Χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας πριν να είναι αργά

Φωτογραφία

Η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεσμευμένη από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου συνεχίζει την πολιτική των περικοπών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Η κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 70% περίπου από το 2009, ενώ για το 2016 υφίσταται και νέα μείωση στα 1,026 δισ. ευρώ, από 1,388 δισ. ευρώ το 2015. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε λογιστική αύξηση των πιστώσεων για το 2015 κατά 150 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν τα νοσοκομεία να προμηθευτούν υλικά. Οι πιστώσεις μάλιστα θα μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλυφθούν οι προμήθειες σε υλικά. 
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων εκτινάχτηκαν μέσα σε 7 μήνες από 607 εκατ. ευρώ σε 1.179 εκατ. ευρώ. Τα συσσωρευμένα χρέη και οι κλειστοί προϋπολογισμοί κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο δραματική. 
Η χρόνια υποχρηματοδότηση σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και τη μεγάλη πίεση που ήδη δέχονται τα νοσοκομεία από τα εκατομμύρια ανασφάλιστους λόγω της διάλυσης των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας (ιατρεία και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ) διαμορφώνουν πλέον ένα εφιαλτικό τοπίο. Οι αναμονές για χειρουργεία έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, με αποτέλεσμα ασθενείς να διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν αβοήθητοι. Όποιος ευελπιστεί ότι με τα «σπόρια» που προβλέπει το παράλληλο πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση είναι βαθύτατα γελασμένος.
Οι νέοι διοικητές θα πιεστούν να εφαρμόσουν ακόμα περισσότερες περικοπές και αυταρχικές μεθόδους. Οι συγχωνεύσεις και η εφαρμογή των μνημονιακών οργανογραμμάτων θα οδηγήσουν τμήματα και κλινικές εκτός λειτουργίας. Πολλά νοσοκομεία ή θα καταρρεύσουν και θα μπουν σε πλήρη υπολειτουργία ή θα κλείσουν.
Η νέα μνημονιακή επίθεση στη δημόσια Υγεία μπορεί να αποτραπεί. Αυτό είναι το μήνυμα των μαζικών κινητοποιήσεων στην Αμαλιάδα, την Κοζάνη, την Ικαρία. Οι δυνάμεις του αγώνα οφείλουν να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου αντίστασης για τη διάσωση των δημόσιων νοσοκομείων και των υπηρεσιών Υγείας και να πάρουν πρωτοβουλίες για να ενεργοποιήσουν τους εργαζόμενους στην Υγεία μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Ένας συντονισμός που οφείλει να αντιμετωπίσει μια επιπλέον πρόκληση: τη σύνδεση με τις υπόλοιπες μάχες ενάντια στην αντιμεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, τη σύνδεση με τον αγώνα ενάντια στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τη σύνδεση με τον αγώνα ενάντια στη νέα αξιολόγηση.
Μάχες παντού για τα δημόσια νοσοκομεία
Σε μια σειρά πόλεις της περιφέρειας ο λαός ξεσηκώνεται για να σώσει τα δημόσια νοσοκομεία.
Την Παρασκευή 11/12 ο λαός της Αμαλιάδας μαζί με κατοίκους των κοντινών χωριών πραγματοποίησαν μεγαλειώδες συλλαλητήριο με στόχο να παραμείνει ανοιχτό το νοσοκομείο της πόλης και να ενισχυθεί η λειτουργία του. Η πλειονότητα των καταστημάτων της πόλης παρέμειναν κλειστά, όπως και οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες. Τον τόνο όμως και το χρώμα στη διαδήλωση έδωσαν με την παρουσία τους οι μαθητές των σχολείων της πόλης. Η λαοθάλασσα που συγκεντρώθηκε στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κεντρικό σύνθημα «Δώστε λεφτά για πρόνοια-Υγεία, κάτω τα χέρια απ’ τα νοσοκομεία».
Την ίδια μέρα μαζική συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο υπουργείο Υγείας κάτοικοι και φορείς της Ικαρίας και των Φούρνων ενάντια στην υποστελέχωση του νοσοκομείου και των υπόλοιπων δομών Υγείας των νησιών τους. Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 9/12 μια ακόμη μεγαλειώδης κινητοποίηση στην Κοζάνη για αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της πόλης.
Ήταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έγιναν ποτέ στην Κοζάνη. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 7000 πολίτες. Εκτός από το προσωπικό του νοσοκομείου δυναμικό παρών έδωσαν μαθητές και μαθήτριες, οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Δήμου, ενώ πλαισιώθηκαν από πολλούς ακόμα εκπροσώπους και πανό συλλογικοτήτων, όπως «Σπάρτακος», ΕΛΜΕ, σύλλογος κοινωνικών λειτουργών, σύλλογος γονέων, σύλλογος καρκινοπαθών, ιατρικός, φαρμακευτικός και οδοντιατρικός σύλλογος και πολλοί άλλοι.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες. Την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν πραγματοποιούν 5ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, ο προϋπολογισμός του 2015 για το Αττικόν έχει υποδιπλασιαστεί (61.877.567 από 108.977.013 το 2012), ενώ οι ασθενείς έχουν υπερδιπλασιαστεί, σε τακτικά ιατρεία, επείγοντα, νοσηλεία. Το νοσοκομείο λειτουργεί εξοντώνοντας το προσωπικό (στέρηση αδειών, ρεπό, συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα), με μισθολογική εξαθλίωση, περικοπή εφημεριών και υπερωριών και απλήρωτες βάρδιες. Προσθέστε τον εκτός λειτουργίας μαγνητικό τομογράφο, την ακτινοσκόπηση, τα 11 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, τη λειτουργία της Μονάδας Νεογνών με 2 μόνο νεογνολόγους και 8 νοσηλεύτριες, τις μισές χειρουργικές αίθουσες να είναι κλειστές, τη δυσλειτουργία των εργαστηρίων. 
Πάνω από 350 είναι οι κενές οργανικές θέσεις. Οι βάρδιες δεν βγαίνουν και τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται. Οι νοσηλείες για τμήματα των 32 κλινών, στις οποίες προστίθενται και ράντζα, πραγματοποιούνται ακόμη και στην πρωινή βάρδια από 2 νοσηλευτές και σπουδαστές, ενώ δεν είναι σπάνιο στην απογευματινή και τη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει 1 μόνο νοσηλευτής με 1 εκπαιδευόμενο. Η κυβέρνηση δεν προσλαμβάνει προσωπικό και δεν προχωράει όπως είχε δεσμευθεί στην επαναλειτουργία του γειτονικού νοσοκομείου (Λοιμωδών Αγ. Βαρβάρα) που έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Οι συνέπειες είναι τραγικές. Τα κενά προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν με πενταμηνίτες και εργολαβικούς εργαζόμενους που δουλεύουν σαν δούλοι με μισθούς πείνας και τελευταία εφεύρεση είναι να θεωρούνται κανονικό προσωπικό του νοσοκομείου κάνοντας εφημερίες και ακόμη και χειρουργεία οι σπουδαστές του πανεπιστημίου. Τα ράντζα έχουν γίνει μόνιμες κλίνες στην Παθολογική και στη Χειρουργική Κλινική. Ασθενείς περιμένουν στις λίστες αναμονής από 3 μήνες ως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν. Τα τμήματα ξεμένουν από γάζες, λευκοπλάστ, καπάκια καθετήρων, σάκους στομιων, γάντια, αντιελκωτικά φάρμακα, βασικά αντιβιοτικά, το χειρουργείο από βασικά ράμματα, πλέγματα, εργαλεία λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συρραπτικά, αιμοστατικά κ.λπ.

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία