Όχι στις fast track διαδικασίες: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται συνέδριο ουσίας

Φωτογραφία

Οι αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προχωρήσουμε προς το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου πολιτικού φορέα, μέσα από μια πολιτική καμπάνια που θα βάζει στο κέντρο της προσοχής το κοινωνικό ζήτημα και θα επιδιώκει τη συσπείρωση εργαζομένων και νεολαίας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Γρηγόρης Δεμέστιχας

Ο σχεδιασμός της καμπάνιας σωστά ιεραρχεί τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, των μισθών, των συντάξεων και των εργασιακών ανατροπών, τις εξελίξεις στην υγεία και την εκπαίδευση, τις πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και το μεγάλο θέμα της υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Σύγχυση
Όμως, ενώ η καμπάνια και ο προγραμματισμός των οργανώσεων απευθύνονται στη μεγάλη «δεξαμενή» των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων, που μπορεί να συγκροτήσει μια πλατιά και δυναμική πλειοψηφία, οι πρωτοβουλίες του «κέντρου» απευθύνονται αλλού, δημιουργώντας τουλάχιστον σύγχυση. Η συμμετοχή στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κ. Καραμανλής και, περισσότερο, η συμμετοχή στις διεργασίες με Αρσένη, Κατσέλη, Καστανίδη και Ξενογιαννακοπούλου, δημιούργησαν την αίσθηση «στροφής» προς το πολιτικό Κέντρο και την αναζήτηση συμμαχιών τύπου Κεντροαριστεράς. Δικαιολογημένα οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν διαμαρτυρίες, αφού ένα τέτοιο «άνοιγμα» δεν προκύπτει από καμιά συλλογική απόφαση ή συγκροτημένη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το κλίμα προέκυψε από «διαρροές» προς τον Τύπο, θέμα σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου: τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας πρότειναν, λέει, την αναβολή του. Οι «διαρροές» (αλήθεια από ποιον;) διαψεύστηκαν με δήλωση στελεχών της Α.Π. Τόσο το Αριστερό Ρεύμα, όσο και οι εκπρόσωποι του Rproject (ΔΕΑ, Κόκκινο, ΑΠΟ) πρότειναν να οργανωθεί το συνέδριο με ουσιαστικό τρόπο: να υπάρξουν επεξεργασμένα κείμενα θέσεων, να δοθεί χρόνος και δυνατότητα στις οργανώσεις να συζητήσουν, να υπάρξει δημόσιος διάλογος επί των κρίσιμων επιλογών. Αυτά θα μπορέσουν να γίνουν μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, μόνο αν ιεραρχηθούν ως προτεραιότητες όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλη περίπτωση, αν επιλεγούν διαδικασίες fast track, το συνέδριο κινδυνεύει να υποβαθμιστεί.

Πολιτική
Κατά τη γνώμη μας, στο κέντρο της προσυνεδριακής διαδικασίας πρέπει να τεθεί το πολιτικό ζήτημα «η τακτική για την ανατροπή της τρικομματικής, το πρόγραμμα και οι συμμαχίες της κυβέρνησης της Αριστεράς». Η πραγματική πολιτική ενοποίηση σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, η οικοδόμηση της αμοιβαίας πολιτικής εμπιστοσύνης, είναι οι ουσιαστικοί παράγοντες και για τις «οργανωτικές» επιλογές του συνεδρίου.

Συγκρότηση
Υπενθυμίζουμε ότι αυτό που έχει ήδη συμφωνηθεί είναι η συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου πολιτικού φορέα, δημοκρατικού και πολυτασικού, που δεν προϋποθέτει την αυτοδιάλυση των οργανώσεων-συνιστωσών του. Τη θέση αυτή η ΔΕΑ δεν την έκρυψε ποτέ και τη συμμερίζονται πολλές άλλες πλευρές (π.χ. οι Ενεργοί Πολίτες και ο Μαν. Γλέζος, η ΚΕΔΑ και ο Γ. Θεωνάς, η ΚΟΕ, ενώ ο ΣΥΝ ακόμη δεν έχει κάνει καθαρές τις προθέσεις του…). Η θέση αυτή δεν έχει καμιά διάσταση υποβάθμισης του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, στο έδαφος της υπαρκτής πολιτικής πραγματικότητας, με βάση τις κατακτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των μελών και των οργανώσεών του, επιδιώκει τη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων στο κρίσιμο καθήκον της ανατροπής, που μας αφορά όλους και κυρίως τις πλατύτερες κοινωνικές δυνάμεις που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία