Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Στις 17 Ιανουαρίου εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις στην πρυτανεία του Ιόνιου Πανεπιστήμιου και προσήγαγαν 27 άτομα, μετά από εντολή της πρυτάνεως κ. Σαλή, η οποία στις τελευταίες εκλογές ήταν 6η στο ψηφοδέλτιο επικράτειας της Ν.Δ.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Από το πρωί της ίδιας μέρας είχαν συγκεντρωθεί οι φοιτητές με σκοπό να μιλήσουν με την πρύτανη για το εξάμηνο εξωτερικού του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, για το οποίο το υπουργείο έκοψε τη χρηματοδότηση, μετατρέποντάς το σε προαιρετικό (για όσους έχουν λεφτά).

Η πρύτανης, για άλλη μια φορά, αρνήθηκε το διάλογο και κλειδώθηκε στο γραφείο της. Οι φοιτητές αποφάσισαν να μείνουν στο κτίριο, μέχρι να μιλήσουν μαζί της. Γύρω στις 7 το απόγευμα επενέβη μία διμοιρία, η οποία και προσήγαγε 27 από τους συγκεντρωμένους.

Και στους 27 απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης, μετά από μήνυση υπαλλήλου της πρυτανείας (εντεταλμένης της Σαλή).

Οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι γύρω στις 12 το βράδυ, αφού πρώτα τους πήραν καταθέσεις και τους έφτιαξαν φάκελο (δακτυλικά αποτυπώματα, φωτογραφίες κλπ). Μέχρι εκείνη την ώρα υπήρχαν δεκάδες αλληλέγγυοι-ες στην ασφάλεια, μεταξύ τους και αρκετοί καθηγητές.

Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν καθηγητής ο οποίος βρισκόταν στο χώρο της πρυτανείας και κατέθεσε ότι οι φοιτητές το μόνο που έκαναν ήταν να περιμένουν την πρύτανη. Αν και η υπάλληλος, που κατέθεσε τη μήνυση, ζήτησε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη, η υπόθεση θα περάσει από την εισαγγελία.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φοιτητών του ΤΞΓΜΔ μεταξύ άλλων λέει: «… H εικόνα μιας κλούβας γεμάτης ως επί το πλείστον με φοιτήτριες που ζητούσαν τα αυτονόητα σίγουρα σόκαρε την τοπική κοινωνία, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση ουρανοκατέβατη. Πρόκειται για πιστή εφαρμογή όχι μόνο του νόμου-πλαίσιο, αλλά του συνόλου της πολιτικής που θέλει το λαό υποταγμένο. Το σύστημα εδώ και καιρό δείχνει τα δόντια του. Καταστέλλει την όποια δίκαιη και συλλογική αντίδραση με τον πιο ωμό και απροκάλυπτο τρόπο. Είναι αρκετό να σκέφτεσαι διαφορετικά από το σύστημα και να διεκδικείς όσα σου ανήκουν για να θεωρείσαι επικίνδυνος και να διώκεσαι. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φασίστας Δένδιας με τον τρομονόμο έχει δείξει τις διαθέσεις του: αναίτιες προσαγωγές, εκκενώσεις καταλήψεων, σπάσιμο του ασύλου, ωμή βία κατά των διαδηλωτών[…]».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία