Φύλλο Νο 319 (10 Σεπτέμβρη 2014)

Στα σύντομα...

Εντάξει, το λένε όλες οι δημοσκοπήσεις αλλά να το παραδέχεται κι ο πρωθυπουργός; Ο Σαμαράς είπε ότι θα υπάρξει «αστάθεια και ακυβερνησία» αν γίνουν εκλογές. Δηλ., μας λέει, αυτός και το φιλαράκι του ο Βενιζέλος χάνουν και δεν ξανακάνουν κυβέρνηση.

Πού βαδίζει η ευρωζώνη;

Το τεύχος του «Economist» την τελευταία βδομάδα του Αυγούστου έθεσε το ερώτημα «πού βαδίζει η ευρωζώνη;» σε δραματικούς τόνους, προβαίνοντας στη διάγνωση ότι η κρίση της μετατρέπεται από κρίση χρέους και τραπεζών σε κρίση ανάπτυξης.

Γροθιά σε μνημόνια & νεοναζί

Ο Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης, ευκαιρία για μαζική απάντηση

Άλλη μια παράσταση του Πινόκιο στη ΔΕΘ

Δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη. Ο Σαμαράς έχει αποκτήσει εδώ και τέσσερα χρόνια μια ειδικότητα, ιδιαίτερα όταν μιλάει στη ΔΕΘ: αραδιάζει ξεδιάντροπα ψέματα. Εξαγγέλλει με τον πιο βαρύγδουπο τρόπο πολιτικές και δεσμεύσεις τις οποίες σκοπεύει να αθετήσει παντελώς, γνωρίζοντας βέβαια ότι κανένα «παπαγαλάκι» της δημοσιογραφίας δεν θα του παίξει τα βίντεο των προηγούμενων ΔΕΘ ζητώντας του το λόγο.

Για μια ριζοσπαστική πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας

Παρά τις θριαμβολογίες του υπ. Εργασίας που, μέσω της «Εργάνης», βλέπει μείωση της ανεργίας, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την Οικονομία και την Απασχόληση, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο 2010-2013 έχασαν τη δουλειά τους 930.000 εργαζόμενοι, ενώ το ίδιο διάστημα οι αποδοχές των εργαζομένων μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ και θα μειωθούν επιπλέον κατά 2 δισ. ευρώ το 2014. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.350.000 άτομα το 2013, έναντι 378.000 ατόμων το 2008!

Διαδήλωση ΔΕΘ 2014: Μαζική, πολύχρωμη, δυναμική

Η καθιερωμένη διαδήλωση στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έδειξε ότι και φέτος οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους (λιγότερο) και με τους πολιτικούς φορείς της Αριστεράς (περισσότερο) και ειδικότερα με τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ είναι παρόντες, σε επίμονη αναμονή να κληθούν με σοβαρό σχέδιο και τρόπο για να δώσουν μεγαλύτερες και νικηφόρες μάχες.

Το εργατικό κίνημα μετά τη ΔΕΘ

H διαδήλωση στη ΔΕΘ ήταν μια θετική αρχή. Μεγάλο δυναμικό των εργαζομένων, των συνδικάτων, της νεολαίας, έδειξε τις διαθέσεις του να αντισταθεί σκληρά στη βάρβαρη επίθεση της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Στα σχέδια των ντόπιων καπιταλιστών και της τρόικας.

Σχολικοί φύλακες

Τις κινητοποιήσεις τους συνέχισαν οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες.

Στάση εργασίας

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιεί την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Καταργούν τα δώρα

Το τελευταίο διάστημα μέσα από την υπογραφή δύο επιχειρησιακών συμβάσεων οι ντόπιοι εργοδότες δείχνουν την πρόθεσή τους να καταργήσουν τον 13ο και τον 14ο μισθό και στον ιδιωτικό τομέα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δημοσίου.

LIDL

Έτοιμο για αγωνιστικές κινητοποιήσεις δηλώνει το Σωματείο Εργαζομένων LIDL Νομού Αττικής.

Εργατικές δολοφονίες

Μια σειρά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων συνέβη το τελευταίο διάστημα στη ΔΕΗ, σε οικοδομές, στον κλάδο των κατασκευών.

Καθαρίστριες: σύμβολο δύναμης και αγώνα

Στις 23 Σεπτέμβρη εκδικάζεται η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει εντάξει την ημερομηνία αυτή στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που είχαν αποφασιστεί από τα τέλη Αυγούστου στο Γενικό της Συμβούλιο. Στις 23 του μήνα είναι απαραίτητο να υπάρξει απεργιακή κινητοποίηση, ώστε να μπορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τη στήριξή τους στον αγώνα των καθαριστριών με μια μαζική κινητοποίηση.

Υπάρχει για τον ΣΥΡΙΖΑ προοπτική ηγεμονικής συμμαχίας στο εσωτερικό της ΕΕ;

Η πρόσφατη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροζέτι πυροδότησε ξανά μια παλαιότερη συζήτηση που αναπτυσσόταν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκδηλώσεις με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Τζ. Ριντέλ

Οι εκδόσεις Red Marks εκδίδουν ένα μικρό βιβλίο στηριγμένο στον ογκώδη τόμο (των 1.350 σελίδων!) του συνόλου των πρακτικών και των συζητήσεων του 4ου Συνεδρίου της Κομουνιστικής Διεθνούς (1922) που επιμελήθηκε ο Τζον Ριντέλ, ενεργός μαρξιστής, ιστορικός και πολιτικός ακτιβιστής του κινήματος αντίστασης στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η έκδοση στα ελληνικά γίνεται σε συνεννόηση με τον ίδιο τον Ριντέλ.

13 χρόνια από την 11η Σεπτέμβρη, 13 χρόνια «πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία»

Η «νέα Μέση Ανατολή» δεν είναι όπως τη σχεδίαζαν οι ΗΠΑ

Η φτώχεια και ο ρατσισμός «μεταδίδουν» τον Έμπολα

Οι εταιρείες κερδοσκοπούν, οι φτωχοί στην Αφρική πεθαίνουν

Εύθραυστη εκεχειρία, πολεμικές ιαχές από το ΝΑΤΟ

Νευρική κρίση στο Κίεβο από την υποχώρηση Ποροσένκο

Πολιτική κρίση στο Πακιστάν

Το Πακιστάν έχει βρεθεί σε μια ακόμα πολιτική κρίση. Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και τη μέρα που γράφοντα αυτές οι γραμμές, δύο καθιστικές διαμαρτυρίες έχουν αποκλείσει έναν κεντρικό δρόμο του Ισλαμαμπάντ, που οδηγεί σε μια σειρά κεντρικά κτίρια (κοινοβούλιο, πρωθυπουργική έδρα κ.ά.), ενώ έχουν σημειωθεί σποραδικές συγκρούσεις (εισβολή στην κρατική τηλεόραση από τους διαδηλωτές, αστυνομικά οδοφράγματα και συλλήψεις κ.ά.).

Προς το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Ο Ζόρντι Πουγιόλ, ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του κεντροδεξιού εθνικιστικού καταλανικού κόμματος Σύγκριση και Ένωση (Convergencia I Unio, CiU) και πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης από το 1980 ως το 2003, ομολόγησε πως για 30 χρόνια η οικογένειά του έκρυβε αφορολόγητη περιουσία στην Ελβετία.

Γαλλία: Δημοσκοπικό σοκ

Ανατριχιαστικές οι δημοσκοπήσεις από τη Γαλλία, όπου η Λε Πεν θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα περνούσε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ με αντίπαλο τον Ολάντ θα κέρδιζε την προεδρία!

Εκλογικό ντέρμπι στη Βραζιλία

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη στη Βραζιλία θα είναι ντέρμπι.

Το πανεπιστήμιο του κεφαλαίου και της αστυνόμευσης είναι εδώ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διενεργήθηκαν οι πρυτανικές εκλογές. Νέος πρύτανης εκλέχθηκε ο Θ. Φορτσάκης, ο οποίος έχει τελέσει πρόεδρος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ αν κοιτάξουμε το βιογραφικό του θα δούμε ότι έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές καθώς έχει διατελέσει και σύμβουλος πρωθυπουργού την περίοδο 1990-1991.

Η σχολική χρονιά αρχίζει με διαλυμένα σχολεία

Επείγουσα ανάγκη η δημιουργία ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου αντίστασης και ανατροπής

8η Αντιρατσιστική Γιορτή του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών

Είμαστε πια στην τελική ευθεία προετοιμασίας για τη γιορτή και όλες οι ομάδες δουλεύουν πυρετωδώς.

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

Ο μήνας αυτός έχει αφιερωθεί σε αντιφασιστικές δράσεις σε όλες τις γειτονιές, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι ΛΟΑΤ οργανώσεις, με αφορμή και το τελευταίο κρούσμα ομοφοβικής βίας στην συγκεκριμένη πλατεία που σημειώθηκε στις 22 Αυγούστου, ζητώντας την ενίσχυση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Ακολούθησε πορεία στη Βουλή. Η πόλη μάς ανήκει, όπως έλεγε το κάλεσμα, δεν θέλουμε να τη χαρίσουμε στη βία.

Η δημόσια υγεία στο εκτελεστικό απόσπασμα

Ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση - Μόνη λύση η ανατροπή