Όχι στις απολύσεις και τη διάλυση του Δημοσίου

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενάντια στο νομοσχέδιο Κυρ.Μητσοτάκη. Αμέσως μετά την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 12 Μάρτη, χρειάζεται να οργανώσουμε την 48ωρη απεργία, την Τετάρτη 19 Μάρτη (συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, Πλ. Κλαυθμώνος) και την Πέμπτη 20 Μάρτη. Η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του αγώνα, η απαίτηση να κηρύξει απεργία και η ΓΣΕΕ, πρέπει να φτάσει με νέες περιοδείες, εξορμήσεις και συνελεύσεις σε κάθε χώρο και σε κάθε γειτονιά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Την Τετάρτη 12 Μάρτη, η κυβέρνηση φέρνει στην ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο με το οποίο συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο ο δημόσιος τομέας. Αν συνυπολογίσουμε τις πρώτες απολύσεις σχολικών φυλάκων, καθηγητών και εργαζόμενων στους δήμους, που θα πραγματοποιηθούν από τις 21 ως τις 23 Μάρτη, είναι εμφανές ότι στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά είναι η πλήρης διάλυση του Δημοσίου, με εκχώρηση ολόκληρων δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες.
Με το νομοσχέδιο καταργούνται οργανισμοί, κάποιοι κρίσιμης σημασίας. Το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, για παράδειγμα, παρότι έχει καταχωρηθεί στη συνείδηση του κόσμου για τους κακούς δρόμους και τα πολλά διόδια, θα μπορούσε να αποτελέσει άξονα για κατασκευή σύγχρονων και ασφαλών αυτοκινητόδρομων, που και δουλειά θα έδινε σε πολύ κόσμο και θα μείωνε τα ατυχήματα και το κόστος των διοδίων.

Η μόνη θετική πρόβλεψη του νομοσχεδίου, η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, πρώτο, αναφέρεται κυρίως στη δημιουργία επιχειρήσεων, και δεύτερο, απαξιώνεται τελείως από το ίδιο το νομοσχέδιο, που προβλέπει νέες απολύσεις και διαθεσιμότητες.
Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα πάντα με το νομοσχέδιο, αφού καθιερωθεί ένας μόνιμος μηχανισμός δημιουργίας νέων διαθεσιμοτήτων-απολύσεων, με την εφαρμογή νέου συστήματος «αξιολόγησης» και την καθιέρωση υποχρεωτικής ποσόστωσης. Άσχετα με τις πραγματικές τους ικανότητες, το 25% των δημοσίων υπαλλήλων θα βαθμολογείται υποχρεωτικά με 9 έως 10, το 50% με 7 έως 8 και το 25% κάτω από τη βάση. Με άλλα λόγια, το 25% υποχρεωτικά θα μπει σε διαθεσιμότητα, για να απολυθεί σε 8 μήνες.

Η μάχη, για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα, ξεκινάει με τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ στις 12, 19 και 20 Μάρτη και πρέπει να κλιμακωθεί σε κάθε κλάδο, στους δήμους, στη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στα ασφαλιστικά Ταμεία, στην υγεία, στις ΔΕΚΟ (η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι προ των πυλών), σε κάθε γειτονιά.

Θέλουμε δημόσιο τομέα για τις ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών. Οι διαθεσιμότητες-απολύσεις και οι καταργήσεις οργανισμών πρέπει να μείνουν στα χαρτιά. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία