Φύλλο Νο 282 (23 Γενάρη 2013)

Με 24ωρες απεργίες και στάσεις διαρκείας παλεύουν οι εργαζόμενοι στο μετρό ενάντια στην προσπάθεια της τρικομματικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το δήθεν ενιαίο μισθολόγιο και στους εργαζόμενους στα δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η ελληνική τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, με μια περίτεχνη διαδικασία κάλπης, κατάφερε να βγει σχετικά αλώβητη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, διασώζωντας τον έναν από τους τρεις ηγέτες της, παρά την ευρύτατη λαϊκή κατακραυγή εναντίον του –ο χειρισμός της λίστας Λαγκάρντ είναι μόνο ένα από τα επεισόδια διαφθοράς με τα οποία ο Βενιζέλος βαρύνεται στη συνείδηση του λαού.

Η βάναυση επίθεση σε κάθε εργατικό δικαίωμα, όπως ορίζουν τα μνημόνια, συνεχίζεται με φρενήρης ρυθμούς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» την Πέμπτη 17 Γενάρη, στην Γ΄ Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αθήνας.

24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν στα μέσα του Γενάρη οι Οικοδόμοι.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) πραγματοποίησε στα μέσα του Γενάρη το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), το προνόμιο δηλ. μιας χώρας να εκμεταλλεύεται τα ύδατα, το βυθό και το υπέδαφος, σε θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται πολύ πιο μακριά από τα χωρικά της ύδατα (στα 200 μίλια), αποτελεί εδώ και δύο χρόνια περίπου αντικείμενο συζήτησης στην Ελλάδα.

Το οριστικό τέλος στο δημόσιο σιδηρόδρομο έβαλε η ψήφιση του νόμου για τον ΟΣΕ, που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των μηχανεργοστασίων και το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.

Ξανά στους δρόμους είναι από την Τρίτη 22 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία της Ελευσίνας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις οποίες διεκδικούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Τα επικοινωνιακά επιτελεία του Σαμαρά έχουν συστήσει το προφίλ της υπεροχής, του άνετου και του νικητή. Η κυβέρνηση, πράγματι, ξεπέρασε τον ύφαλο της λίστας Λαγκάρντ, όμως όλοι ξέρουν ότι απέχει πολύ από το να ξεπεράσει τον κάβο, από το να αποκαταστήσει μια κάποια σταθερότητα. Η έκθεση του ΔΝΤ, άλλωστε, προειδοποιεί ότι τα πρόσθετα μέτρα είναι αναπόφευκτα και κατά συνέπεια οι πολιτικές δυσκολίες ακολουθούν…

Ο Σαμαράς ελπίζει ότι θα σταθεροποιήσει την τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση, επιμένοντας στη θεματολογία της τρομοεκστρατείας και ετοιμάζοντας, πιθανότατα, μια δεύτερη επίθεση στην Αριστερά, με αιχμή την εθνικιστική θεματολογία (ΑΟΖ, Θράκη κλπ).

Είναι γεγονός ότι η αντιμετώπιση της κρίσης θέτει τεράστια ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα σε όλους. Είναι γεγονός ότι η προσπάθεια να ανατραπεί η απόλυτη «ταξική μονομέρεια» τόσο της ντόπιας κυρίαρχης τάξης, όσο και της πολιτικής της κυβέρνησης και των δανειστών, σε συνδυασμό με το άμεσο καθήκον να προβληθούν «ανακουφιστικές λύσεις» σε επείγοντα και πιεστικά προβλήματα εκατομμυρίων ανθρώπων, υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να πλεύσει σε αχαρτογράφητα νερά.

Το ΕΣΥ και οι όποιες δομές κοινωνικής προστασίας έχουν απομείνει, καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Τα απανωτά μνημόνια της λιτότητας, εκτός από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έχουν υποβαθμίσει δραματικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η απεργία που πραγματοποιούν την Πέμπτη 31 Γενάρη η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, οι δύο Ομοσπονδίες στο χώρο του ΕΣΥ που εκπροσωπούν γιατρούς και εργαζόμενους αντίστοιχα.

Πολύ σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ενεργοποίηση των δυνάμεών του για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, για την οποία και εκδόθηκε ειδική εγκύκλιος από τη Γραμματεία.

Μπαίνοντας στην τελευταία φάση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της κοινωνίας προς όφελος των τραπεζιτών, εκτοξεύοντας στα ύψη το δημόσιο χρέος, με τις γνωστές συνέπειες. Μια αναδρομή είναι χρήσιμη, για να συνειδητοποιήσουμε ακριβώς τι συμβαίνει τώρα.

Στις 11 Γενάρη ο γαλλικός στρατός ξεκίνησε την επέμβασή του στο Μάλι ενάντια στους αντάρτες, που ελέγχουν το βορρά και προέλαυναν προς το νότο της χώρας. Η γαλλική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει τη χώρα, οι 600 Γάλλοι στρατιώτες έγιναν 2.500 και τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι αναμένεται να ξεκινήσουν χερσαίες επιχειρήσεις.

Με τον Ούγκο Τσάβες να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, η Βενεζουέλα, η Λατινική Αμερική, ο κόσμος ολόκληρος έρχεται αντιμέτωπος με ένα ερώτημα που πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού όσων έβλεπαν τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα της μπολιβαριανής διαδικασίας: Υπάρχει τσαβισμός χωρίς τον Τσάβες; Και τι είδους;

Στις 17 Ιανουαρίου εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις στην πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και προσήγαγαν 27 άτομα, μετά από εντολή της πρυτάνεως κ. Σαλή, η οποία στις τελευταίες εκλογές ήταν 6η στο ψηφοδέλτιο επικράτειας της Ν.Δ.

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου έχει ανασταλεί η λειτουργία, λόγω περικοπών, των τεσσάρων εστιατορίων στα ΤΕΙ Ηπείρου (Άρτα, Γιάννενα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα).