Φύλλο Νο 291 (4 Ιούνη 2013)

Κυριολεκτικά, εφιαλτικές οι προειδοποιήσεις για την κοινωνική έρημο που διαμορφώνει η σημερινή κυρίαρχη πολιτική, ακόμα και όταν διατυπώνονται από τα πιο «υπεράνω υποψίας» χείλη. Η έκθεση της Τ.τ.Ε. και ο Προβόπουλος κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για το τέλος του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Από την 1.1.2015, σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη και το Μνημόνιο 1, παύει να ισχύει η εγγύηση των συντάξεων από το δημόσιο. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί μόνο ένα τμήμα των συντάξεων, κάτι γύρω στα 360 ευρώ μηνιαίως. Εκατομμύρια άνθρωποι που μπήκαν στη δουλειά στα χρόνια της «μαζικής απασχόλησης» (στις δεκαετίες του ’70 και του ’80), που πλήρωσαν επί 35 χρόνια εισφορές, δημιουργώντας ένα τεράστιο κεφάλαιο, ωθούνται τώρα σε μια απίστευτη «παγίδα φτώχειας», χωρίς προοπτική και εναλλακτική λύση…

Χωρίς σταματημό είναι ο αυταρχικός κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι επιστρατεύσεις εργαζομένων, η ωμή βία σε κάθε κοινωνική διαμαρτυρία, οι εκτροπές με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους και η προκλητική πρόθεση του Δένδια για απαγόρευση των διαδηλώσεων, αποδεικνύουν καθημερινά ότι και η παραμικρή αντίδραση των εργαζομένων και της νεολαίας δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή.

Η φωτιά, που άναψε το Δεκέμβρη του 2010 στην Τυνησία, έφτασε και στην Τουρκία. Η λαϊκή εξέγερση στην Πλατεία Ταξίμ –και πλέον σε πολλές άλλες πόλεις– φέρνει κολοσσιαία μηνύματα στους λαούς της περιοχής.

Ανεστάλη πανηγυρικά η δίωξη της εταιρείας ACS ενάντια στο συνδικαλιστή Χρήστο Γιαμπουράνη, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) και του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στις Ταχυδρομικές, Ταχυμεταφορικές Επιχειρήσεις Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ).

Από τα μέσα του Μάη οι εργαζόμενοι στο σουπερμάρκετ EXTRA Λαυρίου απεργούν μετά την απόλυση συναδέλφισσάς τους.

Συνεχίζουν τους αγώνες τους οι χαλυβουργοί της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, ενώ κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ.

Η φωτογραφία των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας είναι σαφής. Η Αριστερά είναι πρώτη δύναμη και έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα της περιόδου.

Η προσπάθεια συγκρότησης νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστό, συζητιέται εδώ και πολλούς μήνες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχουμε μείνει στη συζήτηση. Πέρα από μια παρουσία με πανό στις διαδηλώσεις, κάποιες ανακοινώσεις και κάποια κεντρικά χάπενινγκ (γραφείο Μέργου 14/2) οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε καταφέρει ούτε να επικοινωνήσουμε, πολύ περισσότερο ούτε να κερδίσουμε νέο κόσμο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 25 και 26 Μάη, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΕΑ. Συζητήθηκε η τακτική της Οργάνωσης για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέτρα οργανωτικής ανασυγκρότησής της. Η ΔΕΑ θα πραγματοποιήσει την τακτική συνδιάσκεψή της –με προγραμματικό και καταστατικό περιεχόμενο– τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Η συζήτηση για την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου πολιτικού φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η συζήτηση για το καταστατικό του ενόψει του Πρώτου Συνεδρίου του, οφείλει να γίνει με εντιμότητα και ευθύτητα.

Δημοσιεύουμε –σε συντομευμένη εκδοχή- άρθρο της Elizabeth Schulte, από το socialistworker.org. Η προσπάθεια οργάνωσης των ασυνδικάλιστων, χαμηλόμισθων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δείχνει τις δυνατότητες για το εργατικό κίνημα και εδώ. Από την άλλη, η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από την ανάπτυξη που πέτυχε ο Ομπάμα.

Τη μέρα που οι Πορτογάλοι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ, τα αδέλφια τους στην Ισπανία «επισκέπτονταν» το Χρηματιστήριο, την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα γραφεία της Κομισιόν.

Ο αγώνας στην Πορτογαλία συνεχίζεται. Από το «κοινωνικό κίνημα», που οργάνωσε τις μεγάλες διαδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, η σκυτάλη πέρασε και πάλι στα συνδικάτα.

Το Σάββατο, 8 Ιούνη 2013, πραγματοποιείται το 9ο Athens Pride. Τα αιτήματα και του φετινού Pride είναι πολλά και «παλιά», με κυρίαρχο αίτημα τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου –κάτι που οφείλει να παρέχει σε ΟΛΑ τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.