Ο αγώνας των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία»

Φωτογραφία

Μ ε την κατάθεση της τροπολογίας που θα συζητηθεί στο νομοσχέδιο για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν», θα προβλέπεται η παράταση της σύμβασης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γιάννα Γαϊτάνη*

Όταν η αποφασιστικότητα βρίσκεται στο δικό μας στρατόπεδο

 

Μ ε την κατάθεση της τροπολογίας που θα συζητηθεί στο νομοσχέδιο για το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν», θα προβλέπεται η παράταση της σύμβασης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου «Παναγία». Η τροπολογία-προσθήκη, που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και την αποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Α.Λυκουρέντζος, διασφαλίζει επίσης τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου του ήδη εργαζόμενου προσωπικού της Euromedica στο «Παναγία» –το οποίο επρόκειτο να απολυθεί– με παράταση της σύμβασης και μέχρι την ολοκλήρωση της νέας πτέρυγας 200 κλινών στο Γ.Ν. «Άγιος Παύλος».
Το θετικό αυτό αποτέλεσμα δεν ήρθε μόνο του. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από το διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θρασύβουλο Βεντούρη ότι τρεις κλινικές του νοσοκομείου πρόκειται να μεταφερθούν άμεσα στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος», όλοι κατάλαβαν ότι το νοσοκομείο επρόκειτο να κλείσει.
Οι τρεις κλινικές που μεταφέρονταν και οι δηλώσεις ότι επρόκειτο να μεταφερθεί και η κλινική του τεχνητού νεφρού, καθώς και ιατρικό προσωπικό σε άλλα νοσοκομεία, προδιέγραφαν ένα ζοφερό μέλλον για το νοσοκομείο. Και βέβαια οι κλινικές μεταφέρονταν με μειωμένο αριθμό κρεβατιών και σε ένα νοσοκομείο που δεν είχε τις υποδομές να τις δεχτεί.
Γιατί, παρότι υπάρχει ελεύθερο οικόπεδο στο χώρο του Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ολόκληρη πτέρυγα τουλάχιστον 200 κλινών και να στεγάσει τις λειτουργίες του νοσοκομείου «Παναγία» εδώ και χρόνια (το «Παναγία» στεγάζεται σε κτίριο της εταιρίας Euromedica), κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Όσο για τους 65 εργαζόμενους της Euromedica που εργάζονταν πολλά χρόνια στο νοσοκομείο και κάλυπταν τις ανάγκες όπως και το μόνιμο προσωπικό, αυτοί θα απολύονταν άμεσα. Ήταν άλλωστε ήδη για πέντε μήνες απλήρωτοι.

 

Αντιδράσεις
Οι εργαζόμενοι, μετά το πρώτο σοκ, αποφάσισαν να αντιδράσουν. Με διαρκείς παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στη ΔΥΠΕ και στο διοικητή της κ. Βεντούρη, με διαδηλώσεις στην Καλαμαριά, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με γενικές συνελεύσεις εργαζομένων και συμπαραστατών, κλιμάκωσαν τον αγώνα τους.
Η αποφασιστικότητά τους και το δίκαιο του αγώνα τους προκάλεσαν αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης σε όλο το λαϊκό κόσμο της πόλης. Αυτή ήταν η βάση της πλατιάς υποστήριξης προς τους εργαζόμενους του «Παναγία». Οι δήμαρχοι Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη-Πανοράματος, Θέρμης και Θερμαϊκού δήλωσαν την αντίρρησή τους στο κλείσιμο του νοσοκομείου και τα δημοτικά συμβούλια έβγαλαν αποφάσεις καταγγελίας της μεθόδευσης.
Μια σειρά φορείς, όπως η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς και η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης», στήριξαν επίσης τον αγώνα των εργαζομένων. Τα κόμματα της Αριστεράς συμμετείχαν από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις, στηρίζοντας κάθε δράση και με τη διαρκή παρουσία των βουλευτών τους.

 

Διάλυση
Η κυβέρνηση μέσω του διοικητή της 4ης ΥΠΕ μεθόδευσε τη μεταφορά των κλινικών μέσα στα Χριστούγεννα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις. Λογάριασε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Η πλατιά συμπαράσταση, που επιτεύχθηκε, λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας και οδήγησε σε δεύτερες σκέψεις. Γιατί, παρότι τα μνημόνια ψηφίζονται στη βουλή, η υλοποίησή τους έχει κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις: τη διαίρεση, την απομόνωση και τη συκοφάντηση όσων αντιστέκονται. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η πολιτική τους είναι στον αέρα.
Βέβαια, παρότι φαίνεται ότι υπάρχει μια υπαναχώρηση της κυβέρνησης, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Το νοσοκομείο πρέπει να στελεχωθεί σωστά με προσωπικό και να εξοπλιστεί με μηχανήματα. Από τους συνολικά 280 εργαζόμενους, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι 65 υπάλληλοι της Euromedica, έχουν φύγει μέχρι στιγμής περίπου 35.
Πρόσφατα ένας αιματολόγος μετακινήθηκε στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» και ένας βιοχημικός στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», ενώ φεύγουν και πολλοί νοσηλευτές, με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα τμήματα. Για παράδειγμα, η μονάδα τεχνητού νεφρού, που εξυπηρετεί 900 άτομα μηνιαίως, σε λίγο δεν θα μπορεί να δέχεται ασθενείς.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις επιταγές των μνημονίων και να παραδώσει τη δημόσια δωρεάν υγεία στα χέρια των κερδοσκόπων της αγοράς. Και επειδή είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα σχέδια της άρχουσας τάξης της χώρας με κάθε τρόπο, δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν την ανατρέψουμε.

 

Μικρές νίκες
Ο κάθε συνδικαλιστικός αγώνας λοιπόν πρέπει αργά ή γρήγορα να γίνει πολιτικός και να βάζει στόχο την ανατροπή αυτής της επιθετικής κυβέρνησης του κεφαλαίου. Αυτό όμως δεν γίνεται αυτόματα. Η συνείδηση των εργαζομένων προχωρά μέσα από τις εμπειρίες τους. Και σε έναν πόλεμο υπάρχουν και μικρές νίκες. Ο αγώνας των εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παναγία» δείχνει ότι η αποφασιστικότητα δεν είναι απαραίτητα ένα όπλο του αντιπάλου. Όταν οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι, τότε μπορούν να επι-τευχθούν και μικρές νίκες που δίνουν ανάσες ζωής.
Το στοίχημα είναι αν κάθε μικρή επιτυχία μπορεί να γίνει πρόκριμα, ώστε να οργανωθούν καλύτερα οι δυνάμεις της εργασίας, να εξοπλιστούν πολιτικά και ιδεολογικά, ώστε να συμμετέχουν στο μεγάλο πόλεμο που διεξάγεται. Τον πόλεμο ενάντια στην κυβέρνηση του μνημονίου και την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Μόνο με την ανατροπή της τρικομματικής συγκυβέρνησης οι προσωρινές νίκες θα γίνουν μονιμότερες και θα ανοίξει ο δρόμος σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς που, στηριγμένη σε ένα νικηφόρο κύμα εργατικής και λαϊκής αντίστασης, θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη ζωή για όλους όσους υποφέρουν από την ανεργία, τη λιτότητα και τη φτώχεια. Σε αυτή την προοπτική αξίζει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

 

*Η Γιάννα Γαϊτάνη είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία