Τα αυτοδιοικητικά σχήματα της Αριστεράς στη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό

Φωτογραφία

Ο ι παρατάξεις της Αριστεράς στους δήμους και τις περιφέρειες, μεταξύ άλλων, αφενός έχουν να αντιμετωπίσουν την παρουσία και τη δράση των φασιστών στην περιοχή τους και αφετέρου να δώσουν αποτελεσματικές απαντήσεις στις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Το τελευταίο διάστημα οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις έχουν μπει δυναμικά σε αυτή τη μάχη. Στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη στην Αθήνα συμμετείχαν με πανό η Ανοιχτή Πόλη και η δημοτική παράταξη Δύναμη Πολιτών Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, ενώ μέλη της δημοτικής παράταξης Χαϊδαρίου Πολίτες σε Δράση-Οικολόγοι Πράσινοι κατέβηκαν στο συλλαλητήριο στο μπλοκ της τοπικής αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής κίνησης «Μπλοκ 15», που συνδιοργανώνει τις κινητοποιήσεις ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι.

22 Μάρτη
Ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, με την παράταξη Ανοιχτή Πόλη, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε: «Η κοινωνία, ενωμένη, πρέπει να αντισταθεί απέναντι σ’ όλους αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην ακροδεξιά ατζέντα, την ακροδεξιά πρακτική και ρητορική. Λέμε όχι στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία. Διεκδικούμε πολιτικές για την ενσωμάτωση των μεταναστών, διεκδικούμε πόλεις ανοιχτές, με ειρηνική συνύπαρξη όλων των ανθρώπων στις γειτονιές της Αθήνας». 

Στη Θεσσαλονίκη το αντίστοιχο συλλαλητήριο στις 22 Μάρτη ήταν αρκετά μαζικό, με συμμετοχή 1.500 ατόμων, και συσπείρωσε αρκετούς φορείς και παρατάξεις. Με πανό συμμετείχε η δημοτική παράταξη Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη, ενώ εκπρόσωποι από όλα τα δημοτικά σχήματα και την παράταξη της περιφέρειας ήταν παρόντες. 

Παράλληλα έχουν διοργανωθεί και προγραμματίζονται και για το επόμενο διάστημα αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές εκδηλώσεις από διάφορα αυτοδιοικητικά σχήματα.

Εκδηλώσεις
Στις 23 Μάρτη η παράταξη Ανατροπή στη Γλυφάδα διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Ανατροπή του φασισμού και του ρατσισμού στη Γλυφάδα», με ομιλητή από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», και τον ψυχολόγο Σταύρο Γρανούζη. Η εκδήλωση προσέλκυσε πάνω από 60 άτομα και το αποτέλεσμα ήταν μια πλούσια και ζωντανή συζήτηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου και έδειξε ότι υπάρχει ανάγκη για τέτοιες συζητήσεις.

Στην περιοχή κατεβαίνει η Χρυσή Αυγή, η οποία μάλιστα έχει δράση στην περιοχή και έχει δυο φορές προσπαθήσει να παρέμβει στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ οι χρυσαυγίτες απείλησαν και φωτογράφισαν τον κόσμο που διαμαρτυρόταν και ήθελε να τους διώξει. Η εκδήλωση που έγινε, λοιπόν, ήταν απαραίτητη και αυτό φάνηκε από την πολύ θετική ανταπόκριση του κόσμου τόσο κατά τη διάρκεια όσο και κατά την προπαγάνδισή της.

Παρόμοια εκδήλωση προγραμματίζεται για τις 28/3 και στον Άλιμο, με συνδιοργάνωση από τη δημοτική παράταξη «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι» και την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό». 

Σε αυτή τη συγκυρία, που οι φασίστες επιχειρούν να έχουν θεσμική παρουσία στους δήμους, είναι επιβεβλημένο τα αυτοδιοικητικά σχήματα της Αριστεράς να μπαίνουν στην αντιφασιστική και αντιρατσιστική μάχη. Αν δεν το κάνουν, αφήνουν χώρο στους φασίστες, που επιχειρούν να έχουν παρουσία στις γειτονιές, αλλά και θεσμικό ρόλο στους δήμους. Με την εμπλοκή τους στη μάχη αυτή, οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις κλείνουν το δρόμο στους φασίστες και επιβραβεύονται από τον κόσμο, ιδιαίτερα από το πιο ενεργό κομμάτι του που μπορεί να δουλέψει μαζί μας για την ανατροπή των φασιστών στους δήμους, τις περιφέρειες και την κοινωνία.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία