Το 3ο μνημόνιο οδηγεί σε διάλυση τη δημόσια εκπαίδευση

Παρ’ όλες τις προσδοκίες που δημιούργησε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπόρεσε να βρει τα «ισοδύναμα» για την υποχρηματοδότηση στην εκπαίδευση με αποτέλεσμα η διαφωνία του υπουργείου Παιδείας με τα σωματεία των εκπαιδευτικών να είναι στο... πόσες χιλιάδες είναι τα κενά στα σχολεία αυτήν τη στιγμή και στον τρόπο κάλυψής τους.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιάννης Παππάς, Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ενδεικτικά, στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς τα σωματεία εκτιμούσαν τα κενά σε πάνω από 20.000 ενώ το υπουργείο σε 12000. Σήμερα, τρεις μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, ακόμα και η ηγεσία του υπουργείου αναγκάζεται να παραδεχτεί πως θα παραμείνουν 3.000 θέσεις εκπαιδευτικών κενές, για τις οποίες θα δώσει «μάχη» για την κάλυψή τους... 
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην Ειδική Αγωγή, όπου επικρατεί καθεστώς πλήρους υποβάθμισης, με χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός μονάδων, λόγω τεράστιων κενών σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις στην εκπαίδευση έχουν όμως κι άλλες συνέπειες πέραν των κενών και της αδιοριστίας των συναδέλφων. Οι σχολικές επιτροπές αδυνατούν να λειτουργήσουν, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες μειώνονται κατά 10%. Από την κλίνη του Προκρούστη δεν γλιτώνει ούτε ο «παχυλός» μισθός των συμβασιούχων καθαριστριών. Το βάρος της στέγασης και συντήρησης των σχολικών κτιρίων πέφτει στους Δήμους, με αποτέλεσμα ακόμα και τα στοιχειώδη να γίνονται με μεγάλη δυσκολία. Οι ελλείψεις στην προμήθεια των βιβλίων είναι το κερασάκι στην τούρτα, καθώς αποτελούν συνέχεια της πολιτικής των «βιβλίων σε CD» που ξεκίνησε η κ. Διαμαντοπούλου. 
Οι «μεταρρυθμίσεις» στις οποίες προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εκπαίδευση δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε αποσπασματικές. Αποτελούν μέρος του «καταστατικού χάρτη» ο οποίος ορίζει με λεπτομέρειες τις κατευθύνσεις του νέου μνημονίου: αλλαγή του τρόπου κατανομής των πόρων, χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ για προσλήψεις προσωπικού στην εκπαίδευση, αξιολόγηση, θέσπιση συστήματος μόνιμης κινητικότητας, διείσδυση των επιχειρηματιών σε κάθε τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Βασική επιδίωξη η μείωση του κόστους στην εκπαίδευση με μείωση του μόνιμου προσωπικού και αύξηση του ωραρίου του. 
Ο κόσμος της εκπαίδευσης για να μπορέσει να μπλοκάρει την εφαρμογή των μνημονίων χρειάζεται να συγκροτήσει κοινό μέτωπο με άλλους φορείς και σωματεία που πλήττονται από τα μνημονιακά μέτρα. Η πανελλαδική κινητοποίηση δέκα χιλιάδων ΑμεΑ που οργανώθηκε στην Αθήνα από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικό προσωπικό, τα μαθητικά συλλαλητήρια των καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων, τα τοπικά εκπαιδευτικά συλλαλητήρια στη Νίκαια, στο Ρέθυμνο, οι συμβολικές καταλήψεις αναπληρωτών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, η πανεργατική απεργία της 12 Νοέμβρη, δείχνουν το δρόμο...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία