Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας

Φωτογραφία

Το ΕΣΥ και οι όποιες δομές κοινωνικής προστασίας έχουν απομείνει, καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Τα απανωτά μνημόνια της λιτότητας, εκτός από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έχουν υποβαθμίσει δραματικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Σπύρος Αντωνίου

Οι αυξημένες τιμές στους δείκτες παιδικής θνησιμότητας κατά 14%, η μείωση του προσδόκιμου ζωής 2-3 χρόνια, η έκρηξη ασθενειών και λοιμώξεων, η διεύρυνση του ποσοστού εκείνων που δεν έχουν πρόσβαση στο αγαθό της περίθαλψης και τα συνεχόμενα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ασφαλιστικά ταμεία κ.α., πρέπει να σημάνουν συναγερμό.

Συγκυβέρνηση και τρόικα με την πολιτική τους μας αφήνουν χωρίς δουλειά, μας εξαθλιώνουν και θέτουν τις ζωές μας σε κίνδυνο. Κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση της συλλογικής μας απάντησης σε αυτή τη βαρβαρότητα σημαίνει άρρωστους και νεκρούς από τα λαϊκά στρώματα.

Καθημερινά αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες πτυχές από την επιλογή της κυβέρνησης να διασώζει χρεοκοπημένες τράπεζες, λεηλατώντας μισθωτούς και συνταξιούχους, αντί να φορολογεί το κεφάλαιο και να χρηματοδοτεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Στις διαβόητες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η από 1/1/2014 επιβάρυνση των ασθενών με 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο και 1 ευρώ για κάθε συνταγή. Με το ίδιο νομοθετικό έκτρωμα απαλλάσσονται από τον ετήσιο φόρο πολυτελούς διαβίωσης τα σκάφη αναψυχής.

Δραματικές επιπτώσεις
Παρόλο που για δεύτερη συνεχή χρονιά (από το 2011) υποχώρησε η ζήτηση των υπηρεσιών ιδιωτικής πρωτοβάθμιας υγείας, καθώς η οικονομική κρίση και τα περιορισμένα εισοδήματα «προκάλεσαν μείωση της κίνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μετατόπιση της ζήτησης στις δημόσιες υπηρεσίες» (έρευνα Hellastat), οι δημόσιες δαπάνες υγείας μειώθηκαν σχεδόν 5 δισ. ευρώ (σε σχέση με το 2009). Παράλληλα, το 30% του πληθυσμού (άνεργοι, ανασφάλιστοι, φτωχοί) είναι αποκλεισμένο από επαρκή ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα.

Στο πλαίσιο των αιματηρών περικοπών, πολλά δημόσια νοσοκομεία κάνουν οικονομία ακόμη και στα τρόφιμα, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να υποσιτίζονται. Μετά το Θεραπευτήριο της Λέρου, όπου οι ψυχικά πάσχοντες έμειναν για μεγάλο διάστημα χωρίς τρόφιμα και το Ελπίς που αντιμετώπισε παρόμοιο πρόβλημα, και το Σισμανόγλειο παρουσιάζει δραματική μείωση τροφίμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καταγγέλλουν ότι από το μενού των αρρώστων λείπουν βασικά είδη διατροφής, όπως λάδι, ζυμαρικά και ρύζι, καθώς οι περικοπές στην παραγγελία των τροφίμων αγγίζουν το 60%-70%, ενώ σταδιακά οι αποθήκες αδειάζουν.

Η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προχωράει στη σταδιακή αναστολή λειτουργιών του Οργανισμού, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν. Για πρώτη φορά στις 15/1 το σύνολο των εργαζομένων δεν έλαβε το δεκαπενθήμερο, αφού τα κονδύλια για το 2012 είναι 18 εκατ. ευρώ και μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού είναι στα 21 εκατ. ευρώ.

Οι ελλείψεις σε γιατρούς και υγειονομικούς και η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση έχουν φέρει τους εργαζόμενους και τους ασθενείς στα όριά τους. Στις Κυκλάδες, τα ανεπαρκή ποσά χρηματοδότησης και η εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων έχει οδηγήσει τους κατοίκους των νησιών να μεταβαίνουν στον Πειραιά και την Αθήνα, επωμιζόμενοι το κόστος και για τη μεταφορά και για τα νοσήλια. Η Μονάδα τεχνητού νεφρού της Νάξου και το Νοσοκομείο Σαντορίνης δεν λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει προσωπικό. Στην Τήνο, τη Σίφνο και την Άνδρο η αεροδιακομιδή των ασθενών ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία έναντι χιλιάδων ευρώ, λόγω αδυναμίας του ΕΚΑΒ να στέλνει ελικόπτερο.

Η κατάσταση στο Αττικό Νοσοκομείο με την έλλειψη προσωπικού έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ τις μέρες που εφημερεύει υπάρχει υπερκάλυψη των κρεβατιών, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα γνωστά και καθόλου ασφαλή για ασθενείς και προσωπικό ράντζα. Μετά από Γ.Σ. των εργαζομένων αποφασίστηκε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Β΄ Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, καθώς και η αναστολή της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου την Τρίτη 22/1 και το Σάββατο 26/1.

Την ίδια ώρα τα διάφορα οργανογράμματα του υπουργείου Υγείας οδηγούν σε συγχωνεύσεις, κλεισίματα και καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων. Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις είναι προ των πυλών. Το μόνο που επιφέρουν οι νεοφιλελεύθερες τεχνοκρατικές εμπνεύσεις είναι η διάλυση των δημόσιων νοσοκομείων, η ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των παροχών υγείας και η απόδοση σε ιδιώτες διάφορων χρυσοφόρων τμημάτων (προμήθειες κ.ά.).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προβλεπόμενη μείωση κατά 30% των κρεβατιών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρόδου. Στο νοσοκομείο της Ξάνθης αναστέλλεται η λειτουργία σε 2 κλινικές και προβλέπεται η αποχώρηση 2 εκ των 4 καρδιολόγων.

Συγχρόνως, οι οφειλές από δεδουλευμένα και υπερωρίες «τρέχουν», ενώ ο ΕΟΠΠΥ (που θα γλίτωνε το χώρο της υγείας από τη «σπατάλη») καταρρέει οικονομικά και δεν εξοφλεί τα οφειλόμενα από νοσήλια στα νοσοκομεία. Η καταλήστευση της περιουσίας των ταμείων και η ενοποίηση των κλάδων ασθένειας δεν βελτίωσε τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, όπως κόμπαζαν οι δημιουργοί του. Μόνο στην Ένωση Ιατρών (ΙΝΕ-ΕΟΠΥΥ) και μόνο για το 2012 ο Οργανισμός οφείλει 300 εκατ. ευρώ.
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση τονίζει ότι «καθημερινά ο αριθμός των ιατρών, που δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μειώνεται», με αποτέλεσμα ολόκληροι νομοί της χώρας να στερούνται ιατρικών υπηρεσιών.

Υπεράσπιση
Οι παραπάνω εικόνες κατεδάφισης της δημόσιας υγείας επιβάλουν να μπει φραγμός στην καταστροφή άμεσα, αλλιώς θα αρχίσουμε να μετράμε πολλαπλάσιους νεκρούς από τις τάξεις των «από κάτω». Η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας και η διεκδίκηση ενός ποιοτικού, καλά στελεχωμένου, δωρεάν και καθολικού συστήματος υγείας, προσβάσιμου σε ντόπιους και μετανάστες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, είναι καθήκον επείγουσας ανάγκης για το εργατικό κίνημα, την Αριστερά, ολόκληρο το λαό.

Το κάλεσμα των ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ για απεργία στις 31/1 –μαζί με τις δράσεις ενάντια στα χαράτσια στην υγεία και τα απογευματινά ιατρεία για ανασφάλιστους– πρέπει να στηριχτεί από κάθε σωματείο, φοιτητικό σύλλογο και πολιτική συλλογικότητα. Να πλημμυρίσουμε τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας (12μμ) και να διαμηνύσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν θα πεθάνουμε για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών που εκπροσωπεί.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία