Συνέδριο ΔΟΕ: Μακριά από τις ανάγκες της μαχόμενης εκπαίδευσης

Φωτογραφία

Η 86η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) πραγματοποιήθηκε έχοντας μπροστά μας μια ακόμη μνημονιακή χρονιά, την αξιολόγηση, τις περαιτέρω περικοπές και τη νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Ελισσαίος Φάκαρος, εκπαιδευτικός

Αν συνυπολογίσουμε και την απογοήτευση του κόσμου της εκπαίδευσης από την πολιτική της κυβέρνησης, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς κατάφεραν να ανασυνταχθούν οι παλιές δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) και πώς η παράταξη της ΕΡΑ πήρε ουσιαστικά τη θέση του εκπροσώπου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο συνέδριο.
Οι δυνάμεις της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών στόχευσαν να συγκροτηθεί το μέτωπο και το σχέδιο των αγώνων για τις μάχες της επόμενης περιόδου στην εκπαίδευση και να οργανωθεί η συμβολή του εκπαιδευτικού κινήματος σε μια μαζική εργατική αντεπίθεση. Γι’ αυτό το λόγο η Πρωτοβουλία κάλεσε τις Παρεμβάσεις στη συγκρότηση ενός αριστερού ριζοσπαστικού μετώπου, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Από τα εκλογικά αποτελέσματα του συνεδρίου φάνηκε τελικά πόσο εφικτός ήταν ο στόχος. 
Όπως αναφέρει και η Πρωτοβουλία στην ανακοίνωσή της: «Η άρνηση της ενότητας έφερε τις αγωνιστικές δυνάμεις του συνεδρίου να μη βρίσκουν κοινό βηματισμό ούτε στα θέματα ημερήσιας διάταξης ούτε στο πρόγραμμα δράσης. Η ψήφιση βέβαια από το συνέδριο βελτιωμένων (από τις προηγούμενες) θέσεων του κλάδου για την ειδική αγωγή, τα προσφυγόπουλα και τα νηπιαγωγεία, κάποιες μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία, αποτελεί βήμα που μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά από το κίνημα το επόμενο διάστημα». Σημαντική στιγμή στο συνέδριο ήταν και το ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς συμβασιούχους των δήμων.
Η παρουσία της Πρωτοβουλίας στο συνέδριο και η ευρύτερη απήχηση των θέσεών της την καταγράφουν ως μια δύναμη ενότητας στο χώρο του αριστερού ταξικού συνδικαλισμού. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία