Φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ: Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή

Φωτογραφία

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από το φεστιβάλ νέων ΣΥΡΙΖΑ, που θα γίνει στο πάρκο Γουδή στις 5-6-7 Οκτώβρη. Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν με πολλές δεκάδες κόσμου να εργάζεται πυρετωδώς στο χώρο του φεστιβάλ, αλλά και έξω από αυτόν στα σχολεία και τις πλατείες, με στόχο να στηθεί το φεστιβάλ και να μεταφερθεί το μήνυμα του ότι χρέος της γενιάς μας είναι η ανατροπή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Σεργίδου

Η αγωνία όλων μας είναι μεγάλη και ο πήχης έχει μπει ψηλά, γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο η μεγάλη προσέλευση κόσμου. Ούτως ή άλλως το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι πλούσιο, το εισιτήριο οικονομικό, η διαφήμιση μεγάλη και σίγουρα θα είναι μια καλή ευκαιρία για πολλούς νέους να διασκεδάσουν και να έρθουν σε επαφή με εναλλακτικές σκηνές.

Το μεγάλο ζητούμενο ήταν και είναι η επαφή και οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο κόσμο, τους νέους εργαζόμενους, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους άνεργους. Όλους αυτούς που ασφυκτιούν, που πιέζονται, που ψάχνουν απαντήσεις και στηρίγματα στους χώρους που βρίσκονται, για να μην χάσουν τη δουλειά ή για να βρουν δουλειά, για να μην κλείσει το πανεπιστήμιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να κάνει πιο τολμηρά βήματα για να συναντήσει αυτό τον κόσμο και σίγουρα το φεστιβάλ αποτελεί μια καλή ευκαιρία.

Επαρχία

Η εμπειρία από τα φεστιβάλ που έγιναν μέχρι τώρα, ιδιαίτερα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, είναι θετική. Χιλιάδες κόσμου, πάνω από 3.000 στη Θεσσαλονίκη και 2.500 στην Πάτρα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις πιο «δύσκολες» συζητήσεις, όπως τη συζήτηση για την πάλη ενάντια στο φασισμό στη Θεσσαλονίκη, που έγινε την Κυριακή και ήταν η πιο μαζική από όλες.

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον στη νεολαία για πολιτικές συζητήσεις και γνωριμία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι χρειαζόταν να δοθεί ακόμα περισσότερο βάρος στην οργάνωση των συζητήσεων.

Αντίστοιχα στην Πάτρα ο κόσμος χειροκρότησε τα ριζοσπαστικά συνθήματα και τις προτάσεις για ξεκάθαρη αντιφασιστική δράση. Στην κεντρική συζήτηση της Πάτρας, με ομιλητές τους Αντώνη Νταβανέλλο, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλη Χατζηλάμπρου, η βουλευτής Μαρία Κανελλοπούλου καταχειροκροτήθηκε, όταν τόνισε μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να φοβόμαστε το θέμα του φασισμού και ότι πέρα από τις προτάσεις «τεχνικού» χαρακτήρα, όπως είναι το Δουβλίνο 2, έχουμε να μιλήσουμε ξανά για ανοιχτά σύνορα σε έναν κόσμο όπου το κεφάλαιο κινείται ελεύθερα, αλλά όχι οι άνθρωποι. Ο κόσμος έπαιρνε συνεχώς το λόγο για να ρωτήσει, να θέσει τους προβληματισμούς του για την αναγκαιότητα κοινής δράσης με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τη δράση της νεολαίας στα σχολεία και στις γειτονιές.

Τις μέρες που μένουν, χρειάζεται να δώσουμε μεγάλη δημοσιότητα στις συζητήσεις του φεστιβάλ τόσο στις κεντρικές όσο και στις θεματικές, με επιμονή στο να συμμετέχει ο ίδιος ο κόσμος και όχι οι «ειδικοί». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και αρκετοί θεματικοί χώροι που στήνονται με πολύ όρεξη και πρωτότυπες ιδέες, όπως ο αντιφασιστικός χώρος που θα περιλαμβάνει έκθεση αντιφασιστικής αφίσας και φωτογραφίας, σχετικό βιβλιοπωλείο, ενημερωτικές προβολές ντοκιμαντέρ και περίπτερα με αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις, μεταναστευτικούς συλλόγους, σχολεία μεταναστών κ.ά.

Ενότητα

Φυσικά η οργάνωση ενός τέτοιου μεγάλου γεγονότος, όπως είναι το φεστιβάλ, δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Η προσπάθεια να οριστούν οι κεντρικές συζητήσεις και οι ομιλητές ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι η «πολυπόθητη» ομογενοποίηση δεν θα γίνει με τεχνητούς όρους. Η πραγματική ενότητα στη δράση θα σφυρηλατηθεί μέσα από τις πραγματικές μάχες και σε αυτό το επίπεδο έχουμε ακόμα να διανύσουμε μεγάλο δρόμο για να αποδείξουμε ότι η ενότητά μας θα είναι αποτελεσματική για το κίνημα.

Επιπλέον το επόμενο διάστημα θα πρέπει όλοι να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας οργανώνοντας ακόμα και τον τρόπο να συζητάμε διαφορετικά. Δίνοντας χώρο και λόγο στον κόσμο και στους αγωνιστές της Αριστεράς, για να οργανώσουν τις δικές τους συζητήσεις. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να γίνουν πολύ πιο ενδιαφέρουσες από τις κλασικές ομιλίες προέδρων και «στελεχών», που γίνονται χωρίς ερωτήσεις, απαντήσεις, διάλογο.

Οδεύοντας προς το φεστιβάλ, τα μάτια μας είναι ήδη στραμμένα στην επόμενη μέρα, με στόχο το δυνάμωμα του ΣΥΡΙΖΑ και την πραγματοποίηση του συνθήματος «Χρέος της γενιάς μας η ανατροπή» με ενεργή παρουσία στους σκληρούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας, με το κέρδισμα νέων ανθρώπων στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και στο όραμα για μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία