ΜΜΕ: Κάτω τα χέρια από την ΕΡΤ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχει μπει η δημόσια ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Παρδάλη, δημοσιογράφος

Τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλούν για συρρίκνωση ή λουκέτο της ΕΡΤ, με απολύσεις 2.000 εργαζομένων (από τις 3.000 που δουλεύουν πανελλαδικά), προκειμένου να συμπληρωθούν 4.000 απολύσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2013, όπως έχει δεσμευτεί η τρικοματική στην τρόικα.

Μετά τις απολύσεις των συμβασιούχων, τις δραματικές μειώσεις μισθών, την κατάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, ο Σαμαράς (και οι «συνεταίροι του») θέλει τώρα να καταργήσει στην ουσία τη δημόσια ραδιοτηλεόραση –πράγμα που βολεύει εξαιρετικά και τους «φιλικούς» προς την κυβέρνηση του Μιντιάρχες (φερέφωνα της τρόικας και των μνημονίων).

Δημοσιογράφοι
Στο ενδεχόμενο αυτό αντέδρασαν με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι/ες στην ΕΡΤ και οι συνδικαλιστικές τους ενώσεις. Με ψήφισμά της (28/5) η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων ΕΡΤ δηλώνει:

«Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ παραμένουν σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα για τη διασφάλιση του ρόλου και του χαρακτήρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Αποφάσισαν την κλιμάκωση των δράσεών τους, με στόχο τη δημοσιοποίηση των θέσεών τους και τη δημιουργία κοινού μετώπου με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα...

Καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη και επικίνδυνη την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία επιτίθεται με αήθη σεξιστικό τρόπο στις δημοσιογράφους Έλλη Στάη και Μαριάννα Πυργιώτη, αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων της ΕΡΤ…

Μετά από 5 μήνες πανελλαδικών κινητοποιήσεων, το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, όταν αποφάσισε να πει μισή κουβέντα για την ΕΡΤ, το έκανε στοχοποιώντας αυτούς που πάντοτε αρέσκεται να στοχοποιεί. Τους εργαζόμενους. Τους απεργούς εργαζόμενους…».

Άμεση αντίδραση στο ενδεχόμενο κλεισίματος της ΕΡΤ είχε ο ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε: «…Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί εμπόδιο σε αυτή την πορεία κατάρρευσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα θα αγωνισθεί για την αναβάθμισή της, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο της».

Κοινωνικό αγαθό
Η απαίτηση για μια πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Γιατί η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό και είναι δικαίωμα όλων μας. Η αντίστασή μας στο κλείσιμο ή τη συρρίκνωση της ΕΡΤ είναι κομμάτι της συνολικής αντίστασης στη «συρρίκνωση» των δικαιωμάτων μας, στη συρρίκνωση των νοσοκομείων, των σχολείων, των κάθε είδους κοινωνικών παροχών και τελικά στη «συρρίκνωση» της ζωής μας. Ζητάμε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση –όχι κυβερνητικό φερέφωνο, αλλά χώρο ενημέρωσης, προβολής του πολιτισμού, των δημοκρατικών ιδεών, που να είναι δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία