Φασιστικό ντελίριο Καρατζαφέρη

Φωτογραφία

Ο φασιστικός-ακροδεξιός χώρος αναδιατάσσεται. Την ώρα που το σύστημα βάζει σε λειτουργία τις πιο αντιδραστικές εφεδρείες του, χρειάζεται η Αριστερά να σηκώσει το γάντι.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

«Δεν μπορούμε να είμαστε και πεινασμένοι και τρομαγμένοι», δήλωσε ο Καρατζαφέρης στη Βουλή. Και φυσικά δεν πρότεινε μέτρα για να μην είμαστε πεινασμένοι. Αλλά ξεσάλωσε ξεπερνώντας σε φασιστικό οίστρο τη νεοναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, ζητώντας αλλαγή του νόμου για την οπλοχρησία:

 

«Οι αστυνομικοί να μπορούν να προβαίνουν στη χρήση του όπλου τους, ακόμα και χωρίς να έχουν δεχθεί επίθεση» και ο «πολίτης» να μπορεί, «όταν ο ληστής μπαίνει μέσα στο σπίτι ή στην επιχείρησή του, να τον πυροβολεί», είπε. Ενώ στην ίδια επερώτηση στη Βουλή για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά πρότεινε στρατόπεδα εξόντωσης, λέγοντας: «Ο στρατός εγκαταλείπει στρατόπεδα. Βάλτε τους μέσα. Και θα τρώει όποιος παράγει για την Ελλάδα. Ένα πιάτο φαγητό για την Ελλάδα. Να ξέρει αυτός που έρχεται από το Αφγανιστάν ότι, αν έρθει εδώ, θα μπει σε στρατόπεδο, δεν θα κυκλοφορεί ελεύθερος να εγκληματεί. Και θα τρώει, εάν παράγει».

Πρόκειται για μια ανατριχιαστική ρελάνς των φασιστών με γραβάτα του ΛΑΟΣ που επιχείρησαν να υπερκεράσουν τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής από τα... δεξιά, με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις, όπου πλέον οι δυο εκπρόσωποι του φασιστικού χώρου διαγκωνίζονται για την είσοδο στη Βουλή, εκεί κοντά στο κατώφλι του 3%. Την ώρα που η ορμητική είσοδος του Καμμένου στο «αντιμνημονιακό στρατόπεδο» της δεξιάς πολυκατοικίας δείχνει να περιορίζει την εκλογική απήχηση των δύο εκπροσώπων του φασιστικού χώρου και να κονταίνει τον Σαμαρά, το ΛΑΟΣ παίζει το χαρτί της πιο χυδαίας εκδοχής ρατσισμού, νόμου και τάξης, την ώρα που η Χρυσή Αυγή πασχίζει αντιστρόφως να κατασκευάσει «λαϊκό προφίλ», προσποιούμενη συμπαράσταση στους Χαλυβουργούς, λέγοντας πως το κίνημα της πατάτας ξεκίνησε από «εθνικιστές», προσπαθώντας να αποποιηθεί τη στάμπα του νεοναζί μαχαιροβγάλτη.

Παρά τον προεκλογικό χαρακτήρα της διαμάχης, δεν είναι τυχαίο ότι όλα γίνονται τη στιγμή που έρχονται στο φως της δημοσιότητας κινήσεις αποστράτων και φιλελεύθερων για συγκρότηση ταγμάτων εφόδου ή πολιτοφυλακών για την αποτροπή της εγκληματικότητας, καθώς –λέει– η αστυνομία αδυνατεί να περιορίσει το έγκλημα. Δεν είναι απλώς ένα θέατρο σκιών για τις εντυπώσεις εντός του ακροδεξιού χώρου. Ο φασιστικός-ακροδεξιός χώρος αναδιατάσσεται για να αντιμετωπίσει διαφόρων ειδών «εσωτερικούς εχθρούς» και το καμπανάκι χτυπάει ξεκάθαρα προς τη μεριά του κινήματος και της Αριστεράς.

Την ώρα που το σύστημα βάζει σε λειτουργία τις πιο αντιδραστικές εφεδρείες του, χρειάζεται η Αριστερά να σηκώσει το γάντι. Δεν μπορεί να είναι ο Καμμένος ο μόνος που αποκαλεί τη Χρυσή Αυγή «νεοναζί» στα κανάλια. Ούτε αρκεί μια επερώτηση του Κουράκη στη Βουλή για το «μη σύννομο χαρακτήρα» των φασιστικών πολιτοφυλακών.

Η ξεκάθαρη κεντρική πολιτική αντιπαράθεση με το φασιστικό στρατόπεδο και η μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση χρειάζεται να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα από τη μεριά της Αριστεράς. Γιατί –προς το παρόν– μπορεί να μην κινδυνεύουμε να «μας πιάσουν με τις πυτζάμες», όπως έγραψε η εφημερίδα «Πριν», όμως όποιος πιστεύει πως η εκλογική άνοδος της Αριστεράς αρκεί για να απαντήσει στους σχεδιασμούς του συστήματος στην πιο βαθιά κρίση του, μάλλον πλανιέται πλάνην οικτράν...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία