Φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ: «Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή»

Φωτογραφία

Ένα φεστιβάλ από μόνο του δεν αρκεί για να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα, σίγουρα όμως είναι μια καλή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ: να οργανωθεί, να συνεργαστεί, να έρθει σε επαφή με νέο κόσμο, να προτείνει διεξόδους στα προβλήματά τους, να συνδέσει άμεσα τα αιτήματα της νεολαίας και των εργαζομένων, να ανοίξει τη συζήτηση για την αλλαγή της κοινωνίας και το όραμα του σοσιαλισμού.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη, Κατερίνα Σεργίδου

Οι νέοι και οι νέες ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται πυρετωδώς για ένα τριήμερο φεστιβάλ στις 5-6-7 Οκτώβρη με πιθανότατους χώρους διεξαγωγής την πλατεία Νερού στο Φάληρο ή το πάρκο  Γουδή.

Αντίστοιχα οργανώνονται φεστιβάλ και σε άλλες πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη (28-30/9), την Πάτρα (28-29/9), το Ηράκλειο (29-30/9), καθώς και στα Χανιά, το Ναύπλιο, την Ξάνθη και αλλού. Τα φεστιβάλ των νέων του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται σε μια εποχή πρωτοφανούς επίθεσης και προετοιμασίας μεγάλων μαχών, όπου από το αποτέλεσμά τους κρίνεται το μέλλον και η ίδια μας η ζωή.

Παρέμβαση

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων καταπατήθηκαν εργασιακά, κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Εξαθλιώθηκε το σύστημα υγείας και παιδείας, η ανεργία στους νέους έχει χτυπήσει κόκκινο, η καταστολή και ο εκφοβισμός μπήκαν στην καθημερινότητα μας, ενώ προστέθηκε ο κίνδυνος της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για το χτίσιμο μιας ενωτικής, ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενός δυνατού ΣΥΡΙΖΑ. Το κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ άλλωστε τα λέει όλα: «Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή».

Σε αυτό το σκηνικό η παρέμβαση στη νεολαία θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να πάρει άλλα χαρακτηριστικά από αυτά που είχε τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να κάνει πιο τολμηρά βήματα για να οργανώσει σοβαρά τη νεολαία στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους εργασίας, στα στέκια , στις γειτονιές.

Ένα φεστιβάλ από μόνο του δεν αρκεί για να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα, σίγουρα όμως είναι μια καλή ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ: να οργανωθεί, να συνεργαστεί, να έρθει σε επαφή με νέο κόσμο, να προτείνει διεξόδους στα προβλήματά τους, να συνδέσει άμεσα τα αιτήματα της νεολαίας και των εργαζομένων, να ανοίξει τη συζήτηση για την αλλαγή της κοινωνίας και το όραμα του σοσιαλισμού.

Σε αυτή την κατεύθυνση το φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να αποτελέσει ένα γεγονός για τη νεολαία. Το πρόγραμμα προβλέπεται πλούσιο και σε πολιτισμικές και μουσικές προτάσεις, που θα ανακοινωθούν σύντομα, αλλά κυρίως σε πολιτικές συζητήσεις.

Συζητήσεις

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ της Αθήνας, έτσι όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής από τις ομάδες εργασίας που έχουν ήδη ξεκινήσει, περιλαμβάνει 3 κεντρικές συζητήσεις και αρκετές θεματικές. Η πρώτη είναι για την πάλη ενάντια στον κίνδυνο του φασισμού, που στην Ελλάδα εκφράζεται με την άνοδο και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να γίνει πρωτοπόρος στον ιδεολογικό, αλλά και κινηματικό αγώνα κατά του φασισμού. Πρέπει να ενημερώσει και να αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο,  να κάνει σαφές στην κοινωνία οτι δεν είναι μια αντιμνημονιακή και αντισυστημική δύναμη, αλλά το δεκανίκι της κυβέρνησης. Μέσα από τη συζήτηση για την επικαιρότητα, αλλά και για την ιστορία του φαινομένου, θέλουμε να εμπνεύσουμε και να καλέσουμε σε αντιφασιστική δράση, αποδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται, αλλά έχει άποψη για το φαινόμενο και τη φωνάζει.

Η δεύτερη, που θα έχει πιο συνελευσιακό χαρακτήρα, προσανατολίζεται σε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη νεολαία, και ιδιαίτερα τους νέους άνεργους ή τους «μερικώς απασχολούμενους», με ομιλητές από εργαζόμενους που συμμετέχουν σε δυναμικά σωματεία, ομάδες ανέργων, αλλά και νέους επιστήμονες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν.

Η τρίτη μεγάλη συζήτηση, που θα είναι και η κεντρική του φεστιβάλ, με ομιλητές τον Αλέξη Τσίπρα και διεθνείς προσωπικότητες της Αριστεράς, θα έχει θέμα: «Για την Αριστερά στον 21ο αιώνα – Πώς αλλάζουμε τον κόσμο».
Εκτός όμως από τις τρεις μεγάλες συζητήσεις, στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχουν και θεματικοί χώροι που θα αντιστοιχούν σε διάφορα ζητήματα. Βασικό είναι αυτό της παιδείας, όπου θα χρειαστεί να αναδειχθεί ο ρόλος των πρωτοβουλιών αγώνα μέσα σε σχολές – αλλά και σχολεία – αλλά και η σημασία του κοινού αγώνα με καθηγητές και εργαζόμενους μέσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Θεματικός χώρος θα υπάρχει και για τα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης και αντίστασης, με απεύθυνση σε συλλογικότητες αλληλεγγύης, επιτροπές κατοίκων ενάντια στα χαράτσια και επανασύνδεσης ρεύματος. Θεματικές συζητήσεις επίσης για την καταστολή και τα δημοκρατικά δικαιώματα, τα γυναικεία δικαιώματα, το περιβάλλον κ.ά.

Σημαντικό είναι οι ομιλητές σε όλες τις συζητήσεις να προέρχονται και να καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα της Αριστεράς που αντιστέκεται. Πέρα από τους ειδικούς, χρειαζόμαστε ανθρώπους που να εκπροσωπούν κινήματα, σωματεία, πολιτικούς χώρους, ρεύματα. Το φεστιβάλ θα εμπλουτιστεί με εκθέσεις φωτογραφίας (με θέματα όπως στιγμές του αντιφασιστικού κινήματος), με βίντεο που αναδεικνύουν «γνωστά και άγνωστα» κινήματα, αλλά και ταινίες.

Η ίδια η διαδικασία προετοιμασίας του φεστιβάλ γίνεται προσπάθεια να είναι όσο πιο συμμετοχική γίνεται. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πρώτη ανοικτή συνέλευση για το σχηματισμό ομάδων, ενώ για την Τρίτη 4/9 προγραμματίστηκε νέα συνέλευση στο θεατράκι του συλλόγου αρχαιολόγων στο Θησείο.

Προπαγάνδιση

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα στο δρόμο για το φεστιβάλ είναι η ίδια η προπαγάνδισή του. Πέρα από τα αυτονόητα και πολύ αποτελεσματικά μέσα των ραδιοφώνων και του διαδικτύου, έχουν σημασία η αφίσα και το έντυπο υλικό για την προπαγάνδιση του φεστιβάλ. Είναι αυτά τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσουμε στην πραγματική επαφή με τη νεολαία εκεί που ζει, σπουδάζει και εργάζεται. Οι Φοιτητές-τριες Ενάντια στο σύστημα, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», οι τοπικές οργανώσεις της ΔΕΑ θα προσπαθήσουμε να οργανώσουμε το φεστιβάλ μαζί με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Οργανώνονται ήδη εξορμήσεις σε σχολεία, συνελεύσεις και συζητήσεις νέων που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ σε γειτονιές (στους Αμπελόκηπους έχει οριστεί για τη Δευτέρα 10/9 στο μετρό Πανόρμου), επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους και ΟΑΕΔ, παρεμβάσεις στις εγγραφές των πρωτοετών στις σχολές κλπ.

Θέλουμε ένα φεστιβάλ νεολαίας με χαρακτήρα ριζοσπαστικό και ανατρεπτικό. Με μια τέτοια απεύθυνση στη νεολαία, θέλουμε να την κερδίσουμε στις ιδέες της ανατροπής και με μαζικούς όρους να ξαναδώσουμε προοπτική στα κινήματα, να συγκρουστούμε, να διεκδικήσουμε και – φυσικά – να νικήσουμε.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία