Το άλσος, το γήπεδο της ΑΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Φωτογραφία

Αυτές τις μέρες, στο θερινό τμήμα της Βουλής, θα συνεχιστεί η συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο που στην ουσία ανοίγει το δρόμο για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου από το μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτό το νομοθέτημα περιέχονται και τα περίφημα άρθρα 81 και 82, που αφορούν το νέο γήπεδο της ΑΕΚ και τα δικαιώματα χρήσης, διοίκησης και διαχείρισής του.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Τρομοκράτηση
Στην πόλη της Ν. Φιλαδέλφειας προσπαθούν να επιβάλουν καθεστώς τρομοκράτησης όσων διαφωνούν με τον προωθούμενο αποχαρακτηρισμό του άλσους ως δασικής έκτασης και την εκχώρηση  όλης της γύρω περιοχής στα επιχειρηματικά συμφέροντα του Δ. Μελισσανίδη, στενού φίλου του Σαμαρά. Οι απειλές κατά όσων εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης και ανώνυμης εταιρείας είναι καθημερινό φαινόμενο. Από το στόχαστρο των μαφιόζικων πρακτικών, ντυμένων με το μανδύα της «ΑΕΚοφροσύνης», δεν έχει ξεφύγει ούτε ο νέος δήμαρχος της Ν. Φιλαδέλφειας Α. Βασιλόπουλος. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η επίθεση -με την ανοχή της ΕΛΑΣ- «αγανακτισμένων οπαδών» της ΑΕΚ σε κατοίκους και συλλογικότητες της περιοχής, που επιχείρησαν να οργανώσουν ανοιχτή συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο σε πλατεία της πόλης, την Παρασκευή 20/6. 
Το πάγιο αίτημα κατοίκων και φορέων της πόλης για προστασία του άλσους είναι αποτέλεσμα αγώνων ετών και δεν σχετίζεται με το δικαίωμα του σωματείου να αποκτήσει νέα έδρα. Εξάλλου, η έκταση που έχει παραχωρηθεί εδώ και δεκαετίες στην ερασιτεχνική ΑΕΚ αρκεί και με το παραπάνω για να χτιστεί  το γήπεδο της ομάδας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Όμως, η συνολική κρίση του συστήματος είναι τέτοια που δημιουργεί εντονότατους αλληλοσπαραγμούς σε μερίδες του κεφαλαίου, ντόπιου και διεθνούς. Οι σκληροί ανταγωνισμοί των οικονομικών ελίτ δεν ανέχονται εμπόδια από κάποιους «τρελαμένους οικολόγους» που θα προσφεύγουν στο ΣτΕ. Συγχρόνως, η νίκη της Ρ. Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής θέτει υπό αμφισβήτηση την απόφαση του Σγουρού που υποσχέθηκε βοήθεια 20 εκατ. ευρώ για έργα υποδομής στο νέο γήπεδο. 
Για τους παραπάνω λόγους εντείνονται και οι πιέσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Ο.Μ. Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, σε συνεχόμενες συνελεύσεις της, έχει πάρει ξεκάθαρη απόφαση στο πνεύμα της σχέσης που έχει οικοδομήσει με τα τοπικά κινήματα: 
«1. Το κόμμα να καλέσει σε απόσυρση του Ρυθμιστικού Σχεδίου και καταψήφισή του αν έρθει στην ολομέλεια, χωρίς καμία εξαίρεση.
2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει το ρυθμιστικό και θα αποκαταστήσει τις όποιες βλάβες έχει υποστεί η κοινωνία από την εφαρμογή του.
3. Να καλέσει την κυβέρνηση να καταθέσει ξεχωριστό σχέδιο νόμου που να εγγυάται την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στο χώρο του παραχωρητηρίου σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και το Σύνταγμα και να δεσμευτεί δημόσια για την υποστήριξη ενός τέτοιου σχεδίου». 
Παρόμοια άποψη έχει εκφράσει και η δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών», που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές. 
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδιανόητη κάθε μετατόπιση από πάγιες θέσεις του αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας -όπως και η ψήφιση των επίμαχων άρθρων του Ρυθμιστικού, έστω και με «βελτιωτικές τροπολογίες». Οποιοδήποτε σήμα συνδιαλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ με έναν από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του εγχώριου κατεστημένου (τον οποίο καταγγέλλουμε για την υπόθεση του ΟΠΑΠ κ.ά.), δεν θα είναι ένας τάχα  «προωθητικός συμβιβασμός». Κάθε τέτοια κίνηση θα είναι ένδειξη υποχωρητικότητας απέναντι στην αναπόφευκτη σύγκρουση με την άρχουσα τάξη της χώρας –εφόσον θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. 
Το άμεσο καθήκον της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι η ολόπλευρη στήριξη της μάχης που δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής ενάντια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στους ιδιωτικούς στρατούς τους. Για να έρθει η πολυπόθητη ανατροπή και η κυβέρνησης της Αριστεράς, πρέπει, μεταξύ άλλων, να ηττηθεί ο Μπόμπολας στις Σκουριές, ο Μαρινάκης στον Πειραιά, ο Μελισσανίδης στη Ν. Φιλαδέλφεια. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία