Φύλλο Νο 314 (11 Ιούνη 2014)

Η ανασχηματισμένη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι μια ακόμα πολεμική μηχανή ενάντια στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις. Το συμβολισμό τον αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας, ο Γκ. Χαρδούβελης, ο τελευταίος της παρέας των, τότε, «νέων λύκων» που ανέλαβαν επί Σημίτη να εξαπολύσουν τον άγριο νεοφιλελευθερισμό στο τραπεζικό σύστημα, στην οικονομία, στην κοινωνία.

Την ξαναπάτησαν οι Νεοδημοκράτες ψηφοφόροι. ΝΔ ψήφισαν (για να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ), πιο πολύ και πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ έστειλε ο Σαμαράς στους υπουργικούς θώκους: τον Λοβέρδο, τον σύμβουλο του Σημίτη Χαρδούβελη, τον Κουκουλόπουλο, τον Κωνσταντινόπουλο, τη Φώφη, την Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Ντόλιο, την Γκερέκου. Και από κοντά ο Βενιζέλος να κρατά δύο πόστα (λόγω όγκου) και ο Χρυσοχοΐδης να παραμένει ακλόνητος. Α, ρε Φαήλο, ήττα χοντρή…

Και μόνον η καρατόμηση εννέα υπουργών, ανάμεσά τους ο Οικονομικών, ο Ανάπτυξης, ο Υγείας, ο Παιδείας και ο Εσωτερικών, δείχνει απόλυτη παραδοχή ήττας από την πλευρά της κυβέρνησης που άφησε να περάσουν δύο εβδομάδες από τις εκλογές μήπως και δεν τις συνδέσει ο κόσμος με τον ανασχηματισμό (τον οποίο ανακοίνωσε ανήμερα του Αγίου Πνεύματος μπας και δεν τον πάρουμε χαμπάρι).

Στις 19 και 20 Ιουνίου πραγματοποιείται το 30ό τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Η στυγνή εκμετάλλευση των άνεργων νέων συνεχίζεται.

24ωρη απεργία πραγματοποιεί την Τετάρτη 18 Ιούνη ο Σύλλογος Εργαζομένων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 στο Πνευματικό Κέντρο.

Την Τετάρτη 11 Ιούνη οι εργαζόμενοι στο χώρο της ιδιωτικής υγείας πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Την Πέμπτη 5.6.2014 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των 8 πανεπιστημίων που θίγονται από τη διαθεσιμότητα, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αριστοτέλειο, Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, και Κρήτης.

Την Τετάρτη 11 Ιούνη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το «μαύρο» στην ΕΡΤ που επέβαλε η μαύρη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Συμπληρώνεται ένας χρόνος με εκατοντάδες εργαζομένους να είναι άνεργοι αλλά να συνεχίζουν τον αγώνα τους. Τον αγώνα για να ξανανοίξει η ΕΡΤ, τον αγώνα για ελεύθερη, πολυφωνική, ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση.

Με αλληλοσπαραγμό και έντονες διαφωνίες συνεχίζονται οι διεργασίες ανασύνθεσης στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Κυρίαρχη διαφωνία το αν τα υπολείμματα της σοσιαλδημοκρατίας πρέπει να συνεχίζουν να βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση Σαμαρά ή πρέπει να προσανατολιστούν σε μια συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας λαϊκός ξεσηκωμός συγκλονίζει τη Βραζιλία. Διαδηλώσεις, καταλήψεις και απεργίες εναντιώνονται στον «εθνικό στόχο» του Μουντιάλ. Το πρωτοφανές αυτό κίνημα φέρνει στο φως τον βρόμικο ρόλο της FIFA και τις καταστροφές που προκαλούν τα αθλητικά Μέγκα-Γεγονότα στους πληθυσμούς των χωρών που τα φιλοξενούν. Ξεσκεπάζει επίσης με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη χρεοκοπία του «κυβερνητικού ρεαλισμού» που υιοθέτησε το –κάποτε αριστερό– PT στη Βραζιλία.

Η πολύνεκρη επίθεση των Ταλιμπάν του Πακιστάν στο αεροδρόμιο του Καράτσι, την πόλη οικονομικό-κέντρο της χώρας, ήρθε ως υπενθύμιση πως 13 χρόνια μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, και ενώ υποτίθεται πως η κατάσταση στην περιοχή «διευθετείται» από το Πεντάγωνο (διαπραγματεύσεις με Ταλιμπάν, σχέδιο αποχώρησης, εκπαίδευση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων κ.λπ.), το χάος που προκάλεσε η αμερικανική επέμβαση παραμένει.

Στην Ταϊλάνδη, οι πραξικοπηματίες έχουν εξαπολύσει όργιο καταστολής ενάντια στους αγωνιστές του δημοκρατικού κινήματος, των Κόκκινων Πουκαμίσων.

«Οι 536.910 ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι συνειδητοποιημένοι δημοκράτες και υπερήφανοι Έλληνες πατριώτες». Με αυτό τον τίτλο ξεκινάει ένα ακόμα ευνοϊκό για τους νεοναζί άρθρο σε ένα από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης που ειδικεύεται στο τραπεζικό ρεπορτάζ, το bankingnews.gr. Μόνιμο μέλημα του τραπεζικού πόρταλ -το οποίο, σημειωτέον, δεν ασχολείται με κανένα άλλο κόμμα σε τέτοιο βαθμό- είναι να «βελτιωθεί» η εξωτερική εικόνα της οργάνωσης προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική. Πρόκειται για τη θέση που είχε εκφράσει, εκτός από τον κ. Μπαλτάκο, και ένας άλλος δημοσιογράφος-αναλυτής, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, στον ΣΚΑΪ: «Είναι γεγονός και είχε επισημανθεί στο παρελθόν ότι αν η Χρυσή Αυγή βελτιώσει την εξωτερική της εικόνα και προσεταιριστεί ορισμένους ικανούς ανθρώπους, θα είχε καταφέρει να πείσει μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος». Ένα σχόλιο θα κάνουμε: υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο.