Συνένοχη στο έγκλημα κατά των προσφύγων η κυβέρνηση Τσίπρα: Όχι στο όνομά μας!

Φωτογραφία

Όσους όρκους πίστης στις αξίες του ανθρωπισμού κι αν δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, δεν μπορεί να κρύψει μια απλή αλήθεια: για τα άψυχα παιδικά σώματα στο Αιγαίο έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης η κυβέρνησή του.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Το φράχτη στον Έβρο που πνίγει τον κόσμο στο Αιγαίο τον έφτιαξε ο Παπουτσής και τον ευλόγησε ο Σαμαράς, αλλά τον διατηρεί ο Τσίπρας μαζί με τον Μουζάλα και τον Τόσκα. «Το πρόσωπο της Ευρώπης είναι η Μυτιλήνη και όχι η Ουγγαρία» είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Μόνο που η συγκινητική προσφορά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης των κατοίκων του νησιού δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το κυβερνητικό ναυάγιο της κατ’ ευφημισμό «διάσωσης» και «υποδοχής» των προσφύγων που συμπληρώνει την κυνική πολιτική αποτροπής στον Έβρο. Η κυβέρνηση Τσίπρα αποδέχτηκε το σκληρότερο «πρόσωπο της Ευρώπης» όταν συμφώνησε με τη «νέα» απάνθρωπη πολιτική αναχαίτισης και μαντρώματος των προσφύγων από την Ευρώπη-φρούριο που εγκαινίασαν οι τελευταίες σύνοδοι κορυφής της ΕΕ. 
 Κραυγή αγωνίας αλληλέγγυων
Η Lliana Bird γράφει από το κέντρο «υποδοχής» στη Μόρια της Λέσβου: «Βρέχει ασταμάτητα. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά εδώ και τα πόδια τους κυριολεκτικά σαπίζουν, δεν μπορούν να κρατηθούν στεγνά, έχουν υψηλούς πυρετούς και στέκονται μέσα στη βροχή για ημέρες. Έχετε έναν μήνα και στη συνέχεια όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι νεκροί». Όσο για την «έρευνα και διάσωση», οι μαρτυρίες ανθρώπων όπως του Ισπανού εθελοντή διασώστη Όσκαρ Καμπς για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο (βλ. στήλη δίπλα) είναι αποκαλυπτικές. Την ίδια ώρα διεθνείς ακτιβιστές καταγγέλλουν το λιμενικό και τη FRONTEX στα ελληνικά χωρικά ύδατα για συνέχιση της πρακτικής του «push back» απέναντι σε ακυβέρνητες λαστιχένιες βάρκες.
Δείξε μου το φράχτη σου να σου πω ποιος είσαι
Ο πρωθυπουργός δεν δικαιούται να βγάζει δακρύβρεχτους δεκάρικους στη Βουλή κατά των «τειχών μεταξύ των κρατών της Ευρώπης», υπερασπιζόμενος το «ευρωπαϊκό όραμα», όσο διατηρεί τον φράχτη στον Έβρο. Την ώρα που οι διαδηλωτές κατά του φράχτη στις Καστανιές αντιμετωπίζονται με δακρυγόνα και ακούγονται ξανά αντίθετες φωνές στο εσωτερικό του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός δημόσιας Τάξης Τόσκας προσπαθεί με χονδροειδή ψέματα να ωραιοποιήσει την κατάσταση: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με το φράχτη, καθώς είναι μόνο 12 χιλιομέτρων, ούτε εμποδίζει ούτε στέλνει ο φράχτης τους πρόσφυγες στα νησιά. Είναι μια θεωρία που δεν στέκει κάτω από καμία λογική»! Τα στοιχεία της Αστυνομίας τον διαψεύδουν: Το 2012, τελευταία χρονιά που το χερσαίο τμήμα του Έβρου ήταν ανοιχτό, πέρασαν από εκεί 30.433 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν οι συνολικές καταγεγραμμένες είσοδοι έφτασαν τις 50.000. Το 2013, μετά την ολοκλήρωση του φράχτη, οι συνολικές καταγεγραμμένες είσοδοι έφτασαν τις 30.000, ενώ οι συλλήψεις στο χερσαίο τμήμα του Έβρου συρρικνώθηκαν σε 1.222, δηλαδή μόλις το 4% της προηγούμενης χρονιάς. Την ίδια χρονιά (2013), οι ταρίφες της διακίνησης από τα θαλάσσια σύνορα τριπλασιάστηκαν και οι πνιγμοί στο Αιγαίο πολλαπλασιάστηκαν. 
Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Μουζάλας εξηγεί επαρκέστερα το ρόλο του φράχτη, υπερασπιζόμενος «τεχνικούς λόγους» που εξακολουθούν να τον κρατούν στη θέση του: «Με το να ανοίξω τον Έβρο, θα προσθέσω ακόμα μία μη ελεγχόμενη ροή, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα σώσω τις ζωές προς τα νησιά... Αν κάπου πρέπει να ρίξεις μεγάλο βάρος και πολιτικά, είναι στην ενίσχυση της άποψης να γίνονται τα hot spots και η διαλογή στις χώρες που πρωτοπήγαν οι πρόσφυγες». Σε απλά ελληνικά, η «ροή» πρέπει να δυσχεραίνεται πάση θυσία και το εύκολο και άνευ ταρίφας πέρασμα από το χερσαίο τμήμα του Έβρου θα έβαζε σε δοκιμασία τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με τους Ευρωπαίους «εταίρους». Γι’ αυτό η φιλάνθρωπη αριστερή κυβέρνηση προτιμά να πετά το μπαλάκι στην κατά τα άλλα «απάνθρωπη Τουρκία» του Ερντογάν, με τις ευλογίες και τα δισ. βοήθειας της κ. Μέρκελ προς την τουρκική ελίτ...
Ελλάδα-κρατητήριο
Η αποδοχή δημιουργίας 30.000 θέσεων υποδοχής από την Ελλάδα (10.000 στα νησιά και από 10.000 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με χρηματοδότηση νέων hot spots από τη ΕΕ δεν αφορά ξενώνες φιλοξενίας. Πρόκειται για κέντρα «διαλογής και κράτησης» που θα κατασκευαστούν άμεσα και θα «φιλοξενούν» τους μη επιλέξιμους προς μετεγκατάσταση στην ΕΕ πρόσφυγες ενώ θα φυλακίζουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, με στόχο οι τελευταίοι να επαναπροωθούνται στην Τουρκία και να απελαύνονται στις χώρες καταγωγής τους. Η –κατά πολύ ανθρωπινότερη– επιδότηση ενοικίου για τους πρόσφυγες, που αφορά δυνητικά 20.000 πρόσφυγες, θα καθυστερήσει να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Είναι φανερό πως τα σχέδια αυτά πρέπει να συναντήσουν την αντίθεση του κινήματος και της Αριστεράς. Αντί για τα νέα κέντρα «διαλογής», τις παλιές Αμυγδαλέζες και τους φράχτες που μένουν, χρειάζονται ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, ξενώνες φιλοξενίας και δίοδοι ασφαλούς μετακίνησης στην ενδοχώρα της ΕΕ. Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου συντάσσεται με τα σχέδια αναχαίτισης της ΕΕ, όσο και να προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι. Η αντίσταση στις κυβερνητικές πολιτικές είναι η μόνη απάντηση που επιβάλλεται επειγόντως από την τραγική κατάσταση των προσφύγων. Τη χρωστάμε στους παππούδες μας που ήταν πρόσφυγες και είναι η μόνη αντιμετώπιση που αντιστοιχεί στο συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης χιλιάδων και χιλιάδων απλών ανθρώπων προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες: Όχι στο όνομά μας! 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία