Συνεχίζεται η δίκη-ομηρία της Ηριάννας και του Περικλή

Την Πέμπτη 24/5 συνεχίστηκε στο εφετείο η δίκη της Ηριάννας και του Περικλή, των δύο νέων που βρίσκονται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους τον Ιούνη του 2017, με βάση το άρθρο 187Α, τον γνωστό «τρομονόμο». Με μοναδικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο DNA, η Ηριάννα και ο Περικλής καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξη, χωρίς ελαφρυντικά και χωρίς αναστολή της ποινής.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Στην εκδίκαση της Πέμπτης ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Ανάμεσα σε αυτούς ανήκαν και δύο μέλη της επιστημονικής κοινότητας που αμφισβήτησαν την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Χαρακτηριστικά, ο πραγματογνώμονας, γενετιστής, μοριακός βιολόγος Γ.Φατσιάλος δήλωσε για την πραγματογνώμονα της αστυνομίας: «Η Μεθενίτη δεν ακολούθησε τα πρότυπα του εργαστηρίου της, διαφωνεί και με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και με το ίδιο της το εργαστήριο. Έκανε το κόλπο του “Τεξανού σκοπευτή”, πρώτα πυροβολεί και μετά σημειώνει τον στόχο». Το ίδιο τόνισε και η βιολόγος Α.Φύτρου, υποστηρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για ταύτιση του DNA.

Όλα αυτά, την ώρα που για μια φορά ακόμη ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του δικαστηρίου ξεπερνούσαν τα όρια της πρόκλησης. Ερωτήσεις σε φίλους και γνωστούς της Ηριάννας και του Περικλή όπως «Δεν είχε επαναστατικές ιδέες;», «Στο αστικό σύστημα πιστεύει;», αλλά και στους ίδιους όπως «Κάνατε παρέα με ένα ζευγάρι που έχει ακραίες απόψεις. Ισοπεδώθηκε σχεδόν η Ερμού και δεν βγάλατε ένα κείμενο. Καταστράφηκαν περιουσίες ανθρώπων στο όνομά σας με αφορμή την απόρριψη της αιτήσεως διακοπής ποινής. Γιατί δεν καταδικάσατε;», «Στη Βαρκελώνη συναντήσατε τρομοκράτες;». Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο ξεγύμνωμα της αστικής δικαιοσύνης από κάθε επίφαση αμεροληψίας και αντικειμενικότητας. Στην πραγματικότητα ζητείται από τους δύο κατηγορούμενους να κάνουνε δήλωση νομιμοφροσύνης και να αποκηρύξουν τον κοινωνικό τους περίγυρο.
Η υπόθεση της Ηριάννας και του Περικλή αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση δικαστικής αυθαιρεσίας που έχει ευαισθητοποιήσει ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης, αποτελούμενο από πολιτικές οργανώσεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες, επιστήμονες και χιλιάδες νεολαίους. Την ώρα που μαχαιροβγάλτες δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι, δύο νέοι άνθρωποι είναι στη φυλακή χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ενοχή τους. Το κλείσιμο της Ηριάννας στην απολογία της είναι χαρακτηριστικό: «Δε με νοιάζει αν είναι σκευωρία, με νοιάζει που έχει καταστραφεί η ζωή μου. Και ο Κωνσταντίνος το ίδιο. Οχτώ χρόνια δε μας άφησαν σε ησυχία. Παντρευτήκαμε στο Μεταγωγών». 
Η νέα δικάσιμος έχει οριστεί για τις 28 του Ιούνη. Το κίνημα αλληλεγγύης θα είναι και πάλι εκεί.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία