Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία - Όχι στην υποβάθμιση του νοσοκομείου Ελπίς

Φωτογραφία

Το επόμενο διάστημα η υπεράσπιση του νοσοκομείου θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για τους φορείς και την Αριστερά της περιοχής.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Δύο μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μάη, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Λοβέρδος, αποδείχτηκε ο ίδιος «υγειονομική βόμβα», προχωρώντας στην έκδοση απόφασης για τη δημιουργία νέων οργανισμών σε μια σειρά νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και για το νοσοκομείο «Η ΕΛΠΙΣ». Η τελευταία του αυτή πράξη προβλέπει την κατάργηση του γενικού χαρακτήρα του νοσοκομείου, τη συγχώνευσή του με το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», τη μετατροπή του σε κέντρο υγείας και παράρτημα του ογκολογικού νοσοκομείου για τη φροντίδα τελικού σταδίου ασθενών.

Σε πρακτικό επίπεδο όλα αυτά σημαίνουν ότι θα μειωθούν οι κλίνες του νοσοκομείου, ότι πάνω από 200 θέσεις ιατρικού-νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού θα καταργηθούν, ότι θα διαλυθούν τμήματα και υπηρεσίες (μαγειρεία, καθαριότητα), ολοκληρώνοντας έτσι την ιδιωτικοποίηση αυτών των τμημάτων.

Σύσκεψη
Οι εξελίξεις αυτές σήμαναν συναγερμό στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το σωματείο να κινητοποιηθεί άμεσα, καλώντας σε πλατιά σύσκεψη σωματεία και φορείς της περιοχής. Στο κάλεσμα για συντονισμό και κοινό αγώνα ανταποκρίθηκαν όλοι οι φορείς της περιοχής, γεμίζοντας το αμφιθέατρο του νοσοκομείου, την Παρασκευή, 25 Μάη.

Μεταξύ αυτών ήταν το Σωματείο του Αγίου Σάββα, η Β’ ΕΛΜΕ, ο σύλλογος δασκάλων, η επιτροπή κατοίκων ενάντια στα χαράτσια, η Ανοιχτή Πόλη, εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Παίδων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων. Πρόκειται για όλους αυτούς τους φορείς που τα τελευταία χρόνια συντονίζονται και κινητοποιούν τη γειτονιά για κάθε μικρό και  μεγάλο θέμα που προκύπτει.

Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε σε όλους και η μαζική συμμετοχή συντρόφων του ΚΚΕ, μέσω της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», της «Λαϊκής Επιτροπής 7ου», καθώς και συνδικαλιστών από το χώρο της υγείας. Η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση για την οργάνωση μιας εκδήλωσης ενημέρωσης και κοινού αγώνα το Σάββατο, 2 Ιούνη, στην πλατεία Αγία Δημητρίου.

Συνέλευση
Έτσι από τις 25 Μάη ξεκίνησε μια παράλληλη κινητοποίηση εντός και εκτός νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο έγινε μια μαζικότατη γενική συνέλευση στις 30 Μάη, από την οποία πέρασαν πάνω από 100 εργαζόμενοι. Το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Η οργή ήταν μεγάλη, με τους εργαζόμενους να περιγράφουν πώς καθημερινά ξεπερνούν τους εαυτούς τους, ότι το ταμείο είναι άδειο, ότι οι προμηθευτές απειλούν με διακοπή φαρμάκων, ιατρικού υλικού και τροφίμων και  ότι το προσωπικό δεν επαρκεί.

Γιατροί και νοσηλευτές ήταν συγκεκριμένοι, ξέροντας ακριβώς τι λείπει και τι χρειάζεται το νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης μάλιστα ανάγκασαν το διοικητή και την πρόεδρο της διοίκησης να έρθουν στη συνέλευση για να δώσουν εγγυήσεις για τη στάση τους. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι τους κατήγγηλαν για αυταρχική συμπεριφορά απέναντι σε εργαζόμενους.
Μετά από τέσσερις ώρες συζήτησης, η συνέλευση έκλεισε με την απόφαση για συμμετοχή την επομένη σε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, μαζί με το σωματείο του Αγίου Σάββα.

Στο μεταξύ, σε επίπεδο γειτονιάς είχε ξεκινήσει ήδη η ενημέρωση κατοίκων με μάζεμα υπογραφών πόρτα πόρτα και με αφισοκολλήσεις που καλούσαν στη συγκέντρωση στις 2 Ιούνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ 7ου Διαμερίσματος, η Τοπική Οργάνωση της ΔΕΑ, ανένταχτοι αγωνιστές, η επιτροπή κατοίκων ενάντια στα χαράτσια, πρωτοστάτησαν σε αυτή τη μάχη, κινητοποιώντας τους φορείς και ενημερώνοντας τη γειτονιά.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν παραπάνω από θετική. Για πολλούς η είδηση του κλεισίματος του «νοσοκομείου μας» ήταν ένα σοκ, ενώ άλλοι θυμούνταν τις προηγούμενες φορές που επιχειρήθηκε το ίδιο και πώς τους είχαμε σταματήσει τότε. Οι κάτοικοι, οι μαγαζάτορες υπέγραφαν τα κείμενα υπογραφών και κρατούσαν ενημερωτικό υλικό για την είσοδο της πολυκατοικίας και τους πάγκους των μαγαζιών.

Συγκέντρωση
Η μεγάλη αυτή δραστηριότητα κατέληξε στη συγκέντρωση στις 2 Ιούνη, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου. Από τη συγκέντρωση πέρασαν περίπου 100 άτομα, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, κάτοικοι και, δυστυχώς, λίγοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Μοιράστηκε μαζικά το υλικό, ενημερώθηκε κοσμος, έγιναν ομιλίες από όλους τους φορείς.

Δυστυχώς η παρουσία του ΚΚΕ περιορίστηκε σε μια μικρή αντιπροσωπεία στελεχών, αντί να κινητοποιήσουν τον κόσμο της γειτονιάς, η οποία μάλιστα κάποια στιγμή αποχώρησε, με το πρόσχημα της παρουσίας κομματικών υλικών και πανό (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Παρ’ όλα αυτά η, έστω και λειψή, παρουσία τους δείχνει την πίεση που δέχονται από την ανάγκη του κόσμου (και του δικού τους) για κοινή δράση, αλλά και την ουσιαστική δυνατότητα γι μια πραγματική συμπαράταξη όλης της Αριστεράς, τουλάχιστον στους καθημερινούς αγώνες.

Η συγκέντρωση έκλεισε με τη συμφωνία ότι το θέμα θα κρατηθεί ανοιχτό με κάθε τρόπο. Το επόμενο διάστημα η υπεράσπιση του νοσοκομείου θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα για τους φορείς και την Αριστερά της περιοχής. Από τη μια οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε πιο προωθημένες κινητοποιήσεις (κατάληψη, αυτοοργάνωση), χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοιχτό, και από την άλλη η Αριστερά θα πρέπει να δείξει στην πράξη τι σημαίνει καταγγελία και ακύρωση του μνημονίου, κινητοποιώντας του κατοίκους που ακόμα και με τη φυσική τους παρουσία θα εμποδίσουν τη διάλυση του νοσοκομείου, που καλύπτει και εξυπηρετεί τη γειτονιά και όλη την Αθήνα.

Το τοπικό «πρόγραμμα» της Αριστεράς είναι τα αιτήματα των εργαζομένων: να παρθεί πίσω η υπουργική απόφαση, όχι στη συγχώνευση, αυξήσεις μισθών, προσλήψεις εργαζομένων, ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κατάστασης (να καταργηθεί και το εισιτήριο των 5 ευρώ), δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Ο αγώνας για την υπεράσπιση του νοσοκομείου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Μπορεί και πρέπει να κερδιθεί με κάθε τρόπο και μέσο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία