Φύλλο Νο 308 (12 Μάρτη 2014)

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θέλει εκλογές αν δεν συμπληρωθεί τετραετία ώστε να μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Φαντάζομαι, συνεπώς, ότι καταγγέλλει την ανατροπή του Γιανουκόβιτς πριν από τη συμπλήρωση της τετραετίας και πριν από την ολοκλήρωση του έργου του.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θέλει εκλογές αν δεν συμπληρωθεί τετραετία ώστε να μπορεί η εκάστοτε κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Φαντάζομαι, συνεπώς, ότι καταγγέλλει την ανατροπή του Γιανουκόβιτς πριν από τη συμπλήρωση της τετραετίας και πριν από την ολοκλήρωση του έργου του.

Πώς θα εκμηδενίσουμε τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απασχολούν όλους τους δημοκράτες και αριστερούς αγωνιστές.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν, οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενάντια στο νομοσχέδιο Κυρ.Μητσοτάκη. Αμέσως μετά την 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 12 Μάρτη, χρειάζεται να οργανώσουμε την 48ωρη απεργία, την Τετάρτη 19 Μάρτη (συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, Πλ. Κλαυθμώνος) και την Πέμπτη 20 Μάρτη. Η αποφασιστικότητα για κλιμάκωση του αγώνα, η απαίτηση να κηρύξει απεργία και η ΓΣΕΕ, πρέπει να φτάσει με νέες περιοδείες, εξορμήσεις και συνελεύσεις σε κάθε χώρο και σε κάθε γειτονιά.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και οι άρχοντες των Βρυξελλών δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Το Γιούρογκρουπ επιφύλαξε ψυχρολουσία με τελεσίγραφο στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, απαιτώντας να αποδεχθούν μέσα σε μία εβδομάδα το «μάξιμουμ πρόγραμμα» των δανειστών, ως προϋπόθεση για να εγκρίνει το Γιούρογκρουπ της Πρωταπριλιάς, στην Αθήνα, την εκταμίευση της επόμενης δόσης, έστω και τμηματικά.

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μάρτη πραγματοποιείται στο Σινέ Κεραμεικός η ιδρυτική συνδιάσκεψη της νέας εργατικής παράταξης της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μια παράταξη που προκύπτει από την πρωτοβουλία συνδικαλιστικών οργανώσεων, παρατάξεων, συλλογικοτήτων, συνδικαλιστών και αγωνιστών της ριζοσπαστικής Αριστεράς και προσωρινά έχει την επωνυμία Μέτωπο για τη Συνδικαλιστική Αντεπίθεση.

Συνέντευξη με τους Γιώργο Χρονόπουλο, ηλεκτρολόγο στη Χαλυβουργική και εκλεγμένο αντιπρόσωπο του σωματείου στο εργατικό κέντρο, και Χρήστο Πέππα, μέλος στο Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στη Χαλυβουργική. Και οι δύο είναι μέλη της παράταξης ΑΠΕΧ (Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Εργαζομένων Χαλυβουργικής). Τη συνέντευξη πήρε ο Γιώργος Βούρος για το Rproject.gr, όπου και θα τη διαβάσετε ολόκληρη. Εδώ δημοσιεύουμε αποσπάσματα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον ελληνικό τελικό της Eurovision διοργάνωσαν, την Τρίτη 11 Μαρτίου, οι απολυμένοι των καταστημάτων Metropolis.

Την Παρασκευή 7 Μάρτη, οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρεία ανελκυστήρων «Σελιμάς - Κοσμάς και ΣΙΑ ΟΕ», Αγρινίου, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, οι λιμενεργάτες.

Νέα 48ωρη απεργία πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Μάρτη οι συμβασιούχοι καθαριστές και καθαρίστριες των σχολείων στο Δήμο Περάματος, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί καθόλου μέσα στο 2014.

Οι απολύσεις συναδέλφων από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές σχολές, αν πραγματοποιηθούν στις 22 Μάρτη, οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην κατάργηση του δικαιώματος στην εργασία, αφού ανοίγει η κερκόπορτα για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Όταν τα «Νέα», η φιλικότερη προς την Κεντροαριστερά εφημερίδα, βάζει στο ρεπορτάζ για την πρεμιέρα της Ελιάς –υπό την παρουσία, μάλιστα, του Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιου των ευρωσοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν– τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Φύτεψαν Ελιά, αλλά παραμονεύει… δάκος», τότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα πρέπει να αισθάνεται και πολύ ήσυχος.

Πολλή κουβέντα γίνεται τελευταία για τη σχέση της μνημονιακής λιτότητας με την καθημερινότητα των πολιτών. Οι μνημονιακές δυνάμεις ισχυρίζονται πως πρόκειται για δύο περίπου άσχετα μεταξύ τους πράγματα, πως το ζήτημα είναι οι δημοτικοί άρχοντες να είναι καλοί διαχειριστές (καλή ώρα σαν τον Καμίνη), να βάλουν τάξη στους δήμους και τα οικονομικά τους.

Η δεύτερη συνάντηση κοµµάτων και οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα συγκληθεί στα τέλη του Μάρτη στην Αθήνα. Με αφορµή αυτό το γεγονός, θα γίνει και µια ανοιχτή εκδήλωση, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, στις 5µµ, στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο (πρώην ΑΣΟΕΕ, Πατησίων), στην αίθουσα Αντωνιάδη. Σε αυτή θα συµµετέχουν ως οµιλητές διεθνείς προσκεκληµένοι, όπως οι Φρανσουά Σαµπατό (NPA, Γαλλία), Φράνκο Τουριλιάτο (Sinistra Anticapitalista, Ιταλία) και Ερίκ Τουσαίν (CADTM, Βέλγιο), αλλά και στελέχη της ελληνικής Αριστεράς. Ανάµεσά τους ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ) και ο Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ-Μέλος της ΠΓ ΣΥΡΖΑ).

Ο ουκρανικός εθνικισμός ήρθε στο φως μαζί με τη διακήρυξη των πανρωσικών Σοβιέτ για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, το Νοέμβρη του 1917, στην Πετρούπολη.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές μας χώριζαν τέσσερις ημέρες από το δημοψήφισμα που διοργανώνεται στην Κριμαία έπειτα από εξαγγελία του Ρώσου υπ. Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ. Την ίδια στιγμή υπήρχαν επεισοδιακές διαδηλώσεις στην Α. Ουκρανία οι οποίες ζητούσαν να γίνει και εκεί δημοψήφισμα. Η κορύφωση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλη, γύρω από μια περιοχή η οποία βρίσκεται μέσα στην Ευρώπη, από την οποία περνούν οι περισσότεροι αγωγοί υδρογονανθράκων και η οποία αποτελεί στρατιωτικά εξαιρετικά στρατηγικό σημείο για τις αντιμαχόμενες πλευρές, όχι μόνον αναβιώνει ένα ψυχροπολεμικό κλίμα αλλά μοιάζει τραγικά με τις παραμονές του 1914: Εκατό χρόνια μετά το ξέσπασμα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου εμφανίζεται ξανά ένας αντίστοιχος κίνδυνος στην Ευρώπη, αλλά αυτή τη φορά με πρωταγωνιστές που διαθέτουν όλοι πυρηνικά όπλα.

«Στην πίστη του ο καθένας, ελεύθερος να ζη, στην δόξαν του πολέμου, να τρέξουμε μαζύ, Βούλγαροι κι Αρβανήτες, Αρμένοι και Ρωμιοί, Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή. Για την ελευθερίαν, να ζώσουμε σπαθί. Να σφάξωμεν τους λύκους, που στον ζυγόν βαστούν, και Χριστιανούς, και Τούρκους, σκληρά τους τυραννούν».
(από τον «Θούριο» του Ρήγα, 1797 )

Η δεξιά κυβέρνηση, η τρόικα και οι κύπριοι καπιταλιστές είχαν βάλει, εδώ και καιρό, στο μάτι την τεράστια περιουσία του δημοσίου. Πέταξαν, λοιπόν, το γάντι στους εργαζόμενους, ετοιμάζοντας, με βάση τις επιταγές του μνημονίου, ένα εκτρωματικό νομοσχέδιο με στόχο την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών (λιμάνια, Αρχή Ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνίες).

Με απαίτηση της τρόικας, στο λιμάνι της Λισαβόνας πριν δύο χρόνια εγκαθιδρύθηκε εργοδοτικό «γραφείο ευρέσεως εργασίας», για να προσλαμβάνει προσωπικό με επισφαλείς όρους εργασίας και μισθούς μειωμένους κατά 1/3, με στόχο να χτυπήσει τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων.

Η είδηση έσκασε ξαφνικά. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν απέλασαν τους πρεσβευτές του Κατάρ, επικαλούμενες «την προστασία της ασφάλειας και της σταθερότητάς» τους.

Στις 6 Μάη του 2012, μια μαζική διαδήλωση στην πλατεία Μπολότναγια ενάντια στην ορκωμοσία του Πούτιν κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.

Μετά από δυόμισι χρόνια τεράστιου πολιτικού ενδιαφέροντος και σημαντικών κοινωνικών αγώνων, πραγματοποιήθηκε το, καθ’ ομολογία όλων, καθυστερημένο πανελλαδικό διήμερο της Αριστερής Ενότητας, 8-9 Μάρτη στην ΑΣΟΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια, με την επιβολή των μνημονίων και την υιοθέτηση ολοένα και περισσότερο αντιλαϊκών πολιτικών, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει και τη δημόσια παιδεία. Το κάδρο των αυταρχικών πολιτικών έρχεται να συμπληρώσει η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργού Παιδείας πως, από τη νέα ακαδημαϊκή χρόνια, διαγράφονται από τα πανεπιστήμια οι λεγόμενοι «αιώνιοι φοιτητές».

Ο Γιώργος Καμίνης κάλεσε τους συνυποψηφίους του να δεσμευθούν από τώρα ότι, αν υπάρχει υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στο β’ γύρο, όλοι θα ψηφίσουν τον αντίπαλό του. Του θυμίζουμε την εγκάρδια χειραψία του με το Ν.Μιχαλολιάκο, όταν η ναζιστική συμμορία μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την ατολμία του να ανοίξει την παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα, τη νομιμοποίηση που έδωσε σε «επιτροπές αγανακτισμένων» να παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι πολιτών διαφόρων περιοχών της πόλης σε δημοτικά και διαμερισματικά συμβούλια. Εμείς δεν θυμόμαστε τη Χρυσή Αυγή μόνο κατά την προεκλογική περίοδο κ. Καμίνη!

Το πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό ετοιμάζεται να παραδοθεί στο μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο (Lamda Development, συμφερόντων του ομίλου Λάτση). Είναι ακριβώς τα συμφέροντα του Λάτση που εξυπηρετούνται, αφού πρόκειται για γιγάντιο δώρο: 6.204 στρέμματα, για 99 χρόνια, αντί 0,5 δισ. ευρώ, το 75 % του οποίου μάλιστα θα καταβληθεί σε ετήσιες δόσεις, σε βάθος δεκαπενταετίας…