Φυλακίζονται αγωνιστές της Αριστεράς στη Ζιμπάμπουε (με online ενημερωτική προσθήκη: «Μια πρώτη επιτυχία του κινήματος αλληλεγγύης»)

Πέρσι στις 19 Φλεβάρη, 45 αγωνιστές συνελήφθησαν στη Ζιμπάμπουε στη διάρκεια μιας προβολής βίντεο και συζήτησης που οργάνωνε η επαναστατική σοσιαλιστική οργάνωση ISO για τα γεγονότα στην Αίγυπτο και την Τυνησία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για προδοσία και «απόπειρα ανατροπής μιας συνταγματικά εκλεγμένης κυβέρνησης», τα οποία τιμωρούνται με εκτέλεση. Η παναφρικανική κατακραυγή, οι δηλώσεις στήριξης από αγωνιστές του συνδικαλιστικού κινήματος και της Αριστεράς σε διάφορα μέρη του κόσμου και μια διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης που οργάνωσε δράσεις στην Ουάσινγκτον, τη Νέα Υόρκη, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, πέτυχαν την απελευθέρωση των περισσότερων ή την καταβολή εγγύησης. Φέτος το καθεστώς του Μουγκάμπε προχώρησε σε διώξεις για απόπειρα διασάλευσης της τάξης ενάντια σε 6 από τους αγωνιστές που θεωρεί «ηγέτες» των συλληφθέντων (ηγέτες φοιτητικών ενώσεων, συνδικαλιστές κ.λπ). Στις 19 Μάρτη οι έξι καταδικάστηκαν και αντιμετωπίζουν ποινή από 6 ως 10 χρόνια και οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν μέσα στα κελιά του Μουγκάμπε είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Όπως και πέρσι, έτσι και τώρα μόνο η διεθνής αλληλεγγύη μπορεί να τους σώσει. Οργανώσεις της Αριστεράς διεθνώς, ακτιβιστές, συνδικάτα της Νότιας Αφρικής ήδη έχουν ξεκινήσει καμπάνια για την απελευθέρωση των συντρόφων...

 

Μια πρώτη επιτυχία του κινήματος αλληλεγγύης

(online ενημέρωση στο παραπάνω άρθρο που δημοσιεύτηκε στην «Ε.Α.» Νο 264, προτού ανακοινωθεί η απόφαση)

Στις 21 Μάρτη, το δικαστήριο επέβαλλε 2ετή φυλάκιση με 5ετή αναστολή (αν δεν επαναληφθεί το ίδιο «έγκλημα»), 420 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο 500 δολαρίων. Οποιαδήποτε ποινή, κάθε καταδίκη είναι απαράδεκτη και κατάφωρη παραβίαση των πολιτικών ελευθεριών. Όμως είναι μια ποινή πολύ ηπιότερη από τους φόβους των αγωνιστών και των συντρόφων τους. Απέναντι σε έναν εισαγγελέα που έκανε αναφορές στις βιβλικές εποχές, όταν όσους εναντιώνονταν στην εξουσία τους «κατάπινε η γη, μαζί με τις οικογένειές τους και τα ζωντανά τους», είναι προφανές ότι η σχετικά μικρή ποινή ήταν μια πρώτη επιτυχία του κινήματος αλληλεγγύης. Μια μέρα πριν την απόφαση, ακτιβιστές και συνδικαλιστές διαδήλωσαν έξω από πρεσβείες της Ζιμπάμπουε στο Γιοχάνεσμπουγκ, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τη Μελβούρνη, τη Βιέννη, το Τορόντο. Στην ίδια την πόλη Χαράρε, εκατοντάδες αλληλέγγυοι αψήφισαν την καταστολή του Μουγκάμπε και διαδήλωσαν υπέρ της απελευθέρωσης των 6.

Ο αγώνας δεν σταματά, όσο οι αγωνιστές στη Ζιμπάμπουε στερούνται το δικαίωμά τους στην πάλη ενάντια στην κυβέρνηση Μουγκάμπε...

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία