1η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

αριστερά / Σωτήρης Μάρταλης / 12.10.2011

Στις 29-30 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η 1η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε την Τρίτη 4 Οκτώβρη, το Κεντρικό Συντονιστικό της. Οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασαν δύο κείμενα: Το πρώτο ήταν οι θέσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και το δεύτερο η πρόταση του Συντονιστικού για το οργανωτικό.

Σε σχέση με τις θέσεις για τις πολιτικές εξελίξεις πρότειναν ένα πρόγραμμα που θα κινείται άμεσα προς την ανάδειξη των παρακάτω αξόνων:

1. Να φύγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κάθε διαχειριστής, η Τρόικα, η ΕΕ και το ΔΝΤ.
2. Στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.
3. Έξοδος από το ευρώ, ρήξη με την ΕΕ σε προοπτική αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης.
4. Εθνικοποίηση τραπεζών και στρατηγικών επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο.
5. Ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ του εργατικού εισοδήματος σε βάρος των κερδών.

Στο οργανωτικό προβάλλουν ένα σχήμα το οποίο θα είναι πολιτικό μέτωπο οργανωμένων πολιτικών συλλογικοτήτων και ανένταχτων αγωνιστών. Προβλέπει, για τη Συνδιάσκεψη, την εκλογή αντιπροσώπων, καθώς και την τοποθέτηση από κάθε πολιτική συλλογικότητα 7 επιπλέον αντιπροσώπων. Οι σοβαρές αποφάσεις θα παίρνονται με αυξημένες πλειοψηφίες 2/3.

Στη σημερινή συγκυρία δύο είναι τα σημεία κλειδιά πάνω στα οποία κρίνεται η στάση οποιασδήποτε Αριστερής συλλογικότητας. Το πρώτο είναι η συμβολή και η στήριξη των αντιστάσεων, με ενότητα στη δράση. Το δεύτερο είναι η συμβολή στην οικοδόμηση εναλλακτικής πολιτικής απάντησης από τη ριζοσπαστική Αριστερά.

Σε σχέση με το πρώτο οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες του ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμβάλλουν στις ζωντανές διεργασίες του κινήματος. Σε σχέση όμως με το δεύτερο ζήτημα, επί της ουσίας αποφεύγουν να δώσουν οποιαδήποτε ουσιαστική απάντηση. Στο κείμενο των θέσεων δεν υπάρχει το ζήτημα των συμμαχιών και συνεργασιών. Η κατεύθυνση του κειμένου των θέσεων φαίνεται από συγκεκριμένα σημεία όπως: «Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνεται με μετωπική λογική σε όλο αυτό το δυναμικό, αναλαμβάνοντας και τις αντίστοιχες πολιτικές πρωτοβουλίες, με στόχο να διευρύνεται αποφασιστικά η συσπείρωση δυνάμεων με αναφορά στο αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα, όπως απαιτούν οι κρίσιμες συνθήκες της περιόδου».

Μια τοποθέτηση  που θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε κοινή πολιτική κίνηση την αναφορά στο αναγκαίο αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα, στην πραγματικότητα αποκλείει την απεύθυνση στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΚΚΕ, ενώ παράλληλα δημιουργεί όρους για αυτοαναφορική κίνηση του ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Όσον αφορά την πρόταση για το οργανωτικό ακολουθεί το δρόμο που άνοιξε το «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης» και στη συνέχεια η 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι προβλέπει τη συμμετοχή οργανώσεων και ανένταχτων και λειτουργία με ομοφωνίες ή, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, με αυξημένες πλειοψηφίες.