Φύλλο Νο 282 (23 Γενάρη 2013)

Ο αγώνας των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία»

Μ ε την κατάθεση της τροπολογίας που θα συζητηθεί στο νομοσχέδιο για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν», θα προβλέπεται η παράταση της σύμβασης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία».

Απεργία της ΓΣΕΕ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισε 24ωρη πανεργατική απεργία μέσα στο Φλεβάρη για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κινητοποιήσεις στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς: Όχι στο μισθολόγιο απάτη

Με 24ωρες απεργίες και στάσεις διαρκείας παλεύουν οι εργαζόμενοι στο μετρό ενάντια στην προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το δήθεν ενιαίο μισθολόγιο και στους εργαζόμενους στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το ξαναζεσταμένο πιάτο της τρομολαγνείας: Στόχος το μαχητικό εργατικό κίνημα

Η ελληνική τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, με μια περίτεχνη διαδικασία κάλπης, κατάφερε να βγει σχετικά αλώβητη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, διασώζωντας τον έναν από τους τρεις ηγέτες της, παρά την ευρύτατη λαϊκή κατακραυγή εναντίον του –ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ είναι μόνο ένα από τα επεισόδια διαφθοράς με τα οποία ο Βενιζέλος βαρύνεται στη συνείδηση του λαού.

Αδίστακτοι

Η βάναυση επίθεση σε κάθε εργατικό δικαίωμα, όπως ορίζουν τα μνημόνια, συνεχίζεται με φρενήρης ρυθμούς.

Εκπαιδευτικοί Δυτικής Αθήνας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» την Πέμπτη 17 Γενάρη, στην Γ΄ Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθήνας.

Οικοδόμοι

24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν στα μέσα του Γενάρη οι Οικοδόμοι.

ΙΓΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) πραγματοποίησε στα μέσα του Γενάρη το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

ΑΟΖ: Η νέα Μεγάλη Ιδέα;

Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), το προνόμιο δηλ. μιας χώρας να εκμεταλλεύεται τα ύδατα, το βυθό και το υπέδαφος, σε θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται πολύ πιο μακριά από τα χωρικά της ύδατα (στα 200 μίλια), αποτελεί εδώ και δύο χρόνια περίπου αντικείμενο συζήτησης στην Ελλάδα.

ΟΣΕ

Το οριστικό τέλος στο δημόσιο σιδηρόδρομο έβαλε η ψήφιση του νόμου για τον ΟΣΕ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των μηχανεργοστασίων και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.

Απεργία διαρκείας στα ναυπηγεία Ελευσίνας

Ξανά στους δρόμους είναι από την Τρίτη 22 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις οποίες διεκδικούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Καταστολή, εκφοβισμός της κοινωνίας και η "μπανανόφλουδα" της προσαρμογής: Ούτε βήμα πίσω

Είναι πλέον σαφές ότι η κατασταλτική εκστρατεία, που έχει εξαπολύσει ο Δένδιας, είναι μια συνειδητή, διαρκής στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

στα σύντομα

Τα επικοινωνιακά επιτελεία του Σαμαρά έχουν συστήσει το προφίλ της υπεροχής, του άνετου και του νικητή. Η κυβέρνηση, πράγματι, ξεπέρασε τον ύφαλο της λίστας Λαγκάρντ, όμως όλοι ξέρουν ότι απέχει πολύ από το να ξεπεράσει τον κάβο, από το να αποκαταστήσει μια κάποια σταθερότητα. Η έκθεση του ΔΝΤ, άλλωστε, προειδοποιεί ότι τα πρόσθετα μέτρα είναι αναπόφευκτα και κατά συνέπεια οι πολιτικές δυσκολίες ακολουθούν…

Οι πολιτικές εξελίξεις θα καθοριστούν από την εργατική αντίσταση

Ο Σαμαράς ελπίζει ότι θα σταθεροποιήσει την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, επιμένοντας στη θεματολογία της τρομοεκστρατείας και ετοιμάζοντας, πιθανότατα, μια δεύτερη επίθεση στην Αριστερά, με αιχμή την εθνικιστική θεματολογία (ΑΟΖ, Θράκη κλπ).

ΣΥΡΙΖΑ: Όλα για την κυβερνησιμότητα ή για την ανατρεπτική κυβέρνηση της Αριστεράς;

Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θέτει τεράστια ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα σε όλους. Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια να ανατραπεί η απόλυτη «ταξική μονομέρεια» τόσο της ντόπιας κυρίαρχης τάξης, όσο και της πολιτικής της κυβέρνησης και των δανειστών, σε συνδυασμό με το άμεσο καθήκον να προβληθούν «ανακουφιστικές λύσεις» σε επείγοντα και πιεστικά προβλήματα εκατομμυρίων ανθρώπων, υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά.

Τα μνημόνια απειλούν τις ζωές μας - Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

Η κατάρρευση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι προ των πυλών! Η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται δραματικά και οι περικοπές στις δαπάνες και στις παροχές είναι τεράστιες.

Όχι στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας

Το ΕΣΥ και οι όποιες δομές κοινωνικής προστασίας έχουν απομείνει, καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Τα απανωτά μνημόνια της λιτότητας, εκτός από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έχουν υποβαθμίσει δραματικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Επιβάλλουν διπλά νοσήλια στους ανασφάλιστους μετανάστες!

Διπλάσια νοσήλια αναγκάζονται να πληρώσουν οι ανασφάλιστοι μετανάστες, μετά από υπουργική απόφαση που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις 23/11/2012.

Με τους αγώνες μας να υπερασπιστούμε το κοινωνικό αγαθό της Υγείας

Η πανυγειονομική κινητοποίηση στις 31 Γενάρη θέτει επί τάπητος το ζήτημα της ανάγκης συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας, χωρίς χαράτσια και αποκλεισμούς.

Για την Πανυγειονομική Απεργία στις 31 Γενάρη

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η απεργία που πραγματοποιούν την Πέμπτη 31 Γενάρη η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, οι δύο Ομοσπονδίες στο χώρο του ΕΣΥ που εκπροσωπούν γιατρούς και εργαζόμενους αντίστοιχα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα

Πολύ σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενεργοποίηση των δυνάμεών του για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, για την οποία και εκδόθηκε ειδική εγκύκλιος από τη Γραμματεία.

Ανακεφαλαιοποίηση: Όλα για τους τοκογλύφους!

Μπαίνοντας στην τελευταία φάση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της κοινωνίας προς όφελος των τραπεζιτών, εκτοξεύοντας στα ύψη το δημόσιο χρέος, με τις γνωστές συνέπειες. Μια αναδρομή είναι χρήσιμη, για να συνειδητοποιήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει τώρα.

Η Ιταλία των μολυβένιων χρόνων, ο Σαμαράς και ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επίθεση της ΝΔ στις καταλήψεις και στις διαδηλώσεις, το σύνθημα του Σαμαρά «θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις», είναι μια πολιτική επιλογή που θα έχει μακρά συνέχεια.

Επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι: Η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία «ζει και βασιλεύει»

Στις 11 Γενάρη ο γαλλικός στρατός ξεκίνησε την επέμβασή του στο Μάλι ενάντια στους αντάρτες, που ελέγχουν το βορρά και προέλαυναν προς το νότο της χώρας. Η γαλλική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει τη χώρα, οι 600 Γάλλοι στρατιώτες έγιναν 2.500 και τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αναμένεται να ξεκινήσουν χερσαίες επιχειρήσεις.

Μια συζήτηση που ήδη άνοιξε στη Βενεζουέλα: Μετά τον Τσάβες τι;

Με τον Ούγκο Τσάβες να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, η Βενεζουέλα, η Λατινική Αμερική, ο κόσμος ολόκληρος έρχεται αντιμέτωπος με ένα ερώτημα που πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού όσων έβλεπαν τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα της μπολιβαριανής διαδικασίας: Υπάρχει τσαβισμός χωρίς τον Τσάβες; Και τι είδους;

Η Ιταλία στο δρόμο για τις κάλπες

Παγιώνεται σταδιακά το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία ενόψει των εκλογών του Φλεβάρη.

Δημοσκοπικές ανατροπές στην Ισπανία

Η πολιτική κρίση στην Ισπανία αντικατοπτρίζεται και στις δημοσκοπήσεις.

Συρία: Σχέδια «μετάβασης» στις πλάτες της εξέγερσης

Ο εμφύλιος στη Συρία συνεχίζεται με επιτυχίες των ανταρτών στην περιφέρεια, ενώ το καθεστώς, οχυρωμένο αποτελεσματικά στη Δαμασκό, εξαπολύει τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στις 17 Ιανουαρίου εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις στην πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και προσήγαγαν 27 άτομα, μετά από εντολή της πρυτάνεως κ. Σαλή, η οποία στις τελευταίες εκλογές ήταν 6η στο ψηφοδέλτιο επικράτειας της Ν.Δ.

ΤΕΙ Ηπείρου

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου έχει ανασταλεί η λειτουργία, λόγω περικοπών, των τεσσάρων εστιατορίων στα ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα, Γιάννενα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα).

EMΠ

Σε άθλιες συνθήκες βρίσκονται οι φοιτητικές εστίες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.

Παναθηναϊκή Συνέλευση ΑΡΕΝ

Την Παρασκευή, 18 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο Παναθηναϊκή Συνέλευση της Αριστερής Ενότητας. Αναλύθηκε η συγκυρία, ο σχεδιασμός και η λειτουργία της ΑΡΕΝ.

Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους

Νέα δυναμική κινητοποίηση ενάντια στα χαράτσια και τις αυξήσεις της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε στις 22/1 έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στην οδό Αριστείδου.

Μετά το ρατσιστικό έγκλημα στα Πετράλωνα: Ποιος θα σταματήσει τους νεοναζί δολοφόνους;

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ρατσιστική δολοφονία στα Πετράλωνα, ξεκαθαρίστηκαν οι προθέσεις όλων των στρατοπέδων. Αποδείχτηκε η υποκρισία της πολυδιαφημισμένης «καταδίκης της βίας» από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Όταν πρόκειται για νεκρούς από τη δολοφονική βία των φασιστών, το ζήτημα δεν πρέπει να απασχολεί την πολιτική ατζέντα!

Ανεπιθύμητοι και στους Αμπελόκηπους

Το άνοιγμα κεντρικων γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων δημιουργεί νέα κατάσταση και άρα νέα καθήκοντα για το αντιφασιστικό κίνημα στους Αμπελόκηπους, αλλά και κεντρικά.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στο Ναύπλιο οι Χρυσαυγίτες άνοιξαν γραφεία και επιχείρησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης. Αφού πέρασαν μέσα από κάποιους άδειους από κόσμο δρόμους κάτω από την «προστασία» πολλαπλάσιων αστυνομικών, δεν κατάφεραν να μπουν στο κέντρο της πόλης, λόγω της παρουσίας περισσότερων αντιφασιστών που είχαν συγκεντρωθεί σε κεντρική πλατεία, στην είσοδο της παλιάς πόλης. Αφού οι χρυσαυγίτες γύρισαν στη φωλιά τους με σκυμμένα κεφάλια, οι αντιφασίστες έκαναν πορεία στους δρόμους της παλιάς πόλης, κάτω από τα χειροκροτήματα των ανθρώπων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα καταστήματα και στους δρόμους της παλιάς πόλης.

Διεθνής συνάντηση του Rproject 1-3 Μάρτη 2013

Στις 1-3 Μάρτη η Αθήνα θα γίνει τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής, και όχι μόνο, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο διεθνές τριήμερο που οργανώνει το Rproject.