Τα αριστερά κόμματα στην Ευρώπη καταψηφίζουν το ελληνικό μνημόνιο

Φωτογραφία

Όλες και όλοι είχαμε συγκινηθεί για τη μεγάλη αλληλεγγύη στο ΟΧΙ του ελληνικού λαού από τα κινήματα και την Αριστερά στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Σε δεκάδες πόλεις έγιναν διαδηλώσεις συμπαράστασης, αλλά και διεκδίκησης για την ανατροπή της λιτότητας και την αντίσταση στην τρόικα και το διευθυντήριο των Βρυξελών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

Η νίκη του ΟΧΙ  έσπειρε  ενθουσιασμό και έδωσε ελπίδες για μια πανευρωπαϊκή αλλαγή, αλλά και για μια κλιμάκωση στην αντίσταση ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό. Το «πειραματόζωο» Ελλάδα έβγαινε στον αγώνα. Η συμπαράσταση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, με το σύνθημα «αυτό είναι πραξικόπημα» να επικρατεί τόσο στις διαδηλώσεις όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το «Τσίπρα φύγε από τις διαπραγματεύσεις», διαδόθηκε επίσης. 
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο θυμός απέναντι στους «θεσμούς», αλλά και η απογοήτευση από αυτό που υπέγραψε η διαπραγματευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανείς. 
Στη Γερμανία, η Αριστερά (Die Linke, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε ως εξής στο γερμανικό κοινοβούλιο σε σχέση με την «συμφωνία»: 0 ναι, 53 όχι, 2 αποχές και 9 δεν ψήφισαν.
Από την άλλη οι Πράσινοι ψήφισαν: 23 ναι, 2 όχι, 33 αποχές και 5 δεν ψήφισαν. Τα 2 όχι και οι 33 αποχές προσμετρώνται σε διαμαρτυρία  από τα αριστερά για το περιεχόμενο και τη μεθόδευση της συμφωνίας.
Στη Γαλλία, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Συνολικά 412 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 69 βουλευτές «όχι» και 49 απείχαν. Η Αριστερά στη Γαλλία καταψήφισε τη συμφωνία και προσπάθησε να αναδείξει τον εκβιασμό. 
Σοβαρά προβλήματα στο Μέτωπο της Αριστεράς έφερε η επιβολή του τρίτου ελληνικού μνημονίου. Ο υποψήφιος για πρόεδρος το 2012, Ζαν Λικ Μελανσόν και ο Ερίκ Κοκερέλ, χαρακτήρισαν ως άσχημα νέα την υπερψήφιση της συμφωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θέλω να κάνω μαθήματα στον Τσίπρα, αλλά σε τέτοιες καταστάσεις οφείλουμε να έχουμε ένα σχέδιο Β», δήλωσε ο τελευταίος.
Στην Ισπανία, της οποίας ο λαός που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις συμπαράστασης, επικρατεί αμηχανία, αν όχι απογοήτευση.
Το ηγετικό όργανο των Podemos κατακρίνει κατηγορηματικά την συμφωνία που επέβαλε το Γιούρογκρουπ στην Ελλάδα. Ο Π. Ιγκλέσιας δήλωσε στην Ελ Παΐς (14/7): «Δεν μου αρέσει καθόλου η συμφωνία και είμαι σίγουρος ότι δεν αρέσει ούτε στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα αυτά, τα γεράκια της Μέρκελ και της ΕΕ έχασαν μερικά από τα φτερά τους… Είναι πλέον φανερό ότι στην Ευρώπη βρισκόμαστε στο ιστορικό σταυροδρόμι Δημοκρατία ή Βαρβαρότητα». 
 «Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Νάτσο Αλβάρες και συνέχισε: «Η Ισπανία και η Ελλάδα είναι διαφορετικές οικονομίες σε πολύ διαφορετικές συνθήκες που απαιτούν διαφορετικές οικονομικές στρατηγικές». «Οι Podemos και Α. Τσίπρας έχουν διαφορετικές οικονομικές προσεγγίσεις», προσέθεσε.
 Όπως μεταδίδει το AFP, ο ίδιος υποστήριξε ότι η συμφωνία για την Ελλάδα δεν είναι θετική γιατί είναι αντίθετη με τη βούληση του ελληνικού λαού που ψήφισε κατά της λιτότητας στο δημοψήφισμα.
Στην Ιταλία, μετά την υπογραφή του Τσίπρα υπήρξε, μια μεταστροφή στα παραδοσιακά μίντια και μια μετακίνηση των υποστηρικτικών. Υπήρξαν κομμάτια της Αριστεράς που ανέπτυξαν έμμεσες κατηγορίες για ξεπούλημα του αγώνα και αλλά την άποψη ότι «τουλάχιστον μπήκε ο σπόρος της αλλαγής στην Ευρώπη».
Ένας σύντροφος που έχει ζήσει χρόνια στην Ιταλία και συνεχίζει να γνωρίζει την εκεί Αριστερά, μας είπε χαρακτηριστικά: «Για την Αριστερά ο Τσίπρας, από σύμβολο μιας δημοκρατικής επανάστασης, έγινε σύμβολο που δεν είχε το σθένος να επαναστατήσει στο τέλος. Όχι από άποψη αλλά από φόβο για τον κόσμο και τη χώρα. Δεν λείπουν οι κραυγές οργής και αποστροφής, όμως μειοψηφούν. Επικρατεί μια παγωμάρα και ντροπή, για μια μάχη που χάθηκε πριν δοθεί... Γενικά αντιμετωπίζεται ως μια μεγάλη, χαμένη ευκαιρία, αν και ο κόσμος καταλαβαίνει γιατί συνέβη. Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τους Έλληνες φυσικά είναι δεδομένη. Όλοι ελπίζουν ψιλοασυνείδητα ότι ο Τσίπρας θα αλλάξει γνώμη και θα κάνει την ρήξη».
Μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου, αλλά και με το ΟΧΙ ακόμα πιο έντονα, έχει γίνει σαφές ποιοι είναι οι «σύμμαχοί» μας στην Ευρώπη και παγκόσμια. Είναι τα κινήματα, είναι οι λαοί, είναι η Αριστερά σε όλες της τις εκφράσεις. Μόνο με αυτούς/ές μπορούμε να έχουμε ελπίδα αντιστροφής του πραξικοπήματος και της επιβολής του 3ου μνημονίου.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία