Τα σύνορα δεν είναι ανάμεσα στους λαούς, αλλά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς

Φωτογραφία

Όλοι στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο 28-29 Ιούνη στον Βόλο και στα Χανιά και το πρώτο Παρασκευοσαββατοκύριακο 4-5-6 Ιούλη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ του καλοκαιριού. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας, που γίνεται φέτος στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων με κεντρικό σύνθημα «Να σβήσουμε τα σύνορα – Να νικήσουμε το φόβο – Να μη γίνει ο κόσμος φυλακή»: «Την ίδια στιγμή που η ναζιστική βία και ρητορεία προσπαθεί να δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία, κράτος και κυβέρνηση συνεχίζουν την πολιτική των άγριων διακρίσεων, αρνούνται άσυλο στους πρόσφυγες, ιθαγένεια στα παιδιά, νομιμοποίηση στους μετανάστες. Αντιθέτως, χτίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης της ντροπής για “ξένους”, με αρκετό χώρο για ντόπιους τοξικοεξαρτημένους, αστέγους και οποιονδήποτε μπορεί στο μέλλον να “ενοχλεί”. Ταυτόχρονα, χιλιάδες μετανάστες εγκλωβίζονται αβοήθητοι στην πόλη μας και στη χώρα, ενώ εκατοντάδες άλλοι οδηγούνται στο θάνατο στα σύνορα και ανοιχτά στη θάλασσα (με αμέτρητες τραγωδίες σαν το Φαρμακονήσι και τη Λαμπεντούζα) απ' τις πολιτικές και τα κατασταλτικά όργανα της ΕΕ. Μιας ΕΕ στην οποία ενισχύονται επικίνδυνα τα ακροδεξιά μορφώματα και αναδύονται τα νεοναζιστικά. 

Στον απόηχο των αγώνων για αλληλεγγύη, ισότητα, αξιοπρέπεια, συμμετοχή το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας φαντάζει μια μεγάλη, φωτεινή γιορτή σε μια πόλη που αρνείται να βυθιστεί στα σκοτάδια του Μεσαίωνα. Ένα φεστιβάλ πλούσιο τόσο σε φυλετική και πολιτισμική πολυχρωμία όσο και σε πολιτικές εκδηλώσεις».
Εκατοντάδες συλλογικότητες αντίστασης και αλληλεγγύης θα στήσουν περίπτερα, συζητήσεις και συναυλίες, θα ανταλλάξουμε εμπειρίες και θα επιχειρήσουμε να συντονίσουμε τη δράση μας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, με επόμενο σταθμό τις 18 Σεπτέμβρη που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στην Αθήνα ξεχωρίζουν οι κεντρικές συζητήσεις της Παρασκευής 4/7 για την «Άνοδο του φασισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη» και για την «Αριστερά, τα κινήματα και τις αντιστάσεις στους καιρούς των μνημονίων», το Σάββατο η Ανοιχτή Αντιφασιστική Συνέλευση στον Αντιφασιστικό Χώρο, καθώς και η συζήτηση με θέμα «Από τη Λαμπεντούζα ως το Φαρμακονήσι: Κέντρα κράτησης, αστυνομικά τμήματα, “αποτρεπτικές” πολιτικές στην Ευρώπη-Φρούριο» και την Κυριακή η συζήτηση για τα δημοκρατικά δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, καθώς και στον Αντιφασιστικό Χώρο το πάνελ με τίτλο «Η Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές».
Στη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ φέτος έχει εύστοχο κεντρικό σύνθημα «Τα σύνορα δεν είναι ανάμεσα στους λαούς, αλλά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς». Ανάμεσα στις συζητήσεις που θα στηθούν στο χώρο του φεστιβάλ, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Θεσσαλονίκης διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση την Κυριακή 6/7 με θέμα «Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και η απάντηση του κινήματος και της Αριστεράς». Πολλές προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, εξορμήσεις και μικροφωνικές σε γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα στηθούν από αντιρατσιστικές οργανώσεις, τοπικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς που στηρίζουν τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ: στη Θεσσαλονίκη στο Φάληρο, στην Αθήνα στην Καλλιθέα, στου Ζωγράφου, στο Κερατσίνι, στα δυτικά και τα νότια προάστια, καθώς και η μεγάλη αντιφασιστική συναυλία την Παρασκευή 27/6 στον Κολωνό, στο «προπύργιο» της Χρυσής Αυγής. Ο στόχος είναι να φτάσει το μήνυμα των αντιρατσιστικών φεστιβάλ σε κάθε γειτονιά. Για πολλούς λόγους, όλα δείχνουν πως τα φετινά φεστιβάλ θα σπάσουν τα ρεκόρ συμμετοχής των προηγούμενων χρόνων. Να είμαστε όλοι/ες εκεί!
 

Προτεινόμενες συζητήσεις, από τις πολλές και ενδιαφέρουσες, στο 18ο Φεστιβάλ της Αθήνας:
 Παρασκευή 4/7, 8 μ.μ.
 «Άνοδος του φασισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη»
Συντονισμός: Αγγελική Βαλσαμάκη
Ομιλητές: Ντμίτρι Κολέσνικ (Ουκρανία), Πέτρος Κωνσταντίνου, Θοδωρής Λάδης, Θανάσης Κούρκουλας
Την ίδια μέρα και ώρα:
«Αριστερά, κινήματα, αντιστάσεις και πολιτική ανυπακοή στους καιρούς των μνημονίων»
Συντονισμός: Νίκος Γιαννόπουλος
Ομιλητές: Ηλίας Παντελεάκος, Αντώνης Νταβανέλλος, Νίκος Στεργίου
Παρεμβάσεις: Φωτεινή Νικηταρά (καθαρίστρια υπουργείου Οικονομικών) και Ειρήνη Φωτέλη (εργαζόμενη ΕΡΤ, ertopen.com) Παρέμβαση: Ελευθεριακό Σχολείο
Σάββατο 5/7, 8 μ.μ.
«Από τη Λαμπεντούζα ως το Φαρμακονήσι: Κέντρα κράτησης, αστυνομικά τμήματα, “αποτρεπτικές” πολιτικές στην Ευρώπη-Φρούριο»
Συντονισμός: Νασίμ Λομανί
Ομιλητές: Δήμητρα Σπαθαρίδου, Καζίμ Ρουίς, Τζιασάντρο Μέρλι (Ιταλία)
Παρέμβαση: Γιώργος Τσαρμπόπουλος (Ύπατη Αρμοστεία)
Την ίδια μέρα και ώρα στον Αντιφασιστικό Χώρο:
Ανοιχτή Αντιφασιστική Συνέλευση
Κυριακή 6/7, 8 μ.μ.
«Ιθαγένεια, πολιτικά, κοινωνικά και θρησκευτικά δικαιώματα των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων στην Ελλάδα»
Συντονισμός: Γιάννα Κούρτοβικ
Ομιλητές: Μαχμούτ Αμντελρασούλ, Τζο Βαλένσια, Χριστίνα Ζιάκα, Ελένη Τάκου
Την ίδια μέρα και ώρα, στον Αντιφασιστικό Χώρο:
«Η Χρυσή Αυγή μετά τις ευρωεκλογές»
Ομιλητές: Σεραφείμ Σεφεριάδης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Πέτρος Παπακωνσταντίνου

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία