Όχι Πρόεδρο της Δεξιάς ή της Κεντροδεξιάς

Οι φήμες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δ. Αβραμόπουλο (ή και τον... Κ. Καραμανλή!) πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Ενισχύουν τις αμφιβολίες που δημιούργησε στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις η επιλογή της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και αποδυναμώνουν την πολιτική δυναμική του εγχειρήματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Ιωάννα Γαϊτάνη, βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ

Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τέτοιες αναζητήσεις. Αν για τη συγκυβέρνηση με τον Καμμένο προβλήθηκε ως αιτιολογικό το αριθμητικό πρόβλημα της αυτοδυναμίας (λαθεμένα, γιατί πάντα υπήρχε η εναλλακτική λύση της απαίτησης ψήφου εμπιστοσύνης...), για την επιλογή Προέδρου δεν τίθεται κανένα αριθμητικό πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί -και οφείλει!- να επιλέξει Πρόεδρο που θα ενισχύσει την πολιτική του ενόψει των πολύ σκληρών διλημμάτων που έρχονται. 
Είναι επίσης λαθεμένο το επιχείρημα ότι η ανάδειξη ενός Προέδρου της Δημοκρατίας όπως ο μνημονιακός αντιπρόεδρος... της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος θα ενισχύσει την κοινωνική «συναίνεση» προς την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ: η «συγκατοίκηση» θα σπείρει σύγχυση στην κοινωνική βάση μας, ενώ θα προσφέρει όχι αμελητέα πολιτικά όπλα (π.χ. δικαίωμα αναπομπής των νομοσχεδίων) στους αντιπάλους μιας πολιτικής που πρέπει να επιδιώξει σταθερά την ανατροπή της λιτότητας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξει και να υποστηρίξει για τη θέση του ΠτΔ πρόσωπο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και τις λαϊκές δυνάμεις, εμπιστοσύνη στη δέσμευση ότι θα υποστηρίξουμε το πρόγραμμά μας με κάθε αναγκαίο μέσο. 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία