Χωράει η Δημ.Αρ. στην Αριστερά;

Φωτογραφία

Ο Φ. Κουβέλης περιγράφει το κόμμα του, τη Δημ.Αρ., ως την «αριστερά  της ευθύνης», που επιμένει στην «ευρωπαϊκή πολιτική» (χωρίς να μας λέει με τι κόστος), που επιλέγει τις «μεταρρυθμίσεις», απορρίπτοντας τις «ουτοπίες» των επαναστάσεων, που «δεν αδιαφορεί για το ζήτημα της κυβέρνησης» (χωρίς να μας λέει μαζί με ποιους και πώς θα κυβερνήσει…).

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Με αυτές τις απροσδιόριστες γενικολογίες η Δημ.Αρ. στοχεύει, προφανώς, να συγκεντρώσει ψήφους από τη δυσαρέσκεια προς το ΠΑΣΟΚ και να παρουσιάσει, τελικά, την πραγματική πολιτική της μετά τις εκλογές. Η ζωή, όμως, είναι σκληρή. Και υποχρέωσε τη Δημ.Αρ. σε κάποιες «πρόωρες» συγκεκριμενοποιήσεις, που θα έπρεπε να ηχήσουν ως συναγερμός για τον αριστερό χαρακτήρα της φιλοευρωπαϊκής ανανέωσης.

Στη Βουλή, ο Φ. Κουβέλης και οι βουλευτές του καταψήφισαν το Μνημόνιο 2 και τη νέα δανειακή συνθήκη. Όμως φρόντισαν αμέσως να διαμηνύσουν ότι θα σεβαστούν τις διεθνείς συμβάσεις της χώρας! Επανέλαβαν έτσι το κόλπο του Αντ. Σαμαρά κατά τη συζήτηση του Μνημονίου 1: τότε που η ΝΔ καταψήφισε, αλλά ο Σαμαράς (δια των «κύκλων» του) δήλωνε ότι θα σεβαστεί και θα τηρήσει την κατάπτυστη συμφωνία με την τρόικα (ως διεθνή δέσμευση της χώρας…)

Στη Βουλή, η Δημ.Αρ. καταψήφισε το Μνημόνιο 2, αλλά την επομένη έσπευσε να καταγγείλει την Αριστερά στη Γερμανία (που καταψήφισε εκεί την ίδια «σύμβαση»), δηλώνοντας ότι ταυτίζεται με τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους που ψήφισαν –μαζί με τη Μέρκελ!– τη θεσμοποίηση της διαρκούς και άγριας λιτότητας…
Ο Φ. Κουβέλης αναφέρεται συχνά σε κάποιες «μεταρρυθμίσεις», που θα μπορούσαν, λέει, να αντικαταστήσουν τα πικρά μέτρα του μνημονίου με άλλες «αντίρροπες, ισόποσες, αντισταθμιστικές» δράσεις. Για να μην υπάρχουν, όμως, περιθώρια για παρεξηγήσεις, η Δημ.Αρ. φρόντισε στη Βουλή να ψηφίσει υπέρ των δραστικών αντιμεταρρυθμίσεων του Λοβέρδου για το φάρμακο, που περιλαμβανόταν στους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου 2!

Την ίδια στιγμή οι συνδικαλιστές της Δημ.Αρ. σε κρίσιμους εργασιακούς  χώρους (π.χ. ΜΜΕ, πανεπιστημιακοί, γιατροί) τίθενται στην πρωτοπορία των εργοδοτικών-φιλοκυβερνητικών μπλοκ, δίνοντας μάχη για να περάσουν οι αντιμεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου και της τρόικας.

Ο Φ. Κουβέλης δηλώνει ότι η Δημ.Αρ. δεν θα συμμετέχει σε μια μετεκλογική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζουμε αν θα τηρήσει τη δέσμευσή του. Όμως η πολιτική του κόμματός του –όποτε αυτή συγκεκριμενοποιείται– προδιαγράφει το μέλλον: η Δημ.Αρ. οικοδομείται ως πόλος ανασυγκρότησης της σοσιαλδημοκρατίας, ως μελλοντικό στήριγμα μιας σοσιαλφιλελέυθερης κυβέρνησης, όποτε το απαιτήσουν οι συνθήκες και όποτε το κάνει εφικτό η εξέλιξη του μεγάλου σοσιαλδημοκράτη «αδελφού», δηλαδή του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η προοπτική είναι ήδη σαφής για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της Αριστεράς. Όσο γρηγορότερα το πάρουν απόφαση εκεί στην Κουμουνδούρου, τόσο καλύτερα…

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία