Σχέδιο «Αθηνά»: Λιτότητα και κλεισίματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Φωτογραφία

Την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη

Το σχέδιο «Αθηνά», που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και αρκετό διάστημα, έρχεται σαν ένας άλλος «Καλλικράτης» να επιβάλει την εφαρμογή της πολιτικής του μνημονίου, αλλά και τη βίαιη νεοφιλελευθεροποίηση στον τομέα της παιδείας. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έρχεται ξανά αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μέτρων, που σημαίνουν περικοπές, απολύσεις προσωπικού, συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων και τον αποκλεισμό των κατώτερων λαϊκών στρωμάτων από την ανώτατη εκπαίδευση.

Σύμφωνα λοιπόν με τον καινούργιο νόμο συγχωνεύονται 94 συνολικά τμήματα, ενώ θα παραμείνουν 12 από τα 16 ΤΕΙ και 20 από τα 26 ΑΕΙ. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ θα παραμείνουν ως έχουν, ενώ ορίζεται η δημιουργία δύο ομόσπονδων ιδρυμάτων για τα υπόλοιπα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο νέο φορέα-πανεπιστήμιο «Αδαμάντιος Κοραής» θα υπάγονται το Πάντειο, η ΑΣΟΕΕ, το ΠΑΠΕΙ, το Γεωπονικό και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ενώ το «Αττικό ΤΕΙ» θα περιλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, καθώς και το ΑΣΠΑΙΤΕ. Αυτό σημαίνει πως γύρω στους 30.000 φοιτητές θα αναγκαστούν να αλλάξουν πόλη, οι εισακτέοι θα μειωθούν και άλλο, ενώ καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται δραματικά ή να χάνουν ακόμα και τη δουλειά τους.

Το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα οι καινούργιες συνθήκες για τα πανεπιστήμια, όπως αυτές ορίζονται από το νόμο Αρβανιτόπουλου, βάζουν το τελευταίο λιθαράκι στην προσπάθεια, εδώ και χρόνων, διάλυσης της δημόσιας παιδείας και ανοίγουν το δρόμο στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο για λίγους, που θα υπακούει στους νόμους της ελεύθερης αγοράς και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών της.

Κινητοποιήσεις
Όλο το προηγούμενο διάστημα ο τομέας της εκπαίδευσης προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε όσους προσπάθησαν τα τελευταία τρία χρόνια να εφαρμόσουν μνημονιακούς νόμους. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, των καθηγητών και των διοικητικών υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να μπλοκάρουν βασικούς άξονες για την εφαρμογή του νόμου, όπως είναι τα Συμβούλια Διοίκησης. Αυτή τη στιγμή οι καινούργιες συνθήκες, που διαμορφώνονται, απαιτούν την έγκαιρη αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, με κινητοποιήσεις, αναζωπύρωση των Πρωτοβουλιών που είχαν στηθεί και κυρίως την ενότητα της Αριστεράς μέσα στις σχολές, αλλά και τη σύνδεση των αγώνων για την παιδεία με τους αγώνες της υπόλοιπης κοινωνίας.

Ήδη έχουν ξεσπάσει οι πρώτες αντιδράσεις, κυρίως στην επαρχία που πλήττεται περισσότερο, ενώ γίνονται παράλληλα βήματα για την κοινή δράση της Αριστεράς απέναντι στο νόμο. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στην Πάτρα από τα ΤΕΙ Πάτρας, Αμαλιάδας και Πύργου, ενώ το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως τελεί επ’ αόριστον υπό κατάληψη.

Οι αντιδράσεις αυτές χρειάζεται να έχουν συνέχεια και να συντονιστούν με το υπόλοιπο κίνημα συνολικά ενάντια στα μέτρα της τρικομματικής. Σημείο κορύφωσης και συνάντησης των αντιστάσεων θα πρέπει να είναι η Γενική Απεργία που έχει κηρυχθεί για τις 20 Φλεβάρη. Η Αριστερή Ενότητα και οι Φοιτητές-τριες Ενάντια στο Σύστημα θα χρειαστεί να πρωτοστατήσουν μέσα στις σχολές, βάζοντας σε κίνηση τους φοιτητικούς συλλόγους και τις Πρωτοβουλίες Αγώνα.
Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό για όλους. Η αντίσταση και η κοινή δράση της κοινωνίας και της Αριστεράς θα συνεχιστούν, μέχρι οι μνημονιακές κυβερνήσεις να πάρουν πίσω τα μέτρα τους, μέχρι να γίνουν νόμοι οι δικές μας ανάγκες.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία