Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ: Όχι στο ξεπούλημα του νερού

Η κυβέρνηση Σαμαρά είναι αποφασισμένη να μας κάνει να πούμε το νερό… νεράκι. Στην κυριολεξία οι μνημονιακοί κυβερνήτες ετοιμάζονται να οδηγήσουν σε αργό και βασανιστικό θάνατο δεκάδες χιλιάδες ανέργους, εργαζόμενους και συνταξιούχους που δεν έχουν ούτε σεντς τσακιστό στην τσέπη τους, ξεπουλώντας το νερό στα «κοράκια» της ελεύθερης αγοράς.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.
Κι αυτό γιατί τα διεθνή παραδείγματα, όπως μέσα από τις στήλες της «ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» έχουμε αναδείξει (βλέπε ΕΑ φ. 289 κ.ά.), δείχνουν ότι ιδιωτικοποίηση του νερού, σημαίνει τρομακτική αύξηση στην τιμή του και αμφιβόλου ποιότητας νερό.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από συνέντευξη Τύπου των βουλευτών Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Αμανατίδη, Δέσποινας Χαραλαμπίδου και Γιάννας Γαϊτάνη, κατέδειξε τις συνέπειες αυτής της ιδιωτικοποίησης. «Παραβλέπουν την ανάγκη του λαού για πρόσβαση στα δημόσια αγαθά» και «επιδιώκουν μείωση του προσωπικού και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη Τύπου η βουλευτής Γιάννα Γαϊτάνη και κάλεσε τους πολίτες να αναπτύξουν ένα πλατύ λαϊκό μαζικό κίνημα που θα αποτρέψει το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ. 
 
Είναι σαφές, πια, ότι ένας τρόπος υπάρχει για να τους σταματήσουμε, οι μαζικοί κοινοί αγώνες εργαζόμενων στις δημόσιες εταιρείες ύδρευσης με τους κατοίκους των πόλεων που θα μπουν στο στόχαστρο, με αρχή -λόγω μεγάλου πληθυσμού- την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
 
Στην ίδια συνέντευξη, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι πριν λίγες μέρες έγινε σύσκεψη στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), παρουσία της διοίκησης της ΕΥΑΘ, όπου και έγιναν γνωστοί οι βασικοί άξονες της μελέτης σύμβασης παραχώρησης της ΕΥΑΘ.
 
Εξάλλου, μέσα στην επόμενη χρονιά, η μάχη για τα δημόσια αγαθά θα συμπεριλάβει και τη μάχη για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Μυτιληναίος, ο Κοπελούζος, η Gazprom (Ρωσία), αλλά και γερμανικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους και ταυτόχρονα μαζί με την τρόικα και τους διεθνείς τοκογλύφους πιέζουν ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και της ΔΕΗ. Το ξεκίνημα όπως προέκυψε από τη συνάντηση στο ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει με τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που θα διαχωριστεί ιδιοκτησιακά από τη ΔΕΗ.
 
Το 2014 το δίλημμα «ή αυτοί ή εμείς» θα πάρει σάρκα και οστά πολύ περισσότερο από ποτέ. Και θα κρίνει αν νερό και ρεύμα θα είναι δημόσια αγαθά ή παιχνίδια κέρδους για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία