Το ζοφερό τοπίο της εφαρμογής της συμφωνίας για το Προσφυγικό

Φωτογραφία

Το τι σημαίνει πρακτικά η συμφωνία κυβέρνησης-ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, φαίνεται ήδη από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής της.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μάριος Αυγουστάτος

Απελάσεις-δολοφονίες
Τη Δευτέρα 4/4/2016, έγιναν οι πρώτες επαναπροωθήσεις: 138 άνθρωποι από τη Λέσβο και 66 από τη Χίο μεταφέρθηκαν στα παράλια της Σμύρνης. Από τις 4/4 έως τις 6/4 από τα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου στην «ασφαλή 3η χώρα» Τουρκία είχε σχεδιασθεί η μετακίνηση 750 μεταναστών και προσφύγων που δεν πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των 5000 προσφύγων και μεταναστών που ζουν έγκλειστοι στα hotspots δήλωσαν επιθυμία να αιτηθούν άσυλο. Στη Λέσβο καταφτάνουν Γάλλοι ΜΑΤατζήδες για να ενισχύσουν την καταστολή εναντίον των προσφύγων. Η φωτογραφία από την 1η μέρα εφαρμογής της συμφωνίας θα στιγματίζει για πάντα τις συνειδήσεις της «πολιτισμένης» Ευρώπης: «Παράνομοι μετανάστες» και γύρω τους μια μέγγενη σφιγμένη σε αποχρώσεις του μπλε. Υγειονομικές μάσκες, περιβραχιόνια, η σημαία της ΕΕ, το γιλέκο της Frontex. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κάθε μετανάστης συνοδεύεται από έναν αστυνομικό της Frontex. Στη φυλακή του Πεχλιβανκόι της Τουρκίας έχουν καταλήξει 325 από όσους επαναπροωθήθηκαν στην «ασφαλή 3η χώρα», περιμένοντας να μάθουν τη μοίρα τους, και οι φήμες οργιάζουν ότι έχουν γίνει απόπειρες αυτοκτονίας από απελαθέντες. Όλα αυτά ενώ οι πνιγμοί προσφύγων στο Αιγαίο καλά κρατούν: στη Σάμο το πρωί του Σαββάτου 9/4 μια λέμβος κάτω από άγνωστες συνθήκες βυθίστηκε με νεκρούς 1 παιδί και 4 γυναίκες...
Θεσμικός ρατσισμός 
και ακροδεξιά ανασύνταξη 

Στις 7/4 έγινε εκκένωση του λιμανιού της Χίου από πρόσφυγες που προσπαθούσαν να αντισταθούν στην απέλαση στην Τουρκία ή στον εγκλεισμό και θέλησαν ειρηνικά να διαμαρτυρηθούν, αρνούμενοι να φύγουν από το λιμάνι. Τελικά, η εκκένωση του λιμανιού έγινε από λιμενικό, αστυνομία και ΜΑΤ σε αγαστή συνεργασία με φασιστοειδή, που πέταξαν αυτοσχέδια κροτίδα και προπηλάκισαν πρόσφυγες. Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς απολογούνταν ουσιαστικά, στους χρυσαυγίτες ότι «όλα θα τελειώσουν σε μία ώρα» και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καραλής αργότερα ανέβασε φωτογραφία του άδειου λιμανιού γράφοντας «mission accomplished». Έγιναν συλλήψεις προσφύγων και αλληλέγγυων «υποκινητών», τους οποίους πέρασαν μέσα από το μπλοκ των φασιστών οι οποίοι τους κλότσαγαν τους έφτυναν και τους προπηλάκιζαν. Στις 8/4 πριν από τον απόπλου του πλοίου «Λέσβος», στο οποίο επέβαιναν 45 για απέλαση, αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα προσπαθώντας να εμποδίσουν την αναχώρησή του. 
 Στο λιμάνι του Πειραιά μένουν σε σκηνές πάνω από 4500 άνθρωποι, ενώ πολλοί κάτοικοι από τις γειτονιές του Πειραιά δραστηριοποιούνται στην αλληλεγγύη στον Πειραιά. Πρόσφατα στοχοποιήθηκε ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων: απειλήθηκαν με συλλήψεις επειδή «ήταν οι υπεύθυνοι που δεν υπήρχαν πρόθυμοι πρόσφυγες να μπούνε στα πούλμαν που έφτασαν για να τους μεταφέρουν» (σε άγνωστο προορισμό). Την συντονισμένη επιχείρηση στοχοποίησης ακολούθησαν τα παπαγαλάκια του Σκάι και της κρατικής ΕΡΤ, που ενώ δεν έχουν πει κουβέντα για τις κινητοποιήσεις ντόπιων και προσφύγων-μεταναστών, είχαν ως πρώτη είδηση «Συμπλοκές στο λιμάνι». Όπως και στη Χίο, το κλίμα πίεσης «να αδειάσει το λιμάνι», έδωσε πάτημα στην ακροδεξιά: οι νεοναζί της ΧΑ έκαναν συγκέντρωση μίσους στον Πειραιά, «ενάντια στην ισλαμοποίηση», ενώ την επομένη μια νέα φασιστική παραφυάδα, η Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (…ΛΕΠΕΝ) επιχείρησε να εισβάλει στο λιμάνι. 
Δομές «φιλοξενίας»
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ριτσώνα. Σε ένα παλιό στρατόπεδο της αεροπορίας, μέσα σε χώματα, έχουν στηθεί γύρω στις 150 σκηνές. Εκεί έχουν μεταφερθεί αρκετοί άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και αλλεργικά προβλήματα λόγω των πεύκων που βρίσκονται τριγύρω. Στο στρατόπεδο υπάρχουν πολλά φίδια τα οποία έχουν θορυβήσει την ήδη ταραγμένη ζωή των προσφύγων. Μέσα σε αυτόν το χώρο υπάρχουν έγκυες γυναίκες οι οποίες σιτίζονται ελλιπέστατα για την κατάστασή τους. Ο χώρος του στρατοπέδου έχει τρεις ντουζιέρες για 950 ανθρώπους, οι οποίες τροφοδοτούνται από υδροφόρα του στρατού με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να εμφανίζουν τεράστια δερματολογικά προβλήματα τα οποία δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν. Η στάση όσων έχει εμπλέξει η κυβέρνηση για τη διαχείριση αυτού του χώρου είναι εγκληματικά αδιάφορη, και ενώ οι αλληλέγγυοι πιέζουν για βρεθούν λύσεις, αντιμετωπίζουν ειρωνεία και γραφειοκρατική αδιαφορία. Ένας αλληλέγγυος γιατρός είπε ότι εάν συνεχίσει η κατάσταση με αυτούς τους ρυθμούς, θα υπάρξουν θάνατοι. 
Στη Μαλακάσα, όπως καταγγέλλει ομάδα αλληλέγγυων, 1200 πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν στοιβάζονται σ’ ένα τεράστιο χωράφι, με ελάχιστα μικρά κτίσματα που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. «Εκεί προσπαθούν να ζήσουν γυναίκες, παιδιά, βρέφη, έγκυες, άντρες, έφηβοι. Κοιμούνται κατάχαμα σε sleeping bags και κουβέρτες, μέσα σε σκηνές των 10 ατόμων, χωρίς θέρμανση στον πιο κρύο τόπο της Αττικής κι όταν βρέχει βρίσκονται μέσα σε λίμνες. Τον χώρο διαχειρίζεται ο στρατός που εμποδίζει πολίτες να προσφέρουν τη βοήθειά τους, υλική ή πνευματική. Οι αξιωματικοί φέρνουν προβλήματα μέχρι και στην είσοδο φορτηγού του Δήμου Ωρωπού, αρνούνται να δεχτούν ρουχισμό κ.ά. είδη με το πρόσχημα ότι ‘‘έχουμε πολλά’’, ενώ η αποθήκη είναι σχεδόν άδεια. Τόσες μέρες δεν ήρθε γυναίκα γυναικολόγος να εξετάσει τις πάνω από 50  έγκυες ή άλλες γυναίκες». Αντίστοιχες καταγγελίες αλληλέγγυων έρχονται και από άλλα κέντρα. 
Ειδομένη
Η πιο τραγική εικόνα απανθρωπιάς είναι αυτή της Ειδομένης, απ’ όπου η ελληνική κυβέρνηση είναι σκόπιμα απούσα. Οι πλαστικές σφαίρες και τα δακρυγόνα των δυνάμεων καταστολής της κυβέρνησης Γκρούεφσκι έχουν αντικαταστήσει την όποια ελληνική κρατική παρέμβαση. Το πρωί του Σαββάτου 9/4 ο φράχτης στα σύνορα άνοιξε για λίγο, για να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα 25 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Είχαν περάσει νόμιμα τα σύνορα στις 3 Μαρτίου, όταν επιτρεπόταν η διέλευση, αλλά εγκλωβίστηκαν στα σύνορα της Σερβίας. Αστυνομικοί άνοιξαν ένα σημείο του φράχτη και ανάγκασαν τα 25 άτομα να μπουν στην Ειδομένη. Κι όλα αυτά ενώ ομάδες «αγανακτισμένων» κατοίκων προβαίνουν σε «συμβολικές» διαμαρτυρίες κατά των προσφύγων με τις πλάτες του δήμαρχου Χρήστου Γκουντενούδη.
Με λουλούδια στα χέρια και ένα πανό που έγραφε «We are killed silently» (Μας σκοτώνουν σιωπηλά), μια ομάδα παιδιών προσφύγων ξεκίνησε από τον καταυλισμό της Ειδομένης και προχώρησε ως την πύλη πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην ουδέτερη ζώνη, κάνοντας μια ειρηνική διαμαρτυρία για να ανοίξουν τα σύνορα.
Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα χωράφια, κρυώνουν, αρρωσταίνουν, βουλιάζουν στις λάσπες. Με χιλιάδες παιδιά. Στην Ειδομένη χτυπάει η καρδιά του Προσφυγικού, με χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν διεκδικώντας να ανοίξουν τα σύνορα.
Αντίσταση
Η κυβέρνηση του «ΤΙΝΑ κάνουμε», που υπογράφει μνημόνια και ό,τι της φέρουν μπροστά της, εφαρμόζει τη συμφωνία για το Προσφυγικό κατά γράμμα. Οι μόνοι που κερδίζουν μέσα από την ακροδεξιά κατρακύλα είναι οι νεοναζί της ΧΑ, που ξεφύτρωσαν από τις τρύπες τους. Η καλύτερη απάντηση είναι η ενότητα των «από κάτω», οι συνεχείς ενωτικοί κοινοί αγώνες για να ακυρωθεί στην πράξη η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, για να ανοίξουν τα σύνορα, για να φτιαχτούν άμεσα ανοιχτές και αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας για Έλληνες άστεγους και άπορους και πρόσφυγες-μετανάστες. Είναι ο δικός μας ταξικά μονομερής ρεαλισμός, απέναντι στο ρατσισμό, τη νεοναζιστική μισαλλοδοξία και τον ψευτοανθρωπισμό νέων και παλιών μνημονιακών!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία