Συμπαράσταση στις μαθητικές καταλήψεις

Φωτογραφία

Έ να μεγάλο κύμα καταλήψεων εξαπλώνεται στα σχολεία ολόκληρης της χώρας. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές οι μαθητικές καταλήψεις ξεπερνούν τις 800. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, πανικόβλητη, προσπαθεί από τη μια να καταστείλει  τις κινητοποιήσεις και από την άλλη να στρέψει την κοινωνία εναντίον των μαθητών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Τηλεοπτικοί «βανδαλισμοί»
Τα δελτία των 8 παρουσιάζουν τα ίδια πλάνα ξανά και ξανά. Σπασμένα παράθυρα, σπασμένα θρανία και καρέκλες, ξεχαρβαλωμένες πόρτες. Μιλούν για βανδαλισμούς, για εξωσχολικά στοιχεία, για τη βία και τα ναρκωτικά που κυκλοφορούν μέσα στις καταλήψεις. Φυσικά, δεν δείχνουν την ίδια ευαισθησία για την καταστροφή που έχει δημιουργηθεί από τις περικοπές στις σχολικές δαπάνες. Δεν δείχνουν τα χαλασμένα φωτοτυπικά, τις στέγες που καταρρέουν, δεν διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα παιδιά κάνουν μάθημα χωρίς βιβλία, ούτε δείχνουν να σοκάρονται από το γεγονός ότι οι διευθυντές παραδίδουν στην Ασφάλεια λίστες ονομάτων με τους καταληψίες , ότι οι γονείς καλούνται να γίνουν χαφιέδες των παιδιών τους και ότι οι εισαγγελείς έχουν το ελεύθερο να μπουκάρουν μέσα στα κατειλημμένα σχολεία και να φορτώνουν τους μαθητές με κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις.

Η πραγματικότητα, όσο κι αν δεν τους αρέσει, είναι πολύ διαφορετική. Οι περισσότερες καταλήψεις είναι πιο οργανωμένες από κάθε άλλη φορά. Οι μαθητές φτιάχνουν λίστες αιτημάτων, οργανώνουν συνελεύσεις και επιδιώκουν το συντονισμό τους με άλλα σχολεία. Πολλά είναι τα σχολεία που οργάνωσαν πορείες προς το Υπουργείο Παιδείας και που προσπάθησαν να συντονιστούν με τοπικές πρωτοβουλίες, όπως στην περίπτωση του Ζωγράφου, που οι μαθητές επισκέφτηκαν την κατάληψη του δημαρχείου δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους. Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι οι μαθητικές καταλήψεις έχουν βρει φέτος, περισσότερο από ποτέ, συμπαράσταση από την κοινωνία, και πιο συγκεκριμένα από συλλογικούς φορείς.

Στήριξη
Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ΜΜΕ ρίχνουν λάσπη στους μαθητές, την ίδια ώρα που η υπουργός Παιδείας κατηγορεί την Αριστερά για υποκίνηση εντός και εκτός βουλής, δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία αναλαμβάνουν δράση με ανακοινώσεις στήριξης και παίρνουν πρωτοβουλίες συμπαράστασης. Η ΟΛΜΕ μάλιστα αποφάσισε ότι κάθε φορά που θα μπαίνουν εισαγγελείς σε κατειλημμένο σχολείο θα κηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας. Αντίστοιχη στάση έχουν κρατήσει και πολλοί σύλλογοι γονέων, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας».

Οι Μαθητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα γράφουν μεταξύ άλλων στην προκήρυξή τους: «Μας λένε μάλιστα ότι είναι παράνομο να κάνεις κατάληψη. Και απαντάμε: Αυτά έλεγε και η χούντα για τους φοιτητές που ξεκίνησαν την κατάληψη του Πολυτεχνείου το `73! Δηλαδή τι θέλουν; Να δεχτούμε ότι θα κάνουμε μάθημα χωρίς βιβλία σε ξεχαρβαλωμένα σχολεία, και μετά να σερνόμαστε στα πανάκριβα φρονιστήρια για να μπούμε σε ένα πανεπιστήμιο που το πτυχίο δεν θα έχει αξία για να γίνουμε άνεργοι ή να πιάσουμε μια δουλειά με μισθό πείνας; Δεν το δεχόμαστε!!!»

Επόμενος σημαντικός σταθμός για τους μαθητές και τον αγώνα τους θα είναι η μεγάλη γενική απεργία στις 19 Οκτώβρη. Εκείνη τη μέρα οι δρόμοι μπορούν και πρέπει να πλημμυρίσουν από μαθητές και εργαζόμενους που θα απαιτούν να φύγει η κυβέρνηση. Μέχρι τότε οι συλλογικότητες, τα σωματεία, η Αριστερά χρειάζεται να στηρίξουν και να προστατεύσουν τους μαθητές και τις καταλήψεις τους, προβάλλοντας τα αιτήματά τους και υπερασπίζοντάς τους απέναντι σε όποιον προσπαθεί να τους τρομοκρατήσει. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλουμε ώστε η δίκαιη φωνή τους να φτάσει παντού.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία