Του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»

Η ρατσιστική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ κλιμακώνεται, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη επανεμφανίζεται με σοβαρούς όρους η ακροδεξιά απειλή. 
Σε αυτό το φόντο πραγματοποιείται η 10η Αντιρατσιστική Γιορτή της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, στις 10 και 11 Ιούνη, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου θα συμμετέχουν μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές και ΛΟΑΤ οργανώσεις, πρωτοβουλίες και δικτύων αλληλεγγύης, αντιφασιστικές επιτροπές, σωματεία, δημοτικά σχήματα κ.ά. 
Η μετά 20 Μάρτη εποχή χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να κρυφτούν τα προβλήματα επιβίωσης των προσφύγων «κάτω από το χαλί», μακριά από τα μυαλά και τα μάτια του κόσμου. Εγκλεισμός, κακής ποιότητας φαγητό, ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, κίνδυνος απέλασης, σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, ψυχολογική κατάρρευση από την απουσία προοπτικής μετεγκατάστασης, είναι τα στοιχεία της καθημερινότητας δεκάδων χιλιάδων θυμάτων της φτώχειας και των πολέμων, που βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ελλάδα. 
Με τη μεταφορά των προσφύγων σε κλειστούς-αθέατους χώρους έξω από τα κέντρα των πόλεων, με τον αυταρχικό αποκλεισμό των αλληλέγγυων από αυτά και την καταστολή των καθημερινών αντιδράσεων και εξεγέρσεων, που φυσιολογικά προκαλούνται από τις άθλιες συνθήκες παραμονής (και κράτησης) σε καταυλισμούς-στρατόπεδα και στα «hot spot» (στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), η «ανθρωπιστική» κυβέρνηση εντείνει με τις πολιτικές της επιλογές την απόγνωση των προσφύγων. 
Το ανθεκτικό κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό ήταν και είναι το μοναδικό εμπόδιο στη ρατσιστική προπαγάνδα του κράτους και της ακροδεξιάς. Η επίμονη δράση των «από κάτω» έχει αποτρέψει τη διάχυση του ξενοφοβικού κλίματος και την πλήρη εξαθλίωση των προσφύγων. 
Η συλλογή ειδών ανάγκης και η καθοριστική βοήθεια των αλληλέγγυων στην προσπάθεια των προσφύγων να οργανώσουν την καθημερινότητά τους στα κέντρα «φιλοξενίας», αλλά και έξω από αυτά, συνεχίζεται παράλληλα με τον διεκδικητικό αγώνα για «ανοιχτά σύνορα», για την ακύρωση της ντροπιαστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και των «επαναπροωθήσεων», για ανοιχτές δομές και ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, για ίσα δικαιώματα προσφύγων-μεταναστών και άλλα μέτρα που θα στοχεύουν στην ένταξής τους στην κοινωνία. 
Με σύνθημα «Χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης, γκρεμίζουμε τους φράχτες της Ευρώπης-φρούριο», οι διοργανωτές της 10ης Γιορτής φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός. Μια μεγάλη συνάντηση των ίδιων των μεταναστών και των προσφύγων, των κινήσεων αλληλεγγύης και αντίστασης καθώς και της Αριστεράς. Οι χιλιάδες άνθρωποι που εδώ και πολλούς μήνες βρίσκονται στο πλευρό των προσφύγων επιδιώκουν να είναι οι πρωταγωνιστές των διήμερων εκδηλώσεων, με συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις σκίτσων και φωτογραφίας κ.ά. 
Τους ίδιους στόχους υπηρετούν φυσικά και οι κεντρικές συζητήσεις της Γιορτής: 
Παρασκευή 10/6, στις 8 μ.μ.: «Η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων θα νικήσει. Κράτος, ΜΚΟ και αυθόρμητη αλληλεγγύη». Ομιλητές-τριες: Γρηγόρης Καλομοίρης, Θανάσης Κούρκουλας, Μάνια Μπαρσέφσκι, Γιώργος Τσιάκαλος. Παρεμβαίνουν πρόσφυγες και αλληλέγγυοι από το Ελληνικό, το Λαύριο, τη Ριτσώνα και τη Μαλακάσα. 
Σάββατο 11/6, στις 7.30μμ: «Κρίση, πόλεμος και Ευρώπη-φρούριο. Αντιστάσεις στο νεοφιλελευθερισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον ρατσισμό». Ομιλητές: Ταχίρ Αλιζαντά, Παύλος Αντωνόπουλος, Νίκος Γιαννόπουλος, Αντώνης Νταβανέλλος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Σαραφιανός, ακτιβιστής από τη Γαλλία. Παρεμβαίνει ο Νίκος Αργυρίου. 
Στο πλαίσιο της προπαγάνδισης της 10ης Γιορτής, πέρα από τις παρεμβάσεις στον Τύπο, σε πολλές περιοχές της Αττικής (Καισαριανή-Ζωγράφου, Νίκαια-Κορυδαλλός, Πειραιάς, Καλλιθέα, Γλυφάδα, Αμπελόκηποι κ.α.) διοργανώθηκε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τους άπορους και άστεγους των παραπάνω περιοχών, με θετική ανταπόκριση εκατοντάδων ανθρώπων. 
Ντόπιοι και πρόσφυγες-μετανάστες παλεύουμε και γιορτάζουμε μαζί! Για να τελειώνουμε με την Ευρώπη-φρούριο, το ρατσισμό, τη φτώχεια και τους πολέμους!