Όχι στη μετεγκατάσταση του ΥΠΑΑΤ

Στο μεταξύ, η ακίνητη περιουσία του ΥΠΑΑΤ έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης από δήμους, ιδιώτες και φορείς, προκειμένου να οικειοποιηθούν ακίνητα «φιλέτα» που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Κατερίνα Γιαννούλια

Στο κτίριο που ανήκε στον «Κεράνη» προσπαθούν να μεταφέρουν όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων. Το κτίριο τώρα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), αφού το δημόσιο ξόδεψε περί τα 75 εκατ. ευρώ για να το επισκευάσει.

Με το πρόσχημα  της εξοικονόμησης  δημόσιου χρήματος, σκοπός τους είναι το κτίριο να πουληθεί σε ιδιώτη και μετά, λόγω της στέγασης δημοσίων υπηρεσιών, να μισθωθεί από το δημόσιο με τη μέθοδο Sales and Lease back (πώληση και επαναμίσθωση). Άρα, η μεταφορά δεν γίνεται για μείωση των εξόδων του κράτους, αλλά για να δοθεί «προίκα» στο μελλοντικό αγοραστή-ιδιοκτήτη,  χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές μίσθωμα.

Μετά τις αποτυχημένες απόπειρες για μετεγκατάσταση των ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΟΙΚ και ΥΠΠΟ, ήρθε η σειρά του ΥΠΑΑΤ.
«Εν μέσω του καλοκαιριού η πολιτική μας ηγεσία, με υπερηχητική ταχύτητα αποφάσισε να πάρει την “καυτή πατάτα” και υποχρεώνει τους υπαλλήλους της σε μία άσκοπη μετακόμιση.

Υπάρχουν προβλήματα στατικής επάρκειας του κτιρίου (δεν έχει μελετηθεί και δεν έχει ενισχυθεί με τις διατάξεις του Νέου Αντισεισμικού Κανονισμού), αλλά και διάφορες άλλες παραβιάσεις του Πολεοδομικού και Κτιριοδομικού Κανονισμού (όπως ο αερισμός και ο φωτισμός), όπως επίσης και το τεράστιο και άλυτο πρόβλημα της προσβασιμότητας των 2.500 υπαλλήλων και του συναλλασσόμενου κοινού, αφού το υπόψη κτίριο δεν εξυπηρετείται από κανένα μέσο σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικό, τραμ)», αναφέρει η ανακοίνωση σωματείων και συλλόγων του ΥΠΑΑΤ.

Στο μεταξύ, η ακίνητη περιουσία του ΥΠΑΑΤ έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης από δήμους, ιδιώτες και φορείς, προκειμένου να οικειοποιηθούν ακίνητα «φιλέτα» που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο ΥΠΑΑΤ (κοινή παράταξη ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτων) στηρίζει την πρόταση που ακούστηκε από τα σωματεία μας για συνελεύσεις των εργαζομένων ανά κτίριο. Μόνο που δεν πιστεύουμε ότι οι συνδικαλιστές της κυβέρνησης ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΔΗΜΑΡ θα πραγματοποιήσουν τέτοιο… ακροβατικό, σε μια φάση που είναι απολύτως βέβαιο ότι η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στο κτίριο, αλλά στην απόκρουση της παντελούς διάλυσης του δημοσίου.

Γι’ αυτό και η ομάδα μας ανέλαβε να ενημερώσει τους συναδέλφους τόσο για το κτίριο, όσο και για την αξιολόγηση, τις απολύσεις κλπ.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία