Φύλλο Νο 291 (4 Ιούνη 2013)

Μικρά Αντιρατσιστικά

Με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια συμπαράστασης στον τουρκικό λαό που εξεγείρεται. Έλληνες και μετανάστες-πρόσφυγες από την Τουρκία βρεθήκαμε δίπλα δίπλα και καταγγείλαμε επιπρόσθετα τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. στην απαγωγή του τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Μ.Γιαϊλά, που σήμερα είναι έγκλειστος σε τουρκική φυλακή.

στα σύντομα...

Κυριολεκτικά, εφιαλτικές οι προειδοποιήσεις για την κοινωνική έρημο που διαμορφώνει η σημερινή κυρίαρχη πολιτική, ακόμα και όταν διατυπώνονται από τα πιο «υπεράνω υποψίας» χείλη. Η έκθεση της Τ.τ.Ε. και ο Προβόπουλος κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για το τέλος του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Από την 1.1.2015, σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη και το Μνημόνιο 1, παύει να ισχύει η εγγύηση των συντάξεων από το δημόσιο. Ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί μόνο ένα τμήμα των συντάξεων, κάτι γύρω στα 360 ευρώ μηνιαίως. Εκατομμύρια άνθρωποι που μπήκαν στη δουλειά στα χρόνια της «μαζικής απασχόλησης» (στις δεκαετίες του ’70 και του ’80), που πλήρωσαν επί 35 χρόνια εισφορές, δημιουργώντας ένα τεράστιο κεφάλαιο, ωθούνται τώρα σε μια απίστευτη «παγίδα φτώχειας», χωρίς προοπτική και εναλλακτική λύση…

Απαγόρευση διαδηλώσεων - Διώξεις δημοσίων υπαλλήλων: Ψάχνουν καταφύγιο στον κρατικό αυταρχισμό

Χωρίς σταματημό είναι ο αυταρχικός κατήφορος της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι επιστρατεύσεις εργαζομένων, η ωμή βία σε κάθε κοινωνική διαμαρτυρία, οι εκτροπές με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, το αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημόσιους υπαλλήλους και η προκλητική πρόθεση του Δένδια για απαγόρευση των διαδηλώσεων, αποδεικνύουν καθημερινά ότι και η παραμικρή αντίδραση των εργαζομένων και της νεολαίας δεν θα γίνεται πλέον ανεκτή.

Η φωτιά της εξέγερσης έφτασε στην «πόρτα μας»: Ηχηρό μήνυμα ανατροπής από την Ταξίμ

Η φωτιά, που άναψε το Δεκέμβρη του 2010 στην Τυνησία, έφτασε και στην Τουρκία. Η λαϊκή εξέγερση στην Πλατεία Ταξίμ –και πλέον σε πολλές άλλες πόλεις– φέρνει κολοσσιαία μηνύματα στους λαούς της περιοχής.

Υγεία – παιδεία – συγκοινωνία, στη ζωή δικαίωμα έχει και η Ικαρία!

Το νοσοκομείο Ικαρίας κινδυνεύει (όπως δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα) με κατάργηση-συγχώνευση με αυτό της Σάμου.

ΜΜΕ: Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει η δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ).

Κρίσιμες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ

Να στηρίξουμε τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος

Δικαίωση του συνδικαλιστή Χρ. Γιαμπουράνη

Ανεστάλη πανηγυρικά η δίωξη της εταιρείας ACS ενάντια στο συνδικαλιστή Χρήστο Γιαμπουράνη, μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) και του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στις Ταχυδρομικές, Ταχυμεταφορικές Επιχειρήσεις Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ).

Σουπερμάρκετ EXTRA Λαυρίου

Από τα μέσα του Μάη οι εργαζόμενοι στο σουπερμάρκετ EXTRA Λαυρίου απεργούν μετά την απόλυση συναδέλφισσάς τους.

Hellenic Steel

Συνεχίζουν τους αγώνες τους οι χαλυβουργοί της Θεσσαλονίκης.

Κίνδυνος λουκέτου

Με λουκέτο κινδυνεύουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

ΜΕΒΓΑΛ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, ενώ κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει και οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ.

28ο Συνέδριο ΕΚΑ: Νίκη της Αριστεράς

Η φωτογραφία των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας είναι σαφής. Η Αριστερά είναι πρώτη δύναμη και έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί στα δύσκολα καθήκοντα της περιόδου.

Νέοι-νέες του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για τη συγκρότηση

Η προσπάθεια συγκρότησης νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ως γνωστό, συζητιέται εδώ και πολλούς μήνες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχουμε μείνει στη συζήτηση. Πέρα από μια παρουσία με πανό στις διαδηλώσεις, κάποιες ανακοινώσεις και κάποια κεντρικά χάπενινγκ (γραφείο Μέργου 14/2) οι νέοι-ες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε καταφέρει ούτε να επικοινωνήσουμε, πολύ περισσότερο ούτε να κερδίσουμε νέο κόσμο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Έκτακτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΕΑ

Στις 25 και 26 Μάη, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΕΑ. Συζητήθηκε η τακτική της Οργάνωσης για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέτρα οργανωτικής ανασυγκρότησής της. Η ΔΕΑ θα πραγματοποιήσει την τακτική συνδιάσκεψή της –με προγραμματικό και καταστατικό περιεχόμενο– τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το «κόμμα των μελών»

Η συζήτηση για την οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου πολιτικού φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η συζήτηση για το καταστατικό του ενόψει του Πρώτου Συνεδρίου του, οφείλει να γίνει με εντιμότητα και ευθύτητα.

Η συζήτηση που πρέπει να γίνει μπροστά στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Προϋποθέσεις και δεσμεύσεις για την κυβέρνηση της Αριστεράς

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Συγκέντρωση για τη σωτηρία του Πάρκου

Την Τετάρτη, 5 Ιούνη 2013, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή καλεί σε συγκέντρωση στο πάρκο, απαιτώντας:

70 χρόνια από την εκτέλεση του Παντελή Πουλιόπουλου: Τιμή στον πρώτο Γραμματέα του ΚΚΕ

Στις 6 Ιουνίου του 1943, στο Νεζερό κοντά στη Λάρισα, μαζί με άλλους 105 αριστερούς αγωνιστές, εκτελέστηκε ο Παντελής Πουλιόπουλος.

Η «χαμένη γενιά» της Ευρώπης και μια εποχή εξεγέρσεων

Όταν η οργή ξεσπά στη Μέκκα του κοινωνικού καπιταλισμού...

Η χαμηλόμισθη Αμερική αντεπιτίθεται

Δημοσιεύουμε –σε συντομευμένη εκδοχή- άρθρο της Elizabeth Schulte, από το socialistworker.org. Η προσπάθεια οργάνωσης των ασυνδικάλιστων, χαμηλόμισθων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα δείχνει τις δυνατότητες για το εργατικό κίνημα και εδώ. Από την άλλη, η περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στις ΗΠΑ αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα πίσω από την ανάπτυξη που πέτυχε ο Ομπάμα.

Κυνικά παζάρια πριν τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τη Συρία

Άρθηκε το εμπάργκο όπλων της ΕΕ προς τους Σύριους αντάρτες. Σχεδόν ταυτόχρονα η ΕΕ ενέταξε κι αυτή (μετά τις ΗΠΑ) στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων το αντικαθεστωτικό, τζιχαντιστικό αντάρτικο Αλ Νούσρα.

Οι Pussy Riot αγωνίζονται και μέσα στα κελιά του Πούτιν

Μετά από 11 μέρες, η Μαρία Αλιόκινα, μέλος των Pussy Riot, σταμάτησε την απεργία πείνας, καθώς κάποια από τα αιτήματά της ικανοποιήθηκαν, σύμφωνα με το σύζυγο και το δικηγόρο της.

Πανευρωπαϊκή οργή

Τη μέρα που οι Πορτογάλοι διαδηλωτές συγκεντρώνονταν έξω από τα γραφεία του ΔΝΤ, τα αδέλφια τους στην Ισπανία «επισκέπτονταν» το Χρηματιστήριο, την Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας και τα γραφεία της Κομισιόν.

Η αντίσταση στην Πορτογαλία

Ο αγώνας στην Πορτογαλία συνεχίζεται. Από το «κοινωνικό κίνημα», που οργάνωσε τις μεγάλες διαδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης των Γαρυφάλλων, η σκυτάλη πέρασε και πάλι στα συνδικάτα.

Ιράν: Ο Χαμενεΐ «οχυρώνεται»

Δύο υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές απειλούσαν να ταράξουν τα νερά στο Ιράν.

ΟΧΙ στην ομοφοβία και την τρανσφοβία - ΝΑΙ στα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των LGBT

Το Σάββατο, 8 Ιούνη 2013, πραγματοποιείται το 9ο Athens Pride. Τα αιτήματα και του φετινού Pride είναι πολλά και «παλιά», με κυρίαρχο αίτημα τη νομική κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου –κάτι που οφείλει να παρέχει σε ΟΛΑ τα μέλη της κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Alter Summit 7-8 Ιούνη: Τα κινήματα συζητούν στην Αθήνα

Στις 7 και 8 Ιούνη, Παρασκευή και Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, η Εναλλακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Κινημάτων – Alter Summit.

Το σίριαλ του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνεχίζεται

Σε διελκυστίνδα επικοινωνιακής τακτικής εξελίσσεται η κατάθεση σχεδίου νόμου για την «καταπολέμηση του ρατσισμού» από μεριάς της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.

17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ: 28, 29 και 30 Ιουνίου 2013, στο ποδηλατοδρόμιο ΟΑΚΑ

Με κεντρικό σύνθημα «Σημαία μας η ισότητα – Όπλο μας η αλληλεγγύη», οργανώνεται το τελευταίο τριήμερο του Ιούνη το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ.

Δημοψήφισμα για την πώληση της ΕΥΔΑΠ ζητά η Ανοιχτή Πόλη

Καμπάνια για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που αφορά τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ έχει δρομολογήσει η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» για το διάστημα 10-20 Ιούνη.

Κάτω τα χέρια από την ΕΥΑΘ

Η  απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία επιλέχτηκαν τα δυο επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει το ξεπούλημα του νερού της Θεσσαλονίκης, αν δε την σταματήσουμε.