Όλοι στους δρόμους ενάντια σε ρατσισμό και φασισμό

Φωτογραφία

Στις 17 Μάρτη, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουμε ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θανάσης Κούρκουλας

Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις θα γίνουν σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιρλανδία, στη Χώρα των Βάσκων, σε Αυστρία, Ολλανδία, Τσεχία, Ελβετία, Δανία και στην Κύπρο. Στην Ελλάδα επίσης σε πολλές πόλεις. Στα νησιά του Αιγαίου, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Χανιά, Βόλο και Γιάννενα μια σειρά από αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήσεις αλληλεγγύης και συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήρια και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.
Όχι στον θεσμικό ρατσισμό
Σε όλες τις χώρες, οι διαδηλωτές απαιτούμε την ακύρωση των ρατσιστικών συμφωνιών ανάμεσα στην ΕΕ και σε χώρες όπως η Τουρκία και η Λιβύη. Συμφωνίες που έχουν πολλαπλασιάσει τους πνιγμένους πρόσφυγες στη Μεσόγειο και έχουν μετατρέψει τη Λιβύη σε χώρα-κολαστήριο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Που κρατούνται σε άθλια κέντρα κράτησης από συμμορίες πολέμαρχων, βασανίζονται, βιάζονται και δολοφονούνται, με τις ευλογίες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Ενώ στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ.Μουζάλα, η μόνη περίπτωση «αποσυμφόρησης» των άθλιων hot-spot στα νησιά είναι η αύξηση των απελάσεων προς την Τουρκία και η μεταφορά τμήματος των προσφύγων σε νέες φυλακές στην ενδοχώρα.
Στις 17 Μάρτη απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα, να σταματήσουν οι απελάσεις, να κλείσουν τα στρατόπεδα-φυλακές στα νησιά, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια στην ενδοχώρα. Απαιτούμε άσυλο και πλήρη δικαιώματα με ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση και τις κοινωνικές παροχές για τους πρόσφυγες και τις οικογένειές τους.
Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία, οι διαδηλώσεις θα έχουν έντονο το στοιχείο της απάντησης στην ακροδεξιά και τη φασιστική απειλή. Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων σαν το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία και το AFD στη Γερμανία ή το κόμμα των «Ελεύθερων» στην Αυστρία που πλέον συγκυβερνά, κινητοποιούν συνδικάτα, αριστερές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, καθώς οι φασίστες με γραβάτα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στο προσφυγικό, πιέζοντας συνεχώς για νέα ρατσιστικά μέτρα.
Στην Ελλάδα διαδηλώνουμε για την ισόβια καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, η δίκη της οποίας έχει μπει στην τελική ευθεία. Για το κλείσιμο των γραφείων-ορμητηρίων των νεοναζί σε κάθε πόλη και γειτονιά. Για την περιθωριοποίηση των Χρυσαυγιτών που, μετά τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, επιχειρούν να απευθυνθούν σε ευρύτερα ακροατήρια και να αυξήσουν την πολιτική επιρροή τους.
Τα συλλαλητήρια της 17 Μάρτη στην Ελλάδα θα έχουν έντονο αντι-εθνικιστικό χαρακτήρα. Τα πρόσφατα μεγάλα (παρότι υποπολλαπλάσια του 1992) εθνικιστικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και ο αντιτουρκισμός που πυροδοτήθηκε από τα θερμά επεισόδια στην κυπριακή ΑΟΖ και στα Ίμια, αναζωπυρώνουν τη συζήτηση στους δεξιούς και ακροδεξιούς χώρους για την πιθανότητα δημιουργίας νέου ακροδεξιού πολιτικού φορέα, με φιλοδοξία να σπάσει τους περιορισμούς πολιτικής επιρροής που θέτει η ναζιστική φύση της εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Η πιθανότητα μιας ευρύτερης της Χρυσής Αυγής ακροδεξιάς συσπείρωσης χρειάζεται να προβληματίσει την Αριστερά και τα κινήματα αντίστασης.
Ενάντια σε μνημόνια 
και εθνικισμό

Όπως και μετά το 1992, ο κρίσιμος παράγοντας που θα κρίνει αν η πολιτική ατζέντα θα παραμείνει στο ταξικό πεδίο των μνημονιακών μέτρων και των συνεπειών τους για τα λαϊκά στρώματα ή θα μετατοπιστεί στα «εθνικά θέματα» είναι οι αντιστάσεις στη λιτότητα, στην ανεργία, στο ξεπούλημα των δημόσιων χώρων, υπηρεσιών και πόρων. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί μέσα στα συνδικάτα, τους χώρους εκπαίδευσης και στις γειτονιές, η κοινωνική και πολιτική Αριστερά να αναλάβει πρωτοβουλίες υπεράσπισης της τάξης μας απέναντι στα μνημονιακά μέτρα, σε αντιδιαστολή με το εθνικιστικό παραλήρημα των ΜΜΕ και της κυρίαρχης τάξης. «Πρόβλημά μας είναι η φτώχεια και η ανεργία, όχι οι γειτονικοί λαοί» και «Δεν πολεμάμε για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιριών», αυτά είναι τα συνθήματα που χρειάζεται να αναδειχτούν στα συλλαλητήρια της 17 Μάρτη.
Τέλος, στην κινητοποίηση της 17 Μάρτη χρειάζεται να είναι καθαρό ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι εχθροί μας. Για τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών αγωνιζόμαστε μαζί με όλους όσους στήριξαν με την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση τον αγώνα των θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου και αντιτάχθηκαν στις ρατσιστικές πολιτικές ΕΕ-Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε απέναντι στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποίησαν και συνεχίζουν να υλοποιούν αυτές τις πολιτικές.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, ο Μουζάλας και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο απέναντι στρατόπεδο. Είναι συνυπεύθυνοι για το ρατσιστικό έγκλημα που συντελείται στη Μεσόγειο με τις πολιτικές αποτροπής που εφαρμόζουν. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν τα συλλαλητήρια της 17 Μάρτη να αποτελέσουν βήμα και άλλοθι για το κυβερνών κόμμα σε καμία εκδοχή του. Όποιος φορέας θέλει να υπερασπιστεί τους πρόσφυγες πρέπει πρώτα να καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που τους πνίγει, τους φυλακίζει και τους απελαύνει. Ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενος στα συλλαλητήρια της 17 Μάρτη, η διοργάνωσή τους όμως είναι υπόθεση του κινήματος και της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 17 ΜΑΡΤΗ

Αθήνα: Ομόνοια, 3.00 μμ. πορεία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ.

Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου, 12.00 μ.

Πάτρα: Πλατεία Γεωργίου.

Χανιά: Πλ. Αγοράς, 12.00 μ.

Ηράκλειο: Πλ. Ελευθερίας, 12.00 μ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία