Μετά από δυόμισι χρόνια τεράστιου πολιτικού ενδιαφέροντος και σημαντικών κοινωνικών αγώνων, πραγματοποιήθηκε το, καθ’ ομολογία όλων, καθυστερημένο πανελλαδικό διήμερο της Αριστερής Ενότητας, 8-9 Μάρτη στην ΑΣΟΕΕ.
Τα μέλη του Κόκκινου Δικτύου, που συμμετέχουμε στα σχήματα της Αριστερής Ενότητας, επιδιώξαμε το διήμερο να είναι μια όσο το δυνατόν πιο πολιτική διαδικασία που θα εξάγει συμπεράσματα για την ως τώρα δράση της ΑΡΕΝ και θα παράξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μάχες που έρχονται. Κάναμε σαφές ότι, παρά τη στήριξη του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων, η ΑΡΕΝ δεν κατόρθωσε να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός μαζικού φοιτητικού κινήματος.
Μέτωπο Ανατροπής
Στις τοποθετήσεις τους οι σύντροφοι/ισσες από το Κόκκινο Δίκτυο τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας κοινών επιτροπών φοιτητών-καθηγητών-εργαζομένων στα πανεπιστήμια, επιτροπών που θα κινούνται σε μια μόνιμα αγωνιστική κατεύθυνση και θα είναι σε θέση να συνδέσουν τα αιτήματα της νεολαίας με τα αιτήματα των εργαζομένων στον αγώνα της συνολικής πολιτικής ανατροπής. Με αυτό τον τρόπο η παρέμβαση της ΑΡΕΝ αποκτά καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά στα πανεπιστήμια και εντάσσει κάθε επιμέρους μάχη σε ένα συνολικό σχέδιο.
Πρόταγμα για μας είναι η συγκρότηση ενός μαζικού μετώπου ανατροπής σε κάθε σχολή και ότι ακόμη και τα αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία πρέπει να κινούνται σε μια αγωνιστική τροχιά, αποτελώντας κύτταρα αγώνα και όχι απλώς «εναλλακτικά πρότυπα» μέσα στο κυρίαρχο πλαίσιο. Η ΑΡΕΝ πρέπει να έχει συνολική τοποθέτηση ενάντια στη συγκυβέρνηση του τρόμου, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ώστε να κάνει σαφή τη θέση της και τους στόχους της στο πανεπιστήμιο, δίνοντας ένα στίγμα ενωτικό, ριζοσπαστικό και αντικαπιταλιστικό.
Στη διάρκεια του διημέρου τα μέλη της «Παρέμβασης», που συμμετέχουν στην ΑΡΕΝ, έκαναν σαφές ότι επιθυμούν η ΑΡΕΝ να συνεχίσει σε μια νέα βάση, με έναν τελείως νέο πολιτικό σχεδιασμό και έθεσαν την ανάγκη μετωπικής συμπόρευσης της Αριστεράς.
Από την άλλη μεριά οι πλειοψηφίες των σχημάτων της ΑΡΕΝ επικεντρώθηκαν στη σημασία των αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων, όπως τα κυλικεία, και στην αναγκαιότητα δημιουργίας δικτύων αλληλεγγύης, χωρίς να αναφέρονται, όσο θα έπρεπε, σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα.
Τόνισαν τη σημασία του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στις διαδικασίες των σχημάτων. Δυστυχώς, όμως, πολλές από τις τοποθετήσεις τους επικεντρώθηκαν στο οργανωτικό μέτρο της μιας ψήφου ανά σχήμα, ώστε να ληφθεί πολιτική απόφαση, γεγονός που δεν βοήθησε την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου και οδήγησε στις έντονες αντιδράσεις των υπόλοιπων πολιτικών ρευμάτων.
Αντί να γίνεται συζήτηση για τη συγκυρία, τα μνημόνια, την επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση, το κίνημα, την Αριστερά και τα καθήκοντα που έχει η ΑΡΕΝ, σχεδόν όλο το διήμερο αναλώθηκε στο ζήτημα της μιας ψήφου ανά σχήμα στη διαδικασία. Τα μέλη της «παρέμβασης», βλέποντας ότι οι προτάσεις τους δεν βρήκαν ανταπόκριση, αποχώρησαν από τη διαδικασία, ήδη από το βράδυ της πρώτης μέρας, κάνοντας σαφές πως δεν είχαν διάθεση παραμονής στις διαδικασίες της ΑΡΕΝ, αν δεν συζητιόταν το πολιτικό πλαίσιο που έβαζαν.
Αριστερή Πλατφόρμα
Τα μέλη του Κόκκινου Δικτύου, αλλά και όλης της Αριστερής Πλατφόρμας προτίμησαν να μην αποχωρήσουν από τη διαδικασία, αλλά να αντικρούσουν πολιτικά το συγκεκριμένο προταθέν μέτρο. Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι:
α) Το πρόβλημα της ΑΡΕΝ τα τελευταία χρόνια ήταν η έλλειψη πολιτικών διαδικασιών και πολιτικής συζήτησης και όχι η οργανωτική της λειτουργία.
β) Η ψήφος ανά σχήμα δίνει τη δυνατότητα να εκφράζεται πολιτικά μόνο η πλειοψηφία του κάθε σχήματος, επιβάλλοντας την άποψή της, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα πολιτικής έκφρασης της μειοψηφίας.
γ) Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφήνει κανένα περιθώριο σύνθεσης παρά μόνο εξασφαλίζει στις πλειοψηφίες τη διαμόρφωση του σχεδιασμού τους, πράγμα όχι και τόσο δημοκρατικό.
δ) Το ζήτημα είναι τα σχήματα να συζητούν σε δημοκρατική και συντροφική βάση και όχι να σχηματίζονται στο εσωτερικό τους δίπολα ως προς το ποιος θα επικρατήσει στο σχήμα, όπως γίνεται στα ΕΑΑΚ.
ε) Η πρόταση της μιας ψήφου ανά σχήμα έχει μια τεράστια ασάφεια, καθώς δεν ορίζεται κάπου το ποιος είναι μέλος της ΑΡΕΝ και κατά συνέπεια έχει δικαίωμα ψήφου, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο επιδίωξης συσχετισμών στα σχήματα και όχι τον ουσιώδη διάλογο.
στ) Το μέτρο που προτάθηκε, καθιερώνοντας ψηφοφορίες, έμμεσα προωθεί την παραταξιοποίηση της ΑΡΕΝ και αντιβαίνει στις προηγούμενες αποφάσεις της.
Παρά την επιχειρηματολογία των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας ενάντια στο συγκεκριμένο μέτρο και την προσπάθεια παραγωγής πολιτικής απόφασης μέσα από τη σύνθεση και όχι τους συσχετισμούς, η πλειοψηφούσα άποψη προτίμησε να εμμείνει στο συγκεκριμένο ζήτημα και να μην ασχοληθεί με τα πολιτικά ζητήματα της περιόδου που καίνε. Έτσι, λοιπόν, το προεδρείο όρισε να αποφασίσουν τα σχήματα και να ψηφίσουν για τον τρόπο λήψης της απόφασης.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια καθαρά αντιφατική διαδικασία, καθώς τα σχήματα κλήθηκαν να ψηφίσουν με μία ψήφο ανά σχήμα για το μέτρο της μιας ψήφου ανά σχήμα. Η Αριστερή Πλατφόρμα προφανώς διαφώνησε τόσο με το συγκεκριμένο μέτρο που προτάθηκε, όσο και με την ίδια την τροπή της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να απέχει από αυτή.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, η πλειοψηφία των σχημάτων ψήφισε υπέρ του μέτρου, δείχνοντας στην πράξη το πώς θα λαμβάνονται σε μελλοντικά διήμερα οι αποφάσεις, μέσα από συσχετισμούς και διαμόρφωση πλειοψηφιών-μειοψηφιών και όχι μέσα από πολιτική σύνθεση.
Συμπεράσματα
Συνολικά η διαδικασία ήταν κατώτερη των προσδοκιών. Υπήρχε ελάχιστος κόσμος για πανελλαδικό διήμερο, ο πραγματικός πολιτικός διάλογος απουσίαζε, το μέτρο μία ψήφος ανά σχήμα φετιχοποιήθηκε, ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών ρευμάτων που ίδρυσαν την ΑΡΕΝ είτε αποχώρησε, είτε απείχε από τη διαδικασία, τα σχήματα κλήθηκαν να ψηφίσουν για ένα μέτρο που δεν είχε συζητηθεί πιο πριν και η πολιτική απόφαση διαμορφώθηκε επί των τροπολογιών που είχε τη δυνατότητα να υπερψηφίσει η πλειοψηφία, καθοδηγούμενη από τις μέχρι τώρα «σπαρασόμενες» φράξιες της Νεολαίας Συνασπισμού.
Την ώρα που η επίθεση των «από πάνω» εντείνεται και η κοινωνία οδηγείται στην εξαθλίωση και την παράδοση, την ώρα που τα μνημόνια καταστρέφουν κάθε δημόσιο αγαθό και ιδιαίτερα αυτό της παιδείας, το διήμερο της ΑΡΕΝ, αντί να εστιάσει στην οργάνωση των αντιστάσεων και των αγώνων, είχε ως βάση της συζήτησης το «ψήφος ανά σχήμα». Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι ήταν μια διαδικασία άκρως προβληματική, για την οποία δεν έχει να απολογηθεί η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά εκείνοι που μετέθεσαν το βάρος της πολιτικής συζήτησης σε ένα ανώφελο ζήτημα.