Συνεχίζεται η μάχη ενάντια στα χαράτσια: Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα!

Φωτογραφία

Την ώρα που η κυβέρνηση τρομοκρατεί χιλιάδες νοικοκυριά ότι θα κόψει το ρεύμα όσων δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το ληστρικό χαράτσι, ο αγώνας των επιτροπών κατοίκων, λαϊκών συνελεύσεων και σωματείων ενάντια στο φορομπηχτικό μέτρο συνεχίζεται και δυναμώνει. Επόμενο μεγάλο ραντεβού του κινήματος ανυπακοής την Παρασκευή 27/1, στις 6 μμ, στον Πεζόδρομο της Κοραή. Εκεί καλούν σε συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή, ενάντια στα χαράτσια και τις αυξήσεις της ΔΕΗ, η επιτροπή «Δεν Χρωστάμε-Δεν Πουλάμε-Δεν πληρώνουμε», Δήμοι (Ν. Ιωνίας κ.ά.), συνδικάτα, επιτροπές και συνελεύσεις γειτονιών από όλη την Αττική.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Συνδικάτα, επιτροπές, συνελεύσεις να διεκδικήσουμε λαϊκή στέγη-φτηνό ρεύμα

 

Η ανελέητη επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης στις ζωές και τα δικαιώματά μας αγριεύει και στο ζήτημα του χαρατσιού της ΔΕΗ. Παρά το βαρύ χειμώνα που διανύουμε, απειλούν να αφήσουν χωρίς ηλεκτρικό όσους αδυνατούν ή δεν θέλουν να πληρώσουν το ληστρικό χαράτσι για τα ακίνητα. Όμως οι αριθμοί των απλήρωτων λογαριασμών, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ και κυρίως το δυναμικό κίνημα αντίστασης-ανυπακοής ενάντια στον άδικο φόρο που απλώνεται σε κάθε πόλη, χωριό, γειτονιά και χώρο δουλειάς, τους έχει τρομάξει για τα καλά, με αποτέλεσμα να μην τολμούν να εφαρμόσουν τις απειλές τους.

Παλινωδίες

Μετά τις αυξήσεις φωτιά (15%) που ισχύουν από 1/1/12 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κυβέρνηση και τρόικα προωθούν την ενσωμάτωση του χαρατσιού για πάντα. Οι κουτοπονηριές περί «προσωρινού τέλους» έχουν ήδη ξεχαστεί. Παρόλο που τρομοκρατούν τον κόσμο ότι θα κόψουν το ρεύμα όσων δεν πληρώνουν, ο ίδιος ο Βενιζέλος αναγκάζεται να ομολογήσει ότι «δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον πολίτη αποδεδειγμένα αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ». Ακόμη και οι πέντε δόσεις για το χαράτσι του 2012 μαρτυρούν τον πανικό τους μπροστά στις πολλαπλές αντιδράσεις. Ήδη στην Αττική οι διακοπές αφορούν μόνο υψηλές καταναλώσεις και αντικειμενική ζώνη άνω των 2,5 χιλιάδων ευρώ ανά τετραγωνικό.

Και όλα αυτά ενώ δύο ιδιωτικοί πάροχοι (Hellas Power και Energa), άγρια ευνοημένοι από την περίφημη «απελευθέρωση της ενέργειας», χρωστάνε 67 εκατ. ευρώ στο διαχειριστή του δικτύου της ΔΕΗ και 120 εκατ. ευρώ στο σύστημα μεταφοράς, χρήματα που έχουν εισπράξει ήδη από τους καταναλωτές. Ακόμη μια απόδειξη ότι ο «ανταγωνισμός» και το εμπόριο με τα δημόσια αγαθά, καταλήγει στο να πλουτίζουν αετονύχηδες, πουλώντας αέρα κοπανιστό και «φεσώνοντας» το κράτος.

ΓΕΝΟΠ

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση εκβιάζει την κοινωνία με την πιθανότητα στέρησης ενός βασικού κοινωνικού αγαθού, ώστε να λεηλατεί τα εισοδήματά μας και με αυτά να πληρώνει ντόπιους και διεθνείς τοκογλύφους. Γι’ αυτό και ψευδώς ισχυρίζονται ότι η αποπληρωμή των λογαριασμών γίνεται κανονικά, όταν σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ 4.000.000 λογαριασμοί με το χαράτσι δεν έχουν πληρωθεί, οι 1.500.000 έχουν ήδη λήξει και για 250.000 από αυτούς έχει παρέλθει η προθεσμία των 80 ημερών για τη διακοπή του ρεύματος. Η ΔΕΗ έχει εκδώσει ήδη 50.000 εντολές διακοπής, από τις οποίες οι 20.000 έχουν προωθηθεί για να γίνουν οι διακοπές. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ καλεί τους τεχνικούς της ΔΕΗ, που θα λάβουν τις σχετικές εντολές, να τις αγνοήσουν και να εμποδίσουν και τους εργολάβους, που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ, να προχωρήσουν σε διακοπές.

Ανυπακοή

Εκτός από τη μαχητική στάση του σωματείου εργαζομένων της επιχείρησης, σημαντικό ρόλο στον αγώνα για να πάρουν πίσω το χαράτσι και κάθε άδικο μέτρο παίζουν οι συνεχείς κινητοποιήσεις του κινήματος αντίστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης, που συγκροτούν δεκάδες επιτροπές κατοίκων, λαϊκές συνελεύσεις, σωματεία και φορείς. Σε όλη τη χώρα χιλιάδες άνθρωποι αρνούνται μαζικά να πληρώσουν, οργανώνουν την αντίστασή τους, αποτρέπουν τη διακοπή του ρεύματος, επανασυνδέουν κομμένες παροχές και παλεύουν συλλογικά για την ακύρωση των χαρατσιών και την ανατροπή της πολιτικής της συγκυβέρνησης.

Εξώδικα προς τη ΔΕΗ με λογαριασμούς χωρίς το χαράτσι συγκεντρώνονται σε κάθε γειτονιά και αποστέλλονται μαζικά. Οι αιτήσεις εξαίρεσης από το χαράτσι στις ΔΟΥ έχουν ξεπεράσει τις 50.000. Ομάδες περιφρούρησης έχουν αποτρέψει δεκάδες απόπειρες να κόψουν το ρεύμα σε σπίτια. Το Σάββατο 21/1, σε πολλές γειτονιές (Αιγάλεω, Εξάρχεια, Ν. Ιωνία, Π. Φάληρο κ.α.) συνεχίστηκαν οι δράσεις ενημέρωσης των τοπικών επιτροπών και συνελεύσεων ενάντια στα χαράτσια. Την Τρίτη 24/1 η επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας ενάντια στο μνημόνιο, οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ της περιοχής. Ανάλογη δράση πραγματοποιεί και η Λαϊκή Συνέλευση Αιγάλεω στις 26/1.

Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από γραφεία της ΔΕΗ πυκνώνουν και στην περιφέρεια (Λαμία, Καλαμάτα, Ηράκλειο, Κομοτηνή κ.α.), όπως και στους εργολάβους που έχουν αναλάβει τις διακοπές (ENEKTRON- Αν. Αττική). Ήδη στη ΔΕΗ Κηφισιάς και Κερατσινίου οι υπάλληλοι δέχονται την εξόφληση λογαριασμών χωρίς το χαράτσι. Η εταιρεία ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ (εκτελεί τις διακοπές ρεύματος στο Δήμο Αθήνας) έκλεισε τα γραφεία της στη Φορμίωνος, μετά τον αποκλεισμό τους από κατοίκους των γύρω περιοχών, καταγγέλλοντας τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, που έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των εργολάβων (η λίστα πλέον κυκλοφορεί παντού στο διαδίκτυο).

Παράλληλα, ακόμα μία προσωρινή διαταγή, ώστε να μη διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους κατοίκους δεν έχουν ή δε θέλουν να πληρώσουν, εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει 173 κάτοικοι της Πετρούπολης και η δημοτική αρχή (στηρίζεται από το ΚΚΕ).

Συντονισμός

Είναι άμεση ανάγκη να ισχυροποιηθεί αυτό το κίνημα ανυπακοής που αναπτύσσεται «από τα κάτω» και δημιουργεί προβλήματα στη συμμορία του Παπαδήμου. Η άρνηση πληρωμής, η μάχη ενάντια στις νέες αυξήσεις του ρεύματος και η αποτροπή των διακοπών είναι συγχρόνως και αγώνας  ενάντια στην κυβέρνηση και την τρόικα, ενάντια στην πολιτική που γεννάει φτώχεια και ανεργία, που μας στερεί κοινωνικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό. Πρέπει να σταματήσουμε την κλοπή των κουτσουρεμένων ή ανύπαρκτων εισοδημάτων μας, με την οποία διατηρούν τα κέρδη τους κάθε λογής καπιταλιστές. Να μην αφήσουμε πουθενά να κοπεί το ρεύμα.

Εξίσου απαραίτητος όμως είναι και ο συντονισμός όλων αυτών των πολύμορφων κινητοποιήσεων που αναπτύσσονται από διάφορες συλλογικότητες, πολιτικούς-κοινωνικούς χώρους και η συμπόρευσή τους με τα συνδικάτα και το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Ένα κοινό μέτωπο αντίστασης που θα συντονίζει τις τοπικές δράσεις, θα δημιουργεί κεντρικά γεγονότα, θα στηρίζει τους κλάδους που απεργούν και θα γενικεύει την πολιτική αντιπαράθεση με το αστικό μπλοκ, για τα χαράτσια και όχι μόνο, θα έπρεπε να είναι άμεση προτεραιότητα της Αριστεράς. Σε αυτή την κατεύθυνση η επιτροπή σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων «Δεν Χρωστάμε- Δεν Πουλάμε- Δεν Πληρώνουμε» καλεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή, στις 6 μμ και πορεία στη Βουλή.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία