Φοιτητικές εκλογές: Με κοινούς αγώνες φοιτητών-εργαζομένων - Με την ΑΡ.ΕΝ. για την ανατροπή

Φωτογραφία

Τη σειρά των εκλογικών μαχών την ανοίγουν οι φοιτητικές εκλογές που έχουμε στις 7 του Μάη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Μπαλωμενάκης

Οι φοιτητικές εκλογές συμπίπτουν φέτος με τις κρίσιμες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εν μέσω μιας κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας, και η φοιτητική νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο της μνημονιακής πολιτικής. Η κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων,δίνοντας πια τη σκυτάλη της διοίκησής τους στα συμβούλια διοίκησης που έφερε ο νόμος Διαμαντοπούλου. Η διαθεσιμότητα των 1700 διοικητικών υπαλλήλων βάζει προβλήματα επιβίωσης στα πανεπιστήμια που σε συνδυασμό με τις περικοπές των κονδυλίων και τα κουρέματα των αποθεματικών των ταμείων στραγγαλίζουν τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Στα παραπάνω προστίθενται η εξωτερική αξιολόγηση και ένας νέος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας για να αλλάξει ο χαρακτήρας της διοίκησης. Η διάλυση της δημόσιας παιδείας δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της φοιτητικής νεολαίας.Βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο, έχουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία που στους νέους συνεχώς σκαρφαλώνει και σήμερα βρίσκεται στο 60%. Έχουν να αντιμετωπίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων που μονιμοποιούν ένα εργασιακό καθεστώς επισφάλειας καταργώντας συλλογικές συμβάσεις και το 8ωρο. 

Μνημόνια
Ως Αριστερή Ενότητα (ΑΡ.ΕΝ.) δεν έχουμε στραμμένα τα μάτια μας μόνο μέσα στα πανεπιστήμια, και πιστεύουμε πως στην εποχή της οικονομικής κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την παραπάνω κατάσταση οι απαντήσεις και τα προτάγματα που πρέπει να δώσουμε πρέπει να είναι πιο συνολικά. Παρατηρούμε πως στην εποχή των μνημονίων η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει σε κανένα μεμονωμένο κομμάτι της πολιτικής της. Αυτό άμεσα μας βάζει το καθήκον της γενίκευσης των αιτημάτων μας και του άμεσου συντονισμούτου φοιτητικού κινήματος με τους εργαζομένους που κινητοποιούνται, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. 

Με βάση αυτή την ανάλυση, το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανάγεται στην κεντρική πολιτική σκηνή για το πώς θα σταματήσουμε την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας. Στις 25 του Μάη με τις ευρωεκλογές έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε την αντίθεση της κοινωνίας στη μνημονιακή πολιτική που τη διαλύει. Στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμά του για ανατροπή των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων σώζουμεκαι τη διάλυση των πανεπιστημίων. Ο στόχος γι’ αυτές τις εκλογές είναι η πρωτιά της Αριστεράς και η μέγιστη δυνατή διαφορά της από το σύνολο των μνημονιακών δυνάμεων. Έχουμε 4 κάλπες αλλά μία επιλογή, τη ριζοσπαστική Αριστερά,που θα σταματήσει τα μνημόνια και τον κατήφορο.

Αυτό μέσα στις σχολές σημαίνει ότι πρέπει να αγωνιστούμε να πέσουν και φέτος οι μνημονιακές παρατάξεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ. Οι δυνάμεις αυτές επί χρόνια έβαζαν πλάτες στις κυβερνητικές πολιτικές, ξεφτιλίζοντας και χουλιγκανοποιώντας τον φοιτητικό συνδικαλισμό,ταυτίζοντάς τον με πάρτι και διακίνηση σημειώσεων. 

Ενάντια στην αποχή
Επίσης, πολύ μεγάλο στοίχημα για την Αριστερά είναι να πείσει τον κόσμο της αποχής. Δεν μπορούμε εύκολα να συγκεκριμενοποιήσουμε τους λόγους που ο καθένας απέχει. Ορισμένοι απέχουν γιατί θέλουν να εκφράσουν μια γενική αγανάκτηση απέναντι στο πολιτικό σύστημα, άλλοι δεν ξέρουν ποιον να στηρίξουν, ενώ οι περισσότεροι αδιαφορούν και απαξιούν. Όμως όλοι πληρώνουμε την πολιτική της λιτότητας και όλοι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον γολγοθά της ανεργίας. Ο Μπ.Μπρεχτ είχε κάποτε πει πως «όσοι είναι ενάντια στην πολιτική, είναι υπέρ της πολιτικής που τους ασκείται» -επικαιροποιώντας τη φράση αυτή, σήμερα, όσοι/ες δεν αντιδρούν στα μνημόνια βοηθούν στην εφαρμογή τους. 

Για εμάς στην ΑΡ.ΕΝ. οι φοιτητικές εκλογές κάθε χρόνο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια στήριξη του πολιτικού σχεδίου για το οποίο αγωνιστήκαμε την προηγούμενη περίοδο. Μια διαρκής προσπάθεια ενδυνάμωσης των διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Παλεύουμε για τη συμπόρευση όλων των πληττόμενων κομματιών του πανεπιστημίου, για τη δημιουργία κοινών συντονιστικών φοιτητών - καθηγητών - εργαζομένων. Για τη δημιουργία ενός μαχητικού κινήματος που μέσα από απεργίες και καταλήψεις θα βάλει στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών που εφαρμόζει. Θεωρούμε πως η ενότητα των ριζοσπαστικών δυνάμεων της Αριστεράς μέσα από κοινά πλαίσια και συντονιστικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι για τη δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος. Αναδεικνύουμε τη συνεργασία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής με την κυβέρνηση και μαχόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού και σεξισμού.

Αυτό τον Μάη έχουμε συνεχόμενες εκλογικές μάχες, από τις φοιτητικές μέχρι τις ευρωεκλογές, και σε όλες αυτές οφείλουμε να καταδικάσουμε όλες τις παρατάξεις που στήριξαν και έβαλαν πλάτες στην εφαρμογή των μνημονίων. Να στηρίξουμε τη ριζοσπαστική Αριστερά και τις παρατάξεις της που μάχονται καθημερινά ενάντια στην εξαθλίωση. Η επιλογή μας είναι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερή Ενότητα. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία