Όταν ο δρόμος για το «σοσιαλισμό» είναι στρωμένος με... τσιμέντο

Οι ελεύθεροι χώροι χαρίζονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Προσηλωμένη στο δρόμο των «προαπαιτούμενων» και της παράδοσης του δημόσιου χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλιμακώνει την πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, εισπράττοντας τα εύσημα του αστικού Τύπου για τη δεξιά μετατόπισή της. 
Ελληνικό
Αποτέλεσμα μιας ακόμα μεγαλοπρεπούς «κωλοτούμπας», η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα-υμνητές του «επενδυτικού κλίματος» ψήφισαν στη Βουλή τη σύμβαση που χαρίζει το Ελληνικό στον όμιλο Λάτση και τους διεθνείς συνεργάτες του. 
Η –ανεκδοτολογικού χαρακτήρα– τοποθέτηση του Α. Μπαλτά, πως η κυνική μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα του Ελληνικού αποτελεί «συμβιβασμό στον δημοκρατικό δρόμο για το σοσιαλισμό», δεν πείθει ούτε καν το εσωκομματικό ακροατήριο της κυβέρνησης, στο οποίο προφανώς απευθυνόταν. Η απόσταση από τον «ταυτοτικό» αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ για Μητροπολιτικό Πάρκο ως την κύρωση της δημιουργίας μιας «καζινούπολης» 2.700.000 τ.μ. από τσιμέντο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με καμία θεωρία... ούτε καν με αυτήν των «σταδίων».
Το πολύχρονο κίνημα αντίστασης των κατοίκων και φορέων της περιοχής και ιδιαίτερα η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό έχει αποδείξει με πλήθος οικονομικοπολιτικά, νομικά και οικολογικά επιχειρήματα γιατί η επίμαχη εκποίηση αποτελεί σκάνδαλο που βλάπτει το Δημόσιο, την κοινωνία και το ήδη κορεσμένο περιβαλλοντικά Λεκανοπέδιο της Αττικής. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετεγκατάσταση των δημόσιων υπηρεσιών που στεγάζονται σήμερα στα 69 κτίρια του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά και η ανεύρεση νέων χώρων θα κοστίσει στο κράτος 1,5 δισ. ευρώ. Οι... 70.000 νέες θέσεις εργασίας που προπαγανδίζει το χυδαίο τηλεοπτικό σποτ είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύ λιγότερες, κακοπληρωμένες και με τις γνωστές συνθήκες «γαλέρας» που έχουν παγιώσει ο κατασκευαστικός κλάδος, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και η τουριστική βιομηχανία. Την ίδια ώρα που τα «λουκέτα» στα μικρομάγαζα των δήμων της περιοχής θα πέφτουν βροχή. 
Οι «βελτιώσεις» που διατυμπανίζουν για επικοινωνιακούς λόγους τα κυβερνητικά στελέχη επαφίενται στην «καλή διάθεση» της εταιρείας και δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Αντίθετα, οι προβλέψεις για αποζημιώσεις για κάθε «παράλειψη» δημόσιου φορέα και μια σειρά «αναβλητικές αιρέσεις» που θωρακίζουν τα κέρδη της Lamda Development S.A. τις καθιστούν ανέφικτες. Εντός του περίφημου «πάρκου πρασίνου» θα χτιστούν τελικά... κάτι όγκοι «ψυχαγωγίας», ενώ το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της παραλίας θα αποτελεί μια «κλειστή πόλη» για πλούσιους επισκέπτες.
Παραλιακό μέτωπο 
Στην ίδια λογική του «πλιάτσικου» και της τόνωσης των πεδίων κερδοφορίας της «επιχειρηματικότητας» εντάσσεται και η απόδοση κτιρίων του παραλιακού μετώπου στους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας και Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Από τη μαρίνα Φλοίσβου μέχρι τη Βάρκιζα, όπου σε εκτεταμένα τμήματα της παράκτιας ζώνης μια βουτιά κοστίζει περίπου 10 ευρώ, ήρθε η στιγμή «να αξιοποιηθούν τα ελεύθερα και υποβαθμισμένα τμήματα του παραλιακού μετώπου», σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Α. Φλαμπουράρη. Με άλλα λόγια, όπου δεν έχει ήδη ξαπλώστρες και περιφραγμένο beach bar, να φτιαχτεί ένα για να αποκλείσουμε την πρόσβαση στους φτωχούς και την άνεργη νεολαία. 
Ακόμα πιο προκλητική βέβαια ήταν η πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Αττικής, ύστερα από εισήγηση της διοίκησης (δυστυχώς και με τις ψήφους στελεχών της ΛΑΕ που συμμετέχουν ακόμα στην παράταξη Δούρου), με την οποία 150 εκατομμύρια ευρώ από τους ίδιους πόρους της περιφέρειας θα κατευθυνθούν στην ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Πρόκειται για έκταση πλησίον της πολυδιαφημισμένης «δωρεάς» του Ιδρύματος Νιάρχου και σύμφωνα με τη δική του μελέτη! Αντί για σχολεία, παιδικούς σταθμούς και αντιπλημμυρικά έργα, τα κονδύλια της τοπικής αυτοδιοίκησης κατευθύνονται στον «πατριάρχη» του εμπορευματοποιημένου πολιτισμού, με τις πολύμορφες φοροαπαλλαγές και την «παροχή υπηρεσιών» στη Λυρική και την Εθνική Βιβλιοθήκη. 
Ολόκληρα «φιλέτα» της Αττικής που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ελεύθερους χώρους υψηλού πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, ώστε να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της μεγαλούπολης, γίνονται βορά στα σχέδια καπιταλιστών-αρπακτικών.
Με δυναμικές κινητοποιήσεις και τις ανάλογες πολιτικές πρωτοβουλίες της Αριστεράς, είναι ζωτικής σημασίας να μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα παράδοσης των ελεύθερων χώρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στα συστημικά ιδεολογήματα της «ανάπτυξης», να προτάξουμε το δικό μας μοντέλο: τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία της φύσης. Το σύνθημα όσων βρέθηκαν έξω από τη Βουλή, διαμαρτυρόμενοι για το ξεπούλημα του Ελληνικού την περασμένη Τετάρτη, να γίνει οδηγός μαζικής δράσης: «Τίποτα δεν τελείωσε»!

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία