Συνύπαρξη, αλληλεγγύη, αντίσταση

Ένα μεγάλο γεγονός συνύπαρξης, αλληλεγγύης και αντίστασης φιλοδοξούν να γίνει η φετινή 11η Αντιρατσιστική Γιορτή τους οι διοργανωτές της: το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό». Για πρώτη φορά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην οδό Πειραιώς, επιδιώκουν να σηματοδοτήσουν την πιο ανοιχτή αντιρατσιστική γιορτή που έχει μέχρι τώρα γίνει, φιλόξενη όσο ποτέ σε συλλογικότητες και καλλιτεχνικές εκφράσεις, με τη διοργάνωση ενός πλούσιου πολιτιστικού γεγονότος που θα διατηρεί ατόφιο το στίγμα του αγώνα για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών, θα δίνει φωνή σε όλους όσους δεν έχουν, θα ενισχύει τη δύναμη της αντίστασης με όπλο την ενότητα και τον κοινό αγώνα.
Κρίσιμη συγκυρία
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Και πρώτα απ’ όλα πως η χρονιά που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας. Συνεχώς προστίθενται ρατσιστικά μέτρα, οι πολιτικές της Ευρώπης-φρούριο γίνονται ακόμα πιο απάνθρωπες, ενώ ακόμα και όσα ελάχιστα δικαιώματα μέχρι τώρα υφίσταντο, αφαιρούνται το ένα μετά το άλλο. Πρόσφατο παράδειγμα οι καταγγελίες για τα νέα εμπόδια και τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των οικογενειακών επανενώσεων των προσφύγων, που παρά ακόμα και τα όσα ορίζει η ισχύουσα συνθήκη του Δουβλίνου, καθυστερούν χαρακτηριστικά ως αποτέλεσμα μυστικής συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας που κάνει λάστιχο το ανώτατο όριο του εξαμήνου για να πραγματοποιηθούν οι εγκεκριμένες επανενώσεις με το σταγονόμετρο. Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο μέτρο «αποτροπής εισόδου» νέων προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αφού υλοποίησε τα πιο ρατσιστικά μέτρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων, εγκλεισμού και απελάσεων προσφύγων και μεταναστών, αφού πρόσφατα εκκένωσε το Ελληνικό, ένα από τα ελάχιστα προσφυγικά κέντρα που –παρά την άθλια κατάσταση υποδομών του– βρίσκονταν σχετικά κοντά στον οικιστικό ιστό, για να παραδώσει το «φιλέτο» προς αξιοποίηση στα επιχειρηματικά συμφέροντα κάνοντας τους πρόσφυγες αθέατους, μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση Τσίπρα - Μουζάλα αποδεικνύει πως για κανένα λόγο, ούτε και κατ’ εξαίρεση, τα μνημόνια δεν μπορούν να συμβαδίζουν με οποιουδήποτε είδους αλληλέγγυα στους πρόσφυγες πολιτική. Ένα σημαντικό πολιτικό επίδικο λοιπόν της 11ης Αντιρατσιστικής Γιορτής θα είναι να καταγγείλει και να αναδείξει τις πτυχές αυτών των πολιτικών, δυναμώνοντας τη φωνή αντίστασης όσων τις υφίστανται. Ταυτόχρονα η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή θα επιχειρήσει, μέσα από τα πάνελ των συζητήσεων και από το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, να σηματοδοτήσει την αντίθεσή μας στις επεμβάσεις και στους πολέμους που διεξάγει η Δύση στις χώρες προέλευσης προσφύγων, αξιοποιώντας τις διευκολύνσεις της Ελλάδας. Ταυτόχρονα θα αναδείξει τις νέες περιπέτειες στις οποίες κινδυνεύει να μπει η ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, με το κυνήγι των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και τη διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου, που φέρνουν πιο κοντά μας τα σύννεφα του πολέμου που διεξάγεται στη Μέση Ανατολή. Τέλος, η 11η Γιορτή θα δώσει βήμα και θα εμπλουτίσει τα επιχειρήματα του κινήματος αντίστασης στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά και τους εγχώριους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που κερδίζουν έδαφος στη βάση της τρομοϋστερίας και της ισλαμοφοβίας, με υπόβαθρο τη νεοφιλελεύθερη λιτότητα και –σε πολλές περιπτώσεις– τις δυσκολίες συγκρότησης ενός ορατού και καθαρού αντισυστημικού πόλου από τα κάτω και από τα αριστερά.
Ανοιχτή Συνέλευση
Όπως τονίστηκε στην ανοιχτή συνέλευση για τη διοργάνωση της Γιορτής, που έγινε στις 30 Μάη στον κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων, για να αναδειχτούν αυτά τα πολιτικά επίδικα και για να συντονιστούμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή χρειάζεται να είναι πιο πλούσια από ποτέ σε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δρώμενα. Με δύο σκηνές που θα απευθύνονται στη νεολαία και σε μεγαλύτερες ηλικίες, θεατρικά δρόμου και αξιόλογες παραστάσεις επί σκηνής, σκίτσο, φωτογραφία, βιβλίο, θέατρο σκιών, στένσιλ και πολλά πολλά ακόμα. Επίσης θα είναι πιο ανοιχτή από κάθε άλλη φορά σε συλλογικότητες αλληλεγγύης και αντίστασης: κοινότητες μεταναστών και πρόσφυγες από στρατόπεδα της Αττικής, αλληλέγγυους, LGBT και φεμινιστικές οργανώσεις, ομάδες AμεA, σωματεία, δημοτικές κινήσεις και τοπικές συλλογικότητες. Θα δίνει τη δυνατότητα διοργάνωσης μικρότερων και μεγαλύτερων εκδηλώσεων γι’ αυτές τις συλλογικότητες μέσα στο χώρο του φεστιβάλ και θα επιχειρεί να παντρέψει αρμονικά την κοινωνική με την πολιτική διάσταση της αντίστασης αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη αξία της κάθε διεκδίκησης. Ένα τέτοιο γεγονός σαν τη γιορτή που περιγράφουμε, για να προετοιμαστεί σωστά, χρειάζεται καλή οργάνωση. Ακριβώς γι’ αυτό, η εναρκτήρια συνέλευση της Γιορτής αποφάσισε –εκτός από τα πρώτα υλικά (αφίσα, προκήρυξη και εισιτήρια) που κυκλοφορούν άμεσα– τη συγκρότηση ομάδων εργασίας: για τα καλλιτεχνικά, την επικοινωνία και την προπαγάνδα, το δίκτυο στήριξης και συμμετοχών, τα μπαρ και τις κουζίνες, την τεχνική ομάδα του στησίματος του φεστιβάλ. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία ανοιχτού συντονιστικού της Γιορτής, που επιφορτίζεται με το καθήκον να συντονίσει αρμονικά όλα τα τεκταινόμενα. Καλούμε λοιπόν καθέναν και καθεμιά που θέλει να έχει επιτυχία ένα σημαντικό αντιρατσιστικό γεγονός όπως η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή να συμβάλει με όποιον τρόπο μπορεί: στη γειτονιά, στο χώρο δουλειάς ή εκπαίδευσης, με την ένταξή του/της σε κάποια από τις θεματικές και τοπικές ομάδες που στήνονται. Ο χρόνος από τώρα έως το Σαββατοκύριακο 23-24 Σεπτέμβρη μοιάζει να είναι αρκετός. Όμως, όπως είναι τοις πάσι γνωστό, το καλό πράγμα θέλει χρόνο για να γίνει!