Χέρι–χέρι εργοδοσία και Χρυσή Αυγή

Φωτογραφία

Η Χρυσή Αυγή στήνει γραφεία ευρέσεως εργασίας για Έλληνες! Στη Στερεά Ελλάδα συγκεντρώνοντας εργάτες για τα εργοστάσια της περιοχής, στην Πιερία στρατολογώντας εργάτες γης για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, στη Μαγνησία καλώντας εποχικούς εργάτες να δουλέψουν στη συγκομιδή διαφόρων προϊόντων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Βέβαια, η ανταπόκριση τις περισσότερες φορές είναι περιορισμένη, αλλά οι Χρυσαυγίτες δεν το βάζουν κάτω, καθώς –όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους– «O Εθνικισμός αντικαθιστά την ‘‘πάλη των τάξεων’’ με τη συνεργασία όλων των επαγγελματικών κλάδων για την ευμάρεια του έθνους». Καλώντας τους μεν εργοδότες «να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους έναντι της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας προτιμώντας Έλληνες», τους δε εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν «τις ευθύνες τους έναντι της θέσης που καλύπτουν».

Μάλιστα, επανέρχονται στις επιχειρήσεις, όπου στέλνουν κόσμο, «επιθεωρώντας τις συνθήκες εργασίας» –λέμε τώρα– αλλά και «την πορεία όσων εργαζομένων προσλήφθηκαν ήδη με τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής».

Πρόκειται για την καλύτερη υπηρεσία στα άπληστα αφεντικά, για τα οποία η «αντικατάσταση» μεταναστών εργατών από ντόπιους υπάκουους εργάτες-σκλάβους συνδεδεμένους με τη Χρυσή Αυγή με το ίδιο και χειρότερο εργασιακό κόστος είναι πολλαπλά ευεργετική: Η Χρυσή Αυγή δεν προβάλλει καμία απολύτως απαίτηση για τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τους νεοπροσληφθέντες, για την πληρωμή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων στους απολυμένους μετανάστες –σιγά μην τους πληρώσουμε κιόλας– ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να χτυπήσει τον εργοστασιακό συνδικαλισμό και να δημιουργήσει σχέσεις μίσους μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών, που τόσο βολεύει τα αφεντικά.

Τα εργοστασιακά και κλαδικά σωματεία, καθώς και τα τοπικά εργατικά κέντρα, οφείλουν να απαντήσουν. Με δικές τους περιοδείες σε χώρους δουλειάς, όπου καταστρατηγείται η εργατική νομοθεσία, με καταγγελίες στο ΙΚΑ και στις επιθεωρήσεις εργασίας, με στήριξη των απολυμένων εργατών ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, με κάλυψη όλων των μεταναστών εργατών στα σωματεία.

Η ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας-Βοιωτίας δείχνει το δρόμο: «Είναι καλό να γνωρίζει η Χρυσή Αυγή ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους μετανάστες. Πρόβλημα έχουμε με τα αφεντικά που μας έχουν απλήρωτους 1, 2, 3, 4, 5, ακόμα και 6 μήνες. Τα αφεντικά που καθημερινά καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα, εφαρμόζουν 4ήμερα, μειώνουν τις αποδοχές, απολύουν, απειλούν, ισοπεδώνουν την αξιοπρέπεια και τη ζωή της εργατικής τάξης».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία