Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ: Να παλέψουμε για να είναι... Ανατρεπτικό, πλουραλιστικό, πολύχρωμο

Φωτογραφία

Τις επόμενες μέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει φεστιβάλ νεολαίας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Τα φεστιβάλ αυτά διοργάνωνονται σε μια κρίσιμη περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας, επικίνδυνης ανόδου της φασιστικής Χρυσής Αυγής, κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης. Σε αυτές τις συνθήκες το μήνυμα ενός μαχητικού, ριζοσπαστικού και αποφασισμένου ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φτάσει παντού και αυτό μπορεί να το κάνει το φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Μυρτώ Σιδέρη

Το τριήμερο φεστιβάλ των νέων ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τις πύλες του στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου, στο γνωστό μας πάρκο Γουδή, όπου κάθε χρόνο γίνεται το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Παράλληλα όμως διοργανώνονται φεστιβάλ και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, όπως στην Πάτρα, το Ηράκλειο, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη κ.α.

Τα φεστιβάλ αυτά διοργάνωνονται σε μια κρίσιμη περίοδο μεγάλης πολιτικής αστάθειας, επικίνδυνης ανόδου της φασιστικής Χρυσής Αυγής, κοινωνικής και εργασιακής εξαθλίωσης. Σε αυτές τις συνθήκες το μήνυμα ενός μαχητικού, ριζοσπαστικού και αποφασισμένου ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φτάσει παντού και αυτό μπορεί να το κάνει το φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ.

Συζητήσεις

Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία, όπως είναι η αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου, τα εργασιακά δικαιώματα που καταπατούνται, η δημιουργία και η ενδυνάμωση σωματείων σε δύσκολους χώρους, η κυβέρνηση της Αριστεράς και το σοσιαλιστικό όραμα. Είναι μια ευκαιρία η νεολαία να έρθει σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, να εμπνευστεί και να δώσει μάχες στις σχολές, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές για την ανατροπή όχι μόνο των απάνθρωπων μέτρων, αλλά και ολόκληρου του συστήματος, που γεννάει την καταπίεση.

Πιο αναλυτικά, στην Αθήνα το πρόγραμμα είναι πλούσιο σε καλλιτεχνικά δρώμενα και συναυλίες, αλλά και σε σημαντικές συζητήσεις, όπως οι τρεις κεντρικές με τα θέματα:

• «Κατασκευάζοντας τον εσωτερικό εχθρό. Πώς αντιμετωπίζουμε τη φασιστική απειλή». Θα αναλύσει την άνοδο του φασισμού στην περίοδο της οικονομικής κρίσης και θα προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του φαινομένου. Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Κουσουρής (ιστορικός), ο Θανάσης Κούρκουλας (συντονιστής της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό), ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), και ένας μετανάστης που συμμετείχε στην απεργία των 300 στην Υπατία. Η συζήτηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και θα στηριχτεί και από ειδικό θεματικό χώρο μέσα στο φεστιβάλ με φωτογραφικό υλικό.

• «Η αριστερά στον 21ο αιώνα. Το παλιό πεθαίνει-το καινούριο πασχίζει να γεννηθεί». Για την κυβέρνηση της Αριστεράς, τη δράση της Αριστεράς στις σημερινές συνθήκες και το όραμα μιας άλλης κοινωνίας. Ομιλητές θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ερικ Τουσέν (σύμβουλος διαγραφής του χρέους στον Ισημερινό), μια Βολιβιανή βουλευτής από το κόμμα Μοράλες και ένας ανθρακωρύχος που θα μας μεταφέρει την εμπειρία της μεγάλης απεργίας στην Ισπανία.

• «Νεολαία και εργασία». Για την ανεργία στους νέους, τη μερική απασχόληση και τη σημασία της δημιουργίας σωματείων. Ομιλητές θα είναι η Ειρήνη Αγαθοπούλου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και εργαζόμενοι που συμμετέχουν σε εργατικά σωματεία.
Εκτός από τις κεντρικές συζητήσεις θα υπάρχουν και μικρότερες  θεματικές για την παιδεία, τη δημοκρατία, το σεξισμό και το φύλο, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την αλληλεγγύη.

Το πρόγραμμα θα είναι πλούσιο και μουσικά με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως ο Goran Bregovic, η Μάρθα Φριτζήλα, η Μελίνα Κανά, η Λιζέτα Καλημέρη, η Amparo Sanchez, οι Imam Baildi, καθώς και συγκροτήματα jazz, hip-hop και της ρεμπέτικης σκηνής, ενώ θα υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας και προβολές ταινιών μεγάλου μήκους.

Προπαγάνδιση

Στο δρόμο όμως για το φεστιβάλ το πιο σημαντικό από όλα είναι ή ίδια η προπαγάνδιση του φεστιβάλ, που θα μας φέρει σε επαφή με τη νεολαία. Σε μια σειρά από γειτονιές έχουν προγραμματιστεί ήδη εξορμήσεις, συζητήσεις και προφεστιβαλικές εκδηλώσεις.

Στους Αμπελόκηπους η πρώτη συνάντηση νέων συζήτησε ιδιαίτερα για το θέμα του φασισμού με αρκετές ιδέες για το τι μπορεί να γίνει σε τοπικό επίπεδο, όπως εξορμήσεις στα σχολεία, προβολή αντιρατσιστικής ταινίας. Αντίστοιχα προετοιμάζονται εκδηλώσεις και δράσεις στην Παιανία, στο Νέο Ηράκλειο, στου Ζωγράφου.

Στόχος μας δεν είναι μόνο η διεξαγωγή ενός μεγάλου πολιτισμικού γεγονότος, αλλά το να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε στις εκλογές. Η δυνατότητα έκφρασης των διαφορετικών πολιτικών ρευμάτων, η σημασία της αντιπαράθεσης απόψεων και ιδεών είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε πραγματικά η νεολαία να είναι δύναμη ανατροπής των μνημονιακών μέτρων, που έλαβαν οι τελευταίες κυβερνήσεις, αλλά και για να πορευτούμε μαζί στους αγώνες για μια κοινωνία των δικών μας αναγκών και των δικών μας ονείρων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία