Με τα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα δανειακή σύμβαση και εκείνα που οι δανειστές απαιτούν και οι πολιτικοί τους συνεργάτες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν με ή χωρίς εκλογές, κλιμακώνεται η επίθεση των καπιταλιστών σε κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση.

Ο ταξικός πόλεμος συνεχίζεται

 

Σε αυτό το σκηνικό και με συνεχείς αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα συνδικάτα από τη μια πλευρά και την κυβέρνηση και την τρόικα από την άλλη, όπως όλα δείχνουν, οδηγούμαστε όχι μόνο στις εκλογές, αλλά και στη φετινή εργατική Πρωτομαγιά.

Συνδικάτα

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ φαίνεται να έχουν παραδώσει τα όπλα. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ αρκείται σε νομικές πρωτοβουλίες με προσφυγές στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την ομαλότητα με την οποία η ελληνική άρχουσα τάξη θέλει να οδηγήσει στις εκλογές, ώστε οι υπερασπιστές της πολιτικής των μνημονίων να έχουν τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, που είχε εναποθέσει τις ελπίδες της σε κοινή απόφαση για πανεργατική απεργία με τη ΓΣΕΕ, καθόλου δεν ενοχλείται που οι δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται στην εξαθλίωση και στη μιζέρια με μισθούς πείνας. Αντίθετα δείχνει να ακολουθεί τις πολιτικές επιταγές του ΠΑΣΟΚ. Έτσι οι ηγεσίες των δύο συνομοσπονδιών οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια ακόμη και στην αναβολή ή στην υποβάθμιση των απεργιακών διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά.

Η φετινή Πρωτομαγιά χρειάζεται να ειδωθεί ως μια ευκαιρία για επανεκκίνηση των αγώνων ενάντια στα μνημόνια και τους υπερασπιστές της πολιτικής που μας οδηγεί σε μισθούς Βουλγαρίας και εργατικά δικαιώματα αντίστοιχα του μεσαίωνα. Ακόμη και αν είναι δύο μέρες μετά ή λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, χρειάζεται να στείλει στις επίδοξες κυβερνήσεις ένα σαφές και δυνατό μήνυμα. Ο ταξικός πόλεμος συνεχίζεται και το δυναμικό που μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς είναι υπαρκτό. Είναι κάθε μεγάλος εργατικός αγώνας, όπως η απεργία στη Χαλυβουργία, όπως και κάθε μικρός, με αποκλεισμούς καταστημάτων από σωματεία του ιδιωτικού τομέα ενάντια σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, καταπάτηση κλαδικών συμβάσεων. Μεγάλες και μικρές κινητοποιήσεις ενάντια στα κλεισίματα-συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ενάντια σε εφεδρείες, απολύσεις και το μισθολόγιο της πείνας στο δημόσιο, πρέπει να συντονιστούν και να εκφραστούν δυναμικά και μαζικά στη φετινή Πρωτομαγιά.

Πρωτοβουλίες

Αυτοί που χρειάζεται να πάρουν την πρωτοβουλία είναι η Αριστερά και οι αγωνιστές των σωματείων. Χωρίς να παραγνωρίζεται η αναγκαιότητα ενίσχυσης της Αριστεράς στις επερχόμενες εκλογές, δεν θα πρέπει αυτή η μάχη να μας κάνει να υποβαθμίσουμε τη σημασία των δυναμικών κινητοποιήσεων. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οργανώσουμε καμπάνιες, διαδηλώσεις, συνελεύσεις που θα καταλήγουν σε αποφάσεις σωματείων για την πραγματοποίηση απεργίας την Πρωτομαγιά.

 

Αν προβάλουμε αυτή την ημέρα, που στη συνείδηση κάθε εργαζόμενου έχει μείνει ως ημέρα συλλογικής διεκδίκησης και δράσης, ως ημέρα αφετηρίας νέων αγώνων που θα πετύχουν την ανατροπή των μνημονίων της λιτότητας, διεκδικώντας απαγόρευση των απολύσεων, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, λεφτά για τα Ταμεία, τα νοσοκομεία, τους ανέργους, βαριά φορολογία των πλουσίων. Απαιτώντας μαζί με τα μνημόνια να πάνε στον αγύριστο και όλοι όσοι τα υπερασπίζουν και προειδοποιώντας όσους τώρα εναντιώνονται στα μνημόνια, αλλά έχουν κρυφές βλέψεις για λύσεις κυβερνήσεων εθνικής σωτηρίας, ότι ο μόνος δρόμος είναι η πολιτική που στο επίκεντρό της έχει τις ανάγκες των εργατών.