Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στον πολυχώρο «Κομμούνα»

Πολλές οι επιλογές σε εκδηλώσεις και δράσεις για όσες και όσους αποφασίσουν να επισκεφθούν τον Πολυχώρο της Κομμούνας τον Μάη. Ο Μάης ξεκινά με την βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Red Marks «Καρλ Μαρξ, Η ιστορία της ζωής του», την Τετάρτη 10/5 και με ομιλητές τους Γιάννη Μηλιό, Τάκη Μαστρογιαννόπουλο, Πέτρο Τσάγκαρη και συντονιστή τον Γιάννη Κιμπουρόπουλο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Έκθεση
Δύο μέρες μετά, Παρασκευή 12/5, στο χώρο της Κομμούνας θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Στην Έρημο της Μνήμης» και θα γίνει παρουσίαση του λευκώματος με τις φωτογραφίες του Δημήτρη Θεοδόση και τα ποιήματα του Ζαχαρία Στουφή. Το κοινό εγχείρημα του φωτογράφου-φωτορεπόρτερ Δημήτρη Θεοδόση και του ποιητή Ζαχαρία Στουφή, όπως καταγράφεται από τους ίδιους, «αφορά σε μια προσπάθεια εισόδου τους στην πιο επικίνδυνη έρημο, την έρημο της μνήμης. Ελπίζοντας να εξέλθουν από εκεί με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, σωματικές και κυρίως ψυχικές, οι καλλιτέχνες περιπλανώνται σε έναν κόσμο γιγάντιων αντιφάσεων, ιδεολογικών εγκλωβισμών και τσιμενταρισμένου φόβου. Με τις φωτογραφίες τους και τα κείμενά τους προσπαθούν να ξεκλειδώσουν τα λουκέτα που βρίσκουν σπαρμένα παντού σε αυτό το οδοιπορικό».
Η δουλειά τους αυτή καταγράφηκε σε ένα λεύκωμα που εκδόθηκε τον Δεκέμβρη του 2014 και συνοδεύει την έκθεση. Η έκθεση θα διαρκέσει από 12/05/2017 έως και 26/05/2017.
Την Κυριακή 14/5 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι ενημέρωσης με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ενημέρωση από την ελληνική αποστολή στην Γκερνίκα 2017, που έγινε στη Χώρα των Βάσκων. Η ενημέρωση θα γίνει από την Κατερίνα Σεργίδου και τον Κώστα Παπαδόπουλο, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στη Νίκαια «Κόντρα στο Ρεύμα». 
Παρουσιάσεις βιβλίων
Την Παρασκευή 19/5, οι λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη συγγραφέα Τέτη Θεοδώρου και τον Περικλή Μποζινάκη σε μια εκδήλωση με θέμα: «ΨυχοΤοπία: ο αστικός τρόμος στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία». Μέσα από τα κείμενα των συγγραφέων (εκδόσεις Ars Nocturna), το κοινό θα ανακαλύψει τη γοτθική λογοτεχνία της πόλης μας μέσα από μια ανατρεπτική ανάγνωση-απάντηση. Η εκδήλωση οργανώνεται από τις εκδόσεις Red Marks.
Άλλη μια εκδήλωση των εκδόσεων Red Marks θα γίνει στον πολυχώρο της Κομμούνας στις 26/5. Πρόκειται για μια συζήτηση με τη συγγραφέα Μαρία Ουζούνη του νουάρ μυθιστορήματος «Η καρό βαλίτσα» (εκδόσεις Συναδέλφων) . Μαζί με τη συγγραφέα θα συνομιλήσουν η Αθηνά Σκαμπά και ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα του βιβλίου. 
Σεμινάριο
Το Σάββατο 27 Μάη, ολοκληρώνεται και το σεμινάριο εισαγωγής στη μαρξιστική κριτική του καπιταλισμού με θέμα: «Διαβάζοντας τις θεωρίες του Μαρξ για τον καπιταλισμό και την εκμετάλλευση της εργασίας», με εισηγητή τον Ηλία Ιωακείμογλου. Όσες και όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Θάνο Λυκουργιά, τηλ. 6973005569, email: zanoulis17@hotmail.com
Ο Μάης θα κλείσει με μια ιστορική-θεωρητική συζήτηση με τίτλο: «Η Οκτωβριανή επανάσταση και το γυναικείο ζήτημα», την Τετάρτη 31 Μάη, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1917. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία