Τα τρακτέρ των αγροτών ξεκίνησαν και πάνε προς τις 12 Νοέμβρη

Φωτογραφία

Οι πρώτες κινητοποιήσεις των αγροτών, ενάντια στα μέτρα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, είναι πραγματικότητα. Στη Μεσσηνία η αρχή έγινε με συγκεντρώσεις και πορεία στις 24/10 στους Γαργαλιάνους και τα Φιλιατρά. Παγκρήτια κινητοποίηση στο Ηράκλειο, με στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και συμμετοχή του εμπορικού συλλόγου, ήταν η απάντηση των αγροτών της Κρήτης, τις ίδιες μέρες. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται και στη Β. Ελλάδα.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Βασίλης Λυμπέρης

Μέχρι τη γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη, σε πολλές περιοχές της χώρας προγραμματίζονται μαζικές κινητοποιήσεις. Όπως το διατυπώνουν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νομού του Έβρου, σχεδιάζουν κινητοποιήσεις «και όχι διαμαρτυρίες της μιας ημέρας».
Για μια φορά ακόμα διατυπώνονται τα αιτήματα των αγροτών για το αφορολόγητο του εισοδήματος μέχρι τις 15.000 ευρώ και για τη μη φορολόγηση των επιδοτήσεων μέχρι τις 12.000 ευρώ. Να μην τριπλασιαστούν οι εισφορές στον ΟΓΑ και άλλα πολλά που περιέχει το Μνημόνιο 3 και οδηγούν τους φτωχούς αγρότες σε εξαφάνιση.
Συνεχείς συσκέψεις σε Λάρισα, Τρίπολη, Χανιά, Ρέθυμνο και Έβρο οργανώνουν τις κλιμακούμενες αντιδράσεις στις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και πλήττουν την πλειοψηφία των αγροτών, χωρίς να υπολογίζουν το δίκαιο θυμό και τη θέλησή τους. 
Δυσκολίες
Η ανέχεια και οι αποστάσεις δυσκολεύουν τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων αγροτών στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι συνελεύσεις και στο μικρότερο χωριό, η ενίσχυση των αγροτικών συλλόγων, οι επιτροπές αγώνα από παραδοσιακούς, κυρίως, αγρότες, οι οποίοι καλλιεργούν τη γη με την οικογένειά τους, δεν θα λύσουν μόνο το θέμα των  αποστάσεων, αλλά θα δημιουργήσουν μπροστάρηδες, διεκδικώντας τιμές στα προϊόντα που να αντιστοιχούν σε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο για άντρες και γυναίκες, για Έλληνες και ξένους. Τιμές που θα είναι προσιτές στους εργαζόμενους, βάζοντας στο περιθώριο εμπόρους και βιομηχανίες τροφίμων. 
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας αγρότης ανασφάλιστος και ανάμεσα στα αιτήματα της φτωχής αγροτιάς έχουν αναμφισβήτητα θέση η κατάργηση των ποσοστώσεων και των απαγορεύσεων καλλιεργειών. Αυτά είναι απόλυτες προϋποθέσεις για να παραμείνει η γη στους ανθρώπους της κι όχι στους πλούσιους που καραδοκούν να την αρπάξουν σε τιμή ευκαιρίας.
Οι δρόμοι είναι δύσκολοι. Η επίθεση στους αγρότες είναι ταξική, άρα και η απάντηση από τη μεριά μας πρέπει να είναι ταξική.
Τα «μεγαλοτρακτέρ» του θεσσαλικού κάμπου, αν εξασφαλίσουν το αφορολόγητο των επιδοτήσεων στα 12.000 ευρώ, θα βάλουν… όπισθεν.
Μπροστά πρέπει να μπουν οι φτωχοί αγρότες μαζί με τους εργάτες.
Η αρχή ας γίνει στις 12 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή στη γενική απεργία.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία