Τα πρώτα μέτρα της Αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση: Αντίσταση σε κυβέρνηση και τρόικα

Είναι γνωστό ότι η «αυτοδιοίκηση» σήμερα είναι μάλλον ειρωνικός όρος, αφού ο «Καλλικράτης» αποτελεί ένα μόνιμο «μνημόνιο» περικοπών, λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεων και απολύσεων, δένοντας χειροπόδαρα τις δημοτικές αρχές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη

Καταλαβαίνουμε ότι για να ανατραπεί ο «Καλλικράτης» δεν φτάνει η αντίσταση κάποιων δημάρχων ή περιφερειαρχών μόνο. Χρειάζονται ανατροπές, όπως αυτές που θα τσακίσουν τα μνημόνια, το χρέος και την καταστροφή της κοινωνίας, με αφετηρία μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Όμως, παρ’ όλα αυτά, οι αριστεροί/ες δήμαρχοι και περιφερειάρχες μπορούν να κάνουν πράγματα που να αποτελούν παράδειγμα μιας διαφορετικής πολιτικής αντίληψης, δείχνοντας τι εννοούμε όταν λέμε ότι για μας «οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη». Και τέτοια παραδείγματα έχουμε, ευτυχώς, αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων τους.
Ο δήμαρχος της Πάτρας, Κ. Πελετίδης (υποψήφιος του ΚΚΕ που στηρίχτηκε στον 2ο γύρο και από τον ΣΥΡΙΖΑ), ξεκίνησε τη θητεία του δίνοντας ξεκάθαρα μηνύματα: Έδιωξε την ιδιωτική εταιρεία που είχε τη στάθμευση στο κέντρο της πόλης και κατάργησε τα παρκόμετρα, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε ότι τα πολυτελή γιοτ πληρώνουν τίποτα ή ελάχιστα για να «παρκάρουν» στο λιμάνι της Πάτρας. Από τις πρώτες του ενέργειες ως δημάρχου ήταν να στείλει συνεργεία καθαρισμού στον τσιγγάνικο καταυλισμό σε Ρηγανόκαμπο-Εγλυκάδα, περιοχές όπου σχεδόν ποτέ δεν έχει πατήσει το πόδι του ο τομέας καθαριότητας του δήμου. Μετέτρεψε σε χρόνο ρεκόρ αίθουσες που λειτουργούσαν για άλλες χρήσεις σε παιδικούς σταθμούς ώστε να στεγάσει άλλα 150 παιδιά, ενώ υποσχέθηκε πως από τον επόμενο χρόνο κανένα παιδί στην Πάτρα δεν θα βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι δεν θα δοθεί η διαχείριση απορριμμάτων σε ιδιώτη για να πλουτίζει στην πλάτη των δημοτών.
Ανυπακοή στην αξιολόγηση
Οι 19 δήμαρχοι, μαζί με τους περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (Αττικής Ρένα Δούρου και Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο) δήλωσαν την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση και τον επανέλεγχο της μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων που οδηγεί σε νέες απολύσεις και σε περαιτέρω διάλυση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης με σκοπό να γίνουν πράξη οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για 6.500 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη ο Μητσοτάκης απειλεί με παρέμβαση του εισαγγελέα για την εξέλιξη αυτή. 
Ταυτόχρονα, δήλωσαν την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν τον κοινωνικό και δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως υποστήριξαν οι δήμαρχοι της Αριστεράς, σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν, δεν πρόκειται να υπακούσουν σε καμία πολιτική που στοχεύει στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με παράλληλη διάλυση των δομών των δήμων ώστε να παραδοθούν σε ιδιώτες. 
Τα παραπάνω αποτελούν μια καλή αρχή για την Αριστερά και τον κόσμο της. Σίγουρα όμως θα χρειαστούν πολύ πιο γενναίες αποφάσεις από τους/τις εκλεγμένους/ες μας σε δήμους και περιφέρειες στο άμεσο μέλλον.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία