Συνεχείς δράσεις ενάντια στην αξιολόγηση
Π λεονάζον προσωπικό κρίθηκαν 4.933 εργαζόμενοι των δήμων, μέσω της αξιολόγησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων που επικαλούνται πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Υποθετικά για την αξιολόγηση αυτή είχαν μπει κριτήρια, όπως το ποσοστό των υπαλλήλων ανά κατοίκους, το κόστος της μισθοδοσίας σε σχέση με τα έσοδα κ.ά. Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι καμιά αξιολόγηση δεν έγινε. Το ΥΔΜΗΔ έκρινε ως πλεονάζον προσωπικό το 10% των εργαζόμενων στους μεγάλους δήμους, οι οποίοι δεν εξαιρέθηκαν από την αξιολόγηση, ώστε να μπορέσει να κάνει τις απολύσεις που θέλει εκπληρώνοντας τις μνημονιακές του υποχρεώσεις. Στο Δήμο Αθήνας 752 από τους 7.522 εργαζόμενους (μόνιμους και συμβασιούχους), στο Δήμο Πειραιά 155 στους 1.553, στο Δήμο Θεσσαλονίκης οι 367 από τους 3.673 εργαζόμενους.
Συλλογή υπογραφών
Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα, από τις θέσεις των 4.933 εργαζόμενων, που κρίθηκαν ως πλεονάζον προσωπικό, θα καλυφθούν μόνο 1.200 θέσεις. Οι υπόλοιποι θα απολυθούν. Το ποιοι θα είναι αυτοί οι εργαζόμενοι θα κριθεί από τη διαδικασία της αξιολόγησης υπαλλήλων που θα ολοκληρωθεί στις 29 Αυγούστου.
Ήδη με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), πραγματοποιούνται ενημερώσεις των μελών των διοικητικών συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων ανά υπηρεσιακό συμβούλιο στην Αττική και με νομαρχιακές συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ώς τις 13 Ιουνίου συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών των εργαζόμενων για την αποχή από την αξιολόγηση, μετά τη σχετική παράταση που έδωσε η ΑΔΕΔΥ. Χιλιάδες είναι οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ώς τώρα σε πολλούς δήμους σε όλη τη χώρα.
Αντίστοιχη εικόνα από τη συλλογή υπογραφών υπάρχει και από άλλους κλάδους και ειδικά από τα νοσοκομεία και τον ευρύτερο χώρο της υγείας. Μόνο στο Θριάσιο, για παράδειγμα, έχουν συγκεντρωθεί 600 υπογραφές, ενώ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ θα πραγματοποιηθούν μια σειρά δραστηριότητες ώς τα τέλη Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου, ως γνωστόν, ξεκινάει η πρώτη φάση της αξιολόγησης με τον επιμερισμό των ποσοστώσεων κατάταξης ανά υπηρεσία.
Στις 18 Ιούνη πραγματοποιείται 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία σε όλα τα νοσοκομεία να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, με τη συμμετοχή και την κάλυψη της ΠΟΕΔΗΝ. Τους καλεί, όταν τους μοιραστούν τα φύλλα αξιολόγησης, να τα δώσουν στα σωματεία λευκά. Οι υπογραφές συμμετοχής στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ θα συγκεντρωθούν ανά σωματείο και θα δοθούν στην ΠΟΕΔΗΝ. Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλο το Δημόσιο.
Πρωτοβουλίες
Κινητικότητα και δράσεις ενάντια στην αξιολόγηση πραγματοποιούνται και σε άλλους κλάδους του Δημοσίου. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να ληφθεί πρωτοβουλία από τις παρατάξεις της Αριστεράς ώστε να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που έκλεινε τα μάτια μπροστά στη νέα πληγή απολύσεων που ανοίγει η αξιολόγηση. Αντίστοιχη αντιμετώπιση υπήρξε και από την πλειοψηφία του συλλόγου εργαζόμενων στον ΟΑΕΕ. Όμως η Αριστερή Ενωτική Κίνηση εργαζόμενων στον ΟΑΕΕ πήρε πρωτοβουλία και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, με αποτέλεσμα να πιεστεί η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και να καλύψει τελικά την πρωτοβουλία.
Μια δεύτερη πληγή που απαιτεί άμεσες πρωτοβουλίες είναι η συλλογή υπογραφών στην επαρχία, όπου πολλά νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ δεν έχουν ειδοποιήσει καν τους εργαζόμενους ότι η ΑΔΕΔΥ τούς καλύπτει με απεργία. Καλύπτοντας αυτές τις αδυναμίες και τα κενά και κινητοποιώντας τους εργαζόμενους που έχουν υπογράψει ότι απέχουν από την αξιολόγηση, οι παρατάξεις της Αριστεράς πρέπει να πιέσουν και προς την κατεύθυνση της κήρυξης κλιμακούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται να κινηθούν σε όλους τους χώρους παίρνοντας αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και Δ.Σ. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εμφανώς αδύναμη θέση της συγκυβέρνησης μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, το σταμάτημα της αξιολόγησης είναι ένας απόλυτα εφικτός στόχος.