ΣΥΡΙΖΑ: Προσανατολισμός στο κίνημα αντίστασης και αλληλεγγύης

Φωτογραφία

Με τα τραγικά αποτελέσματα των απανωτών μνημονιακών ρυθμίσεων να είναι πλέον εμφανή στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων (μαζικές απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, φοροεπιδρομή, αποκλεισμός από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας κλπ.) και τον κρατικό αυταρχισμό να εντείνεται, οι πολιτικές απαντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ο προσανατολισμός της δράση του στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας και τη νεολαία θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη του κεντρικού στόχου του που είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

 

Περιεχόμενα
Η ενίσχυση των εργατικών αγώνων, η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία, νερό κλπ.) και η πάλη κατά του φασισμού αποτελούν τα βασικά περιεχόμενα της δράσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο. 
 
Σε αυτό το πλαίσιο και ενόψει της γενικής απεργίας της 6ης Νοεμβρίου, οργανώθηκαν δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλειάς (νοσοκομεία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, υπουργεία κ.ά.) πανελλαδικά, με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) όλες τις προηγούμενες μέρες πραγματοποίησαν εξορμήσεις στις γειτονιές και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την προπαγάνδιση της απεργίας.
 
Σε πολλές περιπτώσεις οι δράσεις αυτές συνδέθηκαν και με την απεργία των εμποροϋπαλλήλων στις 3/11, με συμμετοχή σε αποκλεισμούς καταστημάτων και στις πορείες που είχαν προγραμματιστεί την ημέρα εκείνη. 
 
Εκδηλώσεις
Επίσης, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν οργανωθεί πολυάριθμες ανοιχτές εκδηλώσεις-συζητήσεις με στόχο τη δημιουργία ενός μαζικού αντιφασιστικού και ταυτόχρονα αντιμνημονιακού μετώπου , παράλληλα με την εμπλοκή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές τοπικές και κεντρικές αντιφασιστικές πρωτοβουλίες και συντονισμούς.  
 
Την ίδια ώρα, σε συνεργασία με σωματεία, συλλογικότητες-επιτροπές κατοίκων και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή σχεδιάζονται μια σειρά από δράσεις για επιμέρους ζητήματα: πρόσβαση στα νοσοκομεία για τους ανασφάλιστους, κατασχέσεις και χαράτσια, υπεράσπιση προσφύγων και μεταναστών, ιδιωτικοποίηση του νερού, δωρεάν μεταφορές για ανέργους, που βέβαια θα πρέπει να συνενωθούν στο πολιτικό αίτημα της ανατροπής κυβέρνησης και τρόικας. 
 
Λαϊκές Επιτροπές
Σε αυτό λογοδοτούν και οι μέχρι τώρα προσπάθειες για τη δημιουργία λαϊκών επιτροπών για την ανατροπή. Δηλαδή, πλατιές κοινωνικές συσπειρώσεις που θα προωθούν την κοινή δράση και το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο, θα ενισχύουν και θα στηρίζουν τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες σήμερα και θα ελέγχουν την κυβέρνηση της Αριστεράς αύριο.
 
Παρά το γεγονός ότι μένουν πολλά να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, η επιμονή σε αυτή την τακτική μπορεί να αποφέρει πολύτιμη βοήθεια ακόμα και στο «ξεμπλοκάρισμα» της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία που, αν και διατηρείται σταθερή 1,5 χρόνο τώρα, δεν έχει καταφέρει να μετατραπεί σε ηγεμονικό πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα μέσα σε αυτή. 
 
Μαχητικός φορέας
Η εξωστρεφής-κινηματική δράση και η εμβάθυνση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ με την παρέμβαση όλων των δυνάμεών του στις καθημερινές μάχες, η αύξηση της συμμετοχής των μελών του στις διαδικασίες των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων και στην πολιτική συζήτηση, η συγκρότηση οργάνων αντίστασης και αλληλεγγύης (λαϊκές επιτροπές, δίκτυα) στις γειτονιές, πρέπει να τεθούν, ακόμα πιο έντονα, ως οι άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής και οργανωτικής δουλειάς που θα κάνουν τον ΣΥΡΙΖΑ έναν πραγματικά μαζικό και μαχητικό φορέα για τα συμφέροντα των «από κάτω». 
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία