Συντριβή των Δημοκρατικών

Το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα εκλεγόταν πανηγυρικά πρόεδρος, ενώ οι Δημοκρατικοί πετύχαιναν ιστορικές νίκες, καταγράφοντας πλειοψηφία και στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Ύστερα από διαδοχικές νίκες, στις εκλογές της 4ης Νοέμβρη, οι Ρεπουμπλικάνοι ολοκλήρωσαν τη μεγάλη επιστροφή τους. Ανέκτησαν την πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ διεύρυναν κι άλλο την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που είναι πλέον η μεγαλύτερη από τη δεκαετία του ’40. Μετά τα αποτελέσματα και διάφορων πολιτειακών εκλογών, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν πλήρως (εκτελεστικά και νομοθετικά) τις λιγότερες πολιτείες από κάθε άλλη φορά στην ιστορία μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο! Η συντριβή των Δημοκρατικών δεν ταυτίζεται όμως με ανατροπή της αριστερόστροφης κίνησης της αμερικανικής κοινωνίας. Στα πολιτειακά δημοψηφίσματα (άλλα δεσμευτικά, άλλα συμβουλευτικά) που έγιναν στις 4 Νοέμβρη, τα νέα ήταν καλά. Υπερψηφίστηκαν σε διάφορες πολιτείες προτάσεις αύξησης του κατώτατου μισθού, μετατροπής μικροεγκλημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, περιβαλλοντικού περιορισμού στις γεωτρήσεις, νομιμοποίησης της μαριχουάνας, ενώ καταψηφίστηκαν προσπάθειες να αποκτήσουν «δικαιώματα» τα έμβρυα. Είναι «κατόρθωμα» των Δημοκρατικών ότι σε ένα τέτοιο κοινωνικό κλίμα κατάφεραν να συντριβούν. Για πρώτη φορά από όταν άρχισε η σχετική μέτρηση, το 50% των Αμερικανών δήλωσε πως η επόμενη γενιά θα ζήσει χειρότερα. Αυτό επί του προέδρου που η νίκη του και το όνομά του είχαν ταυτιστεί με την «ελπίδα».

Στα θετικά νέα των αμερικανικών εκλογών ήταν το 4,9% και οι 200.000 ψήφοι της υποψηφιότητας των Πρασίνων στις πολιτειακές της Νέας Υόρκης. Ήταν το καλύτερο ανεξάρτητο αριστερό κατέβασμα εδώ και πολλές δεκαετίες στην πολιτεία, πλησιάζοντας την επιρροή των Σοσιαλιστών το 1918 και το 1920. Σε πείσμα της «χρήσιμης ψήφου» και παρότι το 80% δεν είχε ακούσει καν για την υποψηφιότητά τους, πέτυχαν μια σημαντική νίκη, που προστίθεται στη σειρά επιτυχημένων ανεξάρτητων κατεβασμάτων στα αριστερά των Δημοκρατικών σε διάφορες εκλογές τελευταία...

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία