Το πρόγραμμα του Ιούνη στον πολυχώρο «Κομμούνα»

Ο Μάης έκλεισε με δύο εξαιρετικές εκδηλώσεις στην «Κομμούνα».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Στις 26/5 έγινε η βιβλιοπαρουσίαση του νουάρ μυθιστορήματος «Η Καρό Βαλίτσα», της Μαρίας Ουζούνη, (εκδόσεις συναδέλφων) με ομιλητές την Αθηνά Σκαμπά και τη συγγραφέα και με τη συντροφιά του σκηνοθέτη Ορέστη Τάτση ο οποίος αφηγήθηκε εκτεταμένα αποσπάσματα του βιβλίου. Με αφορμή το θέμα της μετανάστευσης, με το οποίο καταπιάνεται η συγγραφέας, έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ξενιτιά και τις μνήμες των προσφύγων, με τους καλεσμένους της «Κομμούνας» να ξεπερνούν τις τυπικές συμβάσεις που συνήθως χαρακτηρίζουν τις βιβλιοπαρουσιάσεις και να παίρνουν το λόγο αφηγούμενοι οι ίδιες και οι ίδιοι τις ιστορίες των οικογενειών τους που έζησαν τη μετανάστευση. Στις 29/5 η «Κομμούνα» έζησε ίσως μια από τις πιο όμορφες βραδιές από την μέρα που ξεκίνησε τη λειτουργία της. Η βραδιά έντεχνου τραγουδιού με βιολί και ακορντεόν γέμισε με μελωδίες το χώρο και η ομάδα των τεσσάρων καλλιτεχνών υποσχέθηκε ότι σύντομα θα επιστρέψουν με περισσότερη μουσική. 
Για τη συνέχεια το πρόγραμμα προβλέπεται πλούσιο:
• Τετάρτη 7/6 στις 19:30 (με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος): Το Κόκκινο Δίκτυο οργανώνει συζήτηση με θέμα: «Το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη: Να σταματήσουμε τη λεηλασία των δημόσιων χώρων», με ομιλήτριες-ες: Ελένη Πορτάλιου, Πέτρος Ψαρρέας, Όλγα Κλείτσα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων στην Αθήνα (Ελαιώνας,Ελληνικό, Φιλαδέλφεια) και ιδιαίτερα όσον αφορά την υπεράσπιση του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή. Οι ομιλήτριες-ης θα θέσουν και γενικότερα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την καταστροφικότητα του καπιταλισμού, την πολιτική Τραμπ αλλά και συγκεκριμένα σε σχέση με τα κινήματα πόλης και τις μάχες για τους ελεύθερους χώρους στο δήμο της Αθήνας. 
• Δευτέρα 12/6 στις 19:30. Το Ινστιτούτο «Κομμούνα» οργανώνει τη συζήτηση: «Οκτωβριανή Επανάσταση-Γένους θηλυκού. Η πάλη για τη γυναικεία απελευθέρωση το 1917», με ομιλήτριες τις Κατερίνα Παρδάλη και Αναστασία Σταυροπούλου. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο ρόλο των γυναικών στην επανάσταση, τις νομικές κατακτήσεις, και τις επιπτώσεις από την επικράτηση του σταλινισμού. 
• Τετάρτη 14/6 στις 18:30, οι ιστοσελίδες RedNotebook και Rproject οργανώνουν τη συζήτηση: «Αντιολοκληρωτισμός: Μεταξύ δημοκρατικής και αντικομμουνιστικής κοινοτοπίας. Ιστορία, Φιλοσοφία, Λογοτεχνία, Πολιτική» με Ομιλητές τους Αντώνη Νταβανέλο, Δημοσθένη Παπαδάτο, Σωτήρη Σιαμανδούρα. Στην εκδήλωση, που θα έχει το χαρακτήρα εκπαιδευτικού σεμιναρίου, θα παρουσιαστούν οι κριτικές από τα αριστερά και την αντιεξουσιαστική παράδοση και από τα δεξιά (φιλελεύθερη-αντιδραστική οπτική) στο χαρακτήρα των καθεστώτων στην ΕΣΣΔ που οδήγησαν στη διατύπωση θεωριών που κάνουν λόγο για ολοκληρωτικά καθεστώτα. 

• Την Πέμπτη 22/6 παρουσιάζεται στο χώρο της Κομμούνας το καινούριο βιβλίο των εκδόσεων Redmarks «Έτος 1 της Ρώσικης Επανάστασης» του Βίκτορ Σερζ. Ομιλητές Φοίβος Αρβανίτης (μεταφραστής του βιβλίου), Νίκος Γιαννόπουλος, Αντώνης Νταβανέλος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου.
• Τετάρτη 28 /6 το Ινστιτούτο παρουσιάζει μια ακόμα συζήτηση με αφορμή τα 100 χρόνια από το 1917, με θέμα «Εκπαίδευση και Οκτωβριανή Επανάσταση», με ομιλητή το Σωτήρη Μάρταλη. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία